Danska

Ne znamo da li će danskim navijačima biti zanimljivo da ponovo gledaju okršaje svojih ljubimaca sa Francuskom i Australijom, kao što je to bilo i u Rusiji pre četiri godine. Umesto Perua, novajlija u ovoj grupi je selekcija Tunisa.

Pre Mundijala u Kataru Danci su ostavili odličan utisak na Evropskom prvenstvu, čijeg su jednog dela bili i domaćini, a ispali su tek u polufinalu od Engleza. Taj šampionat, pored tog rezultata, Danci će pamtiti i po nesreći koju je doživeo Kristijan Eriksen, koji je umalo izgubio život u meču sa Finskom. Srećom, sa njim je sada sve u redu i, ako ne bude nepredviđenih okolnosti, gledaćemo ga i u Kataru.

Mada nam se čini da Dance stalno gledamo na Svetskim prvenstvima, to baš i nije tako. Nastup u Kataru biće njihovo šesto učešće, a prvi put su se pojavili tek 1986. u Meksiku. Šest godina posle tog takmičenja postali su prvaci Evrope u Švedskoj, ali o tome kako i na koji način, nekom drugom prilikom. Od prvenstva u Francuskoj 1998. godine, na narednih sedam Danska je pet puta uspela da se plasira.

Što se rezultata tiče, najbolji je bio baš u Francuskoj, tada su jedini put igrali u četvrtfinalu i završili kao osmi. Grupnu fazu su prolazili i u Meksiku, Japanu i Južnoj Koreji, a i u Rusiji pre četiri godine. Jedini put kada su zastali u grupi bilo je u Južnoj Africi 2010. godine. Na Mundijalu u Rusiji pobedili su Peru, i igrali nerešeno sa Francuskom i Australijom u grupi. Osvojili su drugo mesto i u osmini finala se sastali sa Hrvatskom. Sreća im je okrenula leđa, ispali su na penale, a da je bilo suprotno možda bi oni imali put kao Hrvati i završili čak i u finalu.

Kvalifikacije za Katar Danska je odigrala odlično, trijumfovala je u grupi u kojoj su bili još Škoti, Izrael, Farska Ostrva, Moldavija i Austrija. Drugo mesto je osvojila Škotska, ali je u baraž išla i Austrija, koja je to zaslužila dobrim igrama u Ligi nacija. Na deset utakmica doživeli su samo jedan poraz i to protiv Škota u Glazgovu, a svih ostalih devet mečeva su dobili. Gol razlika je bila fantastična, dali su 30 golova, tačno tri po meču, a primili samo tri. Gol razlici je najviše doprineo trijumf od 8:0 protiv Moldavije u Kopenhagenu.

Od pre dve godine selekciju Danske predvodi pedesetogodišnji Kasper Hjulmand. Kao igrač nije ostavio dublji trag, a kao trener vodio je Lingbi i Nordsjeland u Danskoj, kao i nemački Majnc. Dobar rezultat sa EURA mu je dao šansu da se pokaže i na Mundijalu, a ova selekcija itekako ima igračkih aduta za tako nešto. Pored iskusnog golmana Kaspera Šmajhela, u timu su Vestergard, Kristensen, Mele, Jernsen, Hojberg, Skov, Kornelijus i, naravno, Kristijan Eriksen.