Osnove klađenja

Pratite sport i želite da napravite profit uz pomoć svog znanja, a ne znate kako da odigrate tiket. U ovom članku će to biti dobro objašnjeno i biće korisno za sve početnike.

Sportsko klađenje teletext
Sportsko klađenje teletext

Za početak ćemo dati definiciju termina “sportsko klađenje” koja glasi:

Sportsko klađenje je igra na sreću u kojoj se pogađa ishod nekog sportskog događaja. Opcije za klađenje ponudila je kladionica, a eventualni dobitak se računa množenjem uloga sa kvotom koja je ponuđena na događaj.

Sportsko klađenje ima više vrsta, a moguće je polagati opklade na fudbal, košarku, hokej, odbojku, tenis, rukomet, vaterpoli, biciklizam, boks… Takođe tu si trke konja, trke pasa, televizijski šou programi, izbori i slično.

Sportsko klađenje je legalno i priređuju ga licencirane kladionice. Ako želite da postanete korisnik neke online kladionice najpre pročitajte prava i uslove korišćenja. Najvažnije što je potrebno da vam bude obezbeđeno je isplata sredstava ako vam je opklada dobitna, odmah po završetku događaja.

Ponudu za klađenje daju kladionice i one odlučuju na šta možete da uložite svoj novac. Zbog toga pre nego što počnete da se kaldite u nekoj kladionici proverite ponudu koju ima i da li zadovoljava vaše potrebe.

Kvote takođe određuje kladionica. U suštini kvota je vrednos sa kojom množite novac koji ste uložili, a proizvod tog množenja je vaš dobitak.

Kladionica prihvata opklade, ali takođe pravi profit na osnovu margina koje postavlja. Kladionice moraju da budu spremne da izdrže i velike gubitke u kratkom roku.

Klađenje je proces u kom nikada ne znate da li ćete dobiti ili ćete da izgubite. Matematika je jednostavna. Vaš ulog pomnožite sa kvotom koja je data u ponudi i krajnja cifra je vaš dobitak.

Primer:

Tipujete da će Liverpul da pobedi Everton. Kvota na trijumf Liverpula je 1,85, a vaš ulog je 10 evra.

Znači:

 • Ulog x Kvota = Mogući dobitak
 • 10 EUR X 1,85 = 18,5 EUR

18,5 evra je potencijalni dobitak koji možete da dobijete u slučaju da pogodite konačan ishod.

Osnovne vrste igara za klađenje

Igre za klađenje su različite od kladionice do kladionice, odnosno neke raspolažu velikom ponudom igara, dok neke druge imaju samo one osnovne.

Kao najosnovnije igre za klađenje izdvajamo:

Konačan ishod

Klađenje na konačan ishod je najrasprostranjenija i najjednostavnija igra pošto se kladite na to ko će da pobedi na kraju meča. Postoje tri moguća ishoda – pobeda domaćina 1, pobeda gosta 2 i nerešeno X.

Dupla šansa

Kod ove igre eliminisan je u startu jedan znak odnosno potrebno je da pogodite jedan od dva znaka – 1X pobeda domaćina ili nerešeno, 12 pobeda domaćina ili pobeda gosta, X2 pobeda gosta ili nerešeno.

Klađenje na golove – Ukupno golova

Ovo je opcija za klađenje koliko će biti golova posle 90 minuta na fudbalskom meču. Najčešća ponuda za klađenje je over/under sa granicom 2,5 ili u većini kladionica obeleženo je sa 0-2 i 3+. Postoje i veće granice, ali i igre koje su ograničene na prvo ili drugo poluvreme. Sve češće postoje i kombo tipovi koji uključuju konačan ishod i golove, na primer da će da pobedi domaćin i da će na utakmici biti tri ili više golova – 1&3+.

Klađenje na poluvreme/kraj

Kod ove igre potrebno je da pogodite ishod i na poluvremenu i na kraju. Postoji devet mogućih ishoda – 1-1, 1-X, 1-2, X-1, X-X, X-2, 2-2, 2-X, 2-1.

osnove

Na primer opklada 1-X znači da je tiket dobitan samo ako na poluvremenu domaćin vodi, a na kraju bude nerešeno.

Najveće kvote su naravno na preokretu iz poluvremena u poluvreme (1-2, 2-1) i kada se to desi u manjim ligama obično postoji sumnja da je bilo i nečasnih radnji.

Tačan rezultat

Najčešće su u ponudi samo osnovni odnosno najčešći rezultati, a ako želite da igrate na ishod kog nema u ponudi tražite “Any other” opciju.

Prvo poluvreme

Tipujete konačan ishod posle prvih 45 minuta igre.

Drugo poluvreme

Isto kao i za prvo poluvreme, s tom razlikom da se u ovoj igri prvih 45 minuta ne računa odnosno važno je samo ono što će se desiti u drugom poluvremenu.

Golovi u prvom i drugom poluvremenu

Varijante ove igre su različite od kladionice do kladionice. Na primer možete da igrate da li će oba tima postići po gol u jednom od poluvremena, tačan broj golvoa za neko od poluvremena i slično. U kladionicama sa slabijom ponudom mogućnosti su manje odnosno postoji samo mogućnost igranja 0-2 i 3+ ili neke druge zadate granice.

Azijski hendikep

u pitanju je specifilna kladioničarska igra u kojoj jedan od rivala dobija određeni hendikpep, a opklada se deli na dva dela. Postoje cele opklade, četvrtine, polovine i tročetvrtinske opklade

Više o Azijskom hendikepu pročitajte ovde.

asian

Oba tima postižu makar po jedan gol

Ako verujete da će oba tima na utakici postići najmanje jedan gol ta opklada se obeležava “gol – gol” ili skraćenom oznakom GG. Ako je vaša pretpostavka da jedan od timova neće postići gol onda se stavlja oznaka NG.

Ova igra je postala veoma popularna pa su uvedene i varijacije i ograničenja na prvo i drugo poluvreme. Tačnije možete da igrate na primer da oba tima postižu po makar jedan gol u prvih ili drugih 45 minuta ili da jedan od njih ne postiže gol u prvom ili drugom poluvremenu.

Klađenje na kornere

U ovoj igri postavljena je granica za broj kornera na utakmici pre njenog početka pa  je na vama da odlučite da li će ih biti više ili manje od postavljenog limita.

Klađenje na kartone

Ista situacija kao sa kornerima. Kladionica određuje granicu za broj kartona (žutih ili crvenih),  a vi pogađate da li će ih biti više ili manje.

Granica za golove/poene (iznad/ispod)

Ova vrsta igre, granica golove/poene, je veoma poznata i koristi se u gotovo svim sportovima. U osnovi kladionica postavlja granicu za broj golova, poena, setova, kartona, kornera… Na primer na meču Inter – Milan granica je 2,5. Ako smatrate da će biti manje golova od zadate granice igraćete “Under”, a ako verujete da će ih biti tri ili više onda igrate “Over”. Na primer na rukometnom meču granica može da bude 56,5 golova, a vi tipujete da li će da pdne više od toga ili će da bude manje od toga. Ako tipujete da će biti više vaša opklada je dobitna ako bude 57 ili više pogodaka i suprotno.

osnove

Timovi

Ovde možete da tipujete na broj golova koje će postići određeni tim, domaći ili gostujući, u nekom periodu igre (prvom ili drugom poluvremenu ili celom meču). Na primer oznaka T12+ znači da verujete da će domaći tim (T1) postići najmanje dva gola na utakmici (2+). U pojedinim kladionicama ponuda na broj pogodaka timova je toliko bogata da možete da igate i na ograničen broj pogodaka određenog tima (, 2-3, 2-4, 3-5, 4-6…).

Igrači

U ovoj igri u glavnoj ulozi su igrači. Možete da igrate u fudbalu na primer koji igrač će postići pogodak, koji će da da prvi gol na meču, da li će da pogodi gol dva ili tri puta, ili će možda da dobije žuti ili crveni karton.

Ovo je samo deo igara koje su u opticaju i koje možete da nađete u većini kladionica. Najbolje kladionice se trude da imaju što raznovrsniju ponudu i što veći broj igara kako bi zainteresovali korisnike da se klade kod njih i da tu ostanu što duže.

Gde da pronađete ponudu za sportsko klađenje?

Ponudu za klađenje možete da pronađete u listama (biltenima) koje objavljuju kladionice kako i u online kladionicama. Događaji na koje želite da se kaldite najčeće su prikazani u sledećem formatu:

kladjenje

Šta je šta:

 • Šifra (6431, 6432) – Svakom događaju se dodeljuje šifra/kod
 • Konačan ishod (1, X, 2) – Pogađate kako će se završiti meč. Odnosno da li će pobediti domaćin (1), gost (2) ili će biti nerešeno (X).
 • Dupla šansa (1X, X2) – Pobeda domaćeg tima ili nerešeno (1X), pobeda gostiju ili nerešeno (X2).
 • Poluvreme/kraj (1-1, 2-2) – Pogađate ishod na poluvremenu i kraju, u ovom slučaju prikazana je skraćena ponuda (1-1, 2-2), ali postoji devet mogućih ishoda.
 • Ukupno golova (0-2, 3+, 4+) – Ukupan broj golova postignutih na meču

Kada popunjavate tiket za klađenje ono što je potrebno da upišete je – šifra koju je kladionica odredila, svoj tip na ishod meča i na kraju vaš ulog.

Na primer:

 • 1001  – 1
 • 1008 – 2
 • 1010  – 3+
 • Ulog 1.000 dinara

Eventualni dobitak se računa množenjem kvota koje je dala kladionica na navedene tipove, a taj proizvod se množi sa vašim ulogom i daje konačnu sumu za dobitak ako ste pogodili sve parove na vašem tiketu.

Na primer kvote su bili 1,50; 2,00 i 1,70. Ukupna kvota je 5,10 x 1.000 = 5.100 dinara.

Kvote za sportsko klađenje

Kvote za klađenje bi mogli da definišemo kao pokazatelj verovatnoće odnosno šta bi moglo da se desi na određenom sportskom događaju. Baziraju se na osnovu procena analitičara koji ih kreiraju. Kvote za određeni događaj formiraju se na osnovu šansi za konačan ishod istog. Generalno u pitanju je vrednost sa kojom množite vaš ulog i na kraju u slučaju da je opklada dobitna proizvod te dve brojke je vaš dobitak. U suštini visina kvote je direktno povezana sa vašim profitom. Što veća kvota vaš dobitak je veći.

Načini klađenja

Pojedinačno klađenje (Singlovi)

Singl opklada je kada igrač tipuje samo jedan meč iz kompletne ponude. U pitanju je najjednostavniji i najsigurniji vid opklade. U pitanju je samo jedna utakmica, ako pogodite imate dobitak, ako promašite vaša opklada je gubitna.

Možete da igrate različite igre, konačan ishod, golove, poluvreme/kraj i slično, ali vaš dobitak ili gubitak zavisi samo od tog jednog meča.

Kombo klađenje

Kod ovog vida klađenja na tiket se stavlja dva ili više događaja. Kvote se množe međusobno, a dobijeni proizvod se množi sa visinom uloga. Rezultat konačnog množenja je eventualni dobitak koji možete da naplatite ako pogodite sve što ste stavili na tiket.

Sistemi za sportsko klađenje

Sistemsko klađenje je ustvari uslovno klađenje kod kog sami sebi zadajete uslov. U pitanju je predviđanje više utakmica od kojih ne morate da pogodite sve već onoliko koliko ste sebi zadali. Pročitajte više o predviđanje za fudbal i sisteme za klađenje na fudbal. Na primer ako igrate sistem 3/7 na tiketu je sedam mečeva od kojih je potrebno da pogodite tri da biste imali isplatu. Svaki pogođeni par više donosi vam više dobitnih kombinacija.

U sistemu 3/5 imate pravo na dva promašaja, a ipak ćete naplatiti tiket, dok kod slučaja 5/8 možete da napravite čak tri greške na osam odigranih parova.

Složeni sistem se sastoji od dva ili više sistema uz mogućnost da budu uključeni i fiksevi. Ovakve sisteme najčešće koriste iskusni igrači odnosno oni koji imaju malo veće znanje oko ove problematike.

Klađenje uživo kao odličan način klađenja za početnike

Uživo klađenje je relativno nov način za kockanje. Moguće je igrati samo kada događaj počne i traje sve dok se ne završi. U ovom slučaju imate igre koje su dostupne samo za ovaj vid klađenja, kao što je ko postiže sledeći gol, ko će da dobije sledeći žuti karton i slično.

Kao što samo ime kaže u pitanju je klađenje u realnom vremenu dok događaj traje. Kladionice nude mogućnost da se kladite dok gledate neki događaj uz promenu kvota u realnom vremenu u zavisnosti od toga šta se dešava na terenu. Postoji dosta opcija za klađenje uživo tako da je na vama da odaberete šta želite da igrate. Opcije i kvote se razliku u zavisnosti od tipa sporta.

Klađenje uživo se ne razlikuje mnogo od ostalih tipova klađenja, jedino što ste ograničeni vremenski i morate da reagujete u minutu često i u sekundi kako bi na vreme postavili vašu opkladu. Da li vam je opklada dobitna ili gubitna saznajete vrlo brzo, a najkasnije po završetku utakmice.

Online sportsko klađenje

Klađenje na internetu započeto je 1996. godine i na početku nije bilo na visokom nivou. Dešavalo se da kladionice ne isplate dobitke i da preko noći prestanu sa radom. Danas to više nije slučaj jer su kladionice legalne i njihov rad je regulisan zakonima. Neke od njih čak imaju svoje akcije na berzi. Ovo je dobro jer znate s kim imate posla jer su kladionice regularne, a kockanje je bezbedno i jednostavno.

Specijalizujte se za jedan sport

Igrači koji odaberu da se klade na sport koji najbolje poznaju često imaju najviše uspeha u ovom poslu. Poznavanje sporta ili određene lige je ključno za ostvarivanje profita. Igrači koji se opredele za jedan sport imaju više vremena za skupljanje informacija za klađenje, pregled podataka i statistika klađenje i ostali sportovi ih ne zanimaju.