Kvote na jendom meču određuju šanse za konačan ishod istog odnosno to je vrednost koja se množi sa vašom uplatom i ukupna suma je vaš dobitak.

Nije retkost da kladionice menjaju inicijalno postavljene kvote odnosno da ih smanjuju ili povećavaju.

Na promenjivost kvota često možemo da naiđemo na online klađenju. Često se dešava da bukmejkeri na početku ponude najvišu ili najnižu moguću kvotu, a kada meč počne odnosno na klađenju uživo može da dođe i do 200 promena kvota na tom istom paru, što je istovremeno i uzbudljivo i zbunjujuće.

Mnogi igrači padanje kvota koriste kao alat za klađenje tako što dobijaju informacije o tome na šta da uloće novac, odnosno da li da se klade na pobedu domaćina, gosta ili nerešen ishod.

Padanje kvota je jedna od najrasprostranjenijih teorija zavere u svetu klađenja. Veruje se da je padanje kvota proizvod insajderskih informacija. Na primer kada naglo počne da pada kvota na pobedu domaćina kockari su gotovo ubeđeni da dolazi “kec”.

Međutim, kada kvota počne da pada znači da bi pre nego što odigrate trebalo da proverite stanje i u drugim kladionicama. Može na primer da se desi da je u jednoj kladionici kvota na više golova (3+) pala na 2,10, a da je opet u drugoj ostala na početnoj kvoti od 2,40. Ovo se retko dešava, ali ne gubite ništa ako proverite. Najčešće kladionice prate tržište kvota i usklađuju svoje kvote sa konkurencijom.

Šta znači ovo smanjenje kvota?

Postoji mnogo razloga zbog kojih online kladionice smanjuju ili povećavaju kvote. Glavni razlog je kada se većina igrača kladi na isti tip, na primer na remi, onda kladionica da bi smanjila eventualne gubitke u slučaju da taista dođe X smanjuje kvotu na taj ishod.

dropping odds

Takođe, postoji opcija da su inicijalne kvote bile pogrešno postavljene, takozvanih prevarantskih kladionica, koje daju ogromnu ponudu nekoliko nedelja pred početak određenog događaja.

Izmišljeni bukmejker, obično zvučno ime u svetu klađenja nudi lažne ili previše visoke kvote za neku opkladu, a kada se to otkrije pravi bukmejkeri su prinuđeni da spuštaju kvote.

Manipulacija za kvotama je još jedna priča. To nije toliko čest slučaj i uglavnom se dešava u manje praćenim ligama kada je moguće da se kvote menjaju posle uplate male količine novca.

Ovakve manipulacije prave profesionalni špekulanti koji najpre prvo uplaćuju malo novca na jedan tip, na primer 0-2 gola, i tako smanjuju kvotu na tu opciju i povećavaju na drugu varijantu, a onda proporcionalno uplate novac na opciju 3+ i u svakom slučaju su u dobitku.

Kvote mogu da se smanjuju kada se pojave informacije, prave ili lažne, da je neka utakmica nameštena. U takvim slučajevima uglavnom se prate tokovi novca, a nekada može da se desi da par za koji se pojave takve najave bude povučen iz ponude. U većini slučajeva ovakve glasine se ispostave kao netačne pa se ispotavlja da se kvote ne smanjuju na osnovu pogrešnih informacija.

Smanjenje kvota ne mora da znači da će na kraju ishod duela biti onakav kako su to kvote najavile. U većini slučajeva bukmejkeri se trude da održe ravnotežu između uplata na sva tri (ili dva) tipa na određenom događaju kako bi kladionica u svakom slučaju bila na dobitku.

Bukmejkeri koriste svoje trikove za menjanje kvota. Prate kompletnu uplatu i ukoliko se novac gomila na jednu ekipu onda neminovno sledi smanjenje kvote na taj tim.

Kada se sve sabere smanjenje i rast kvota nejčešće je proizvod takozvanog efekta “stado mentalitet”. Odnosno, ako igrači primete da kvota pada na određenom paru većina njih će se kladiti upravo na tim na koji se šanse povećavaju pa će samim tim kvota još dodatno padati.

Kvote koje idu na dole mogu da budu znak da se jačina dva tima promenila u međuvremenu. Jednom rečju, ako kvota pada to može da znači da u suprotnom timu na primer ima određenih sukoba, da je neki važan igrač povređen pa su samim tim i šanse za pobedu te ekipe sve manje.

Kao zaključak cele priče navodimo da igrači ne bi trebalo previše da veruju u padanje kvota. Kao što smo već napisali moguće je da se to desilo usled lažnih informacija, dejstva špekulanata i manipulatora ili slično. Najbolje je da pratite svoj osećaj i da igrate kao što ste zacrtali, a ne da se predomišljate suled promene kvota.