Klađenje je, bez sumnje, usko povezano sa rizikom, kao i temperamentom igrača, ondosno njegovom zavisnošću od adrenalina. I nekada su se ljudi okupljali zbog klađenja ili odlazili u posebne klubove za to. Danas su takve stvari dostupne preko interneta, pa vam je za uživanje u klađenju dovoljno da imate pristup internetu.

Zahvaljujući interaktivnosti svi ljubitelji klađenja imaju priliku, da bez napuštanja kuća, odmah odigraju tiket, ili to urade pred sam početak sportskog događaja. Oavakav način pristupa ponudi daje vam mogućnost da svojim znanjem lako stignete do dobitka. Ovu vrstu opklade najbolje je odigrati u Meridian.

Kladionice nude veliki broj opklada na svaki meč, a uspeh u većini od njih isključivo zavisi isključivo od sreće. Međutim, postoje neke osnovne vrste klađenja, gde vaš uspeh isključivo zavisi od vašeg znanja, a ne od teorije verovatnoće. U nastavku ovog članka pogledaćemo neke najpopularnije vrste opklada i dati kratka objašnjenja o njima.

Glavne opklade na fudbalske mečeve

Klađenje na konačni rezultat

Krajnji ishod- Klađenje na konačni ishod meča. Pogađate da li pobeđuje domaći tim, gostujući tim, ili se utakmica završava nerešenim rezultatom(1-pobeda domaćeg tima, 2-pobeda gostujućeg tima, x-nerešen ishod meča). Ovo je najpopularniji i najrasprostranjeniji oblik klađenja, jer je u njemu dovoljno pogoditi koji je tim kvalitetniji i odigrati na njegov uspeh.

Dupla šansa

U ovoj igri možete se kladiti na dva ishoda, od tri moguća. Kvote su, naravno, znatno niže nego za konačan ishod sa jednim znakom, ali je i mogućnost pogađanja znatno veća. Moguće je odigrati pobedu domaih i nerešeno (1x), pobedu gostiju i nerešeno (x2) ili pobedu domaćina ili gostiju (12).

Tačan rezultat

Kada se kladite na konačni rezultat meča, morate imati i dosta sreće, pošto vam odgovara samo jedan ishod utakmice na koju se kladite. Teško je pogoditi konačan ishod, ali su zato koeficijenti za ovu igru znatno veći. Međutim, tu vam u pomoć može priskočiti statistika, pa je lako zaključiti da su najčešći rezultati 1:0 i 2:1.. Naravno, treba imati u vidu i snagu timova koji se sastaju.

Tačan rezultat prvog poluvremena

Ovo je slična igra kao prethodna, samo sada pogađate tačan rezultat posle prvih 45 minuta. Ovo bi trebalo da bude nešto lakše, pošto se često događa da se prvo poluvreme završi rezultatom 0:0, a i mogućnost postizanja golova je duplo manja, pošto je i vreme igre duplo kraće. Zato su i kvote nešto niže nego kod pogađanja konačnog rezultata.

Više ili manje golova od granice

U ovoj igri morate predvideti ukupan broj golova koji će pasti na meču, odnosno da li će on biti veći ili manji od granice koju je ponudila kladionica. Nekada se u broj golova računaju i oni postignuti u produžecima, ali je češći slučaj da važi samo za 90 minuta. Golovi postignuti posle izvođenja penala nakon produžetaka, ne računaju se. Pogledajte našu taktiku za ovu igru, koja vam može pomoći pri klađenju.

Klađenje na strelca

Ko voli da se kladi na golove, sigurno je već probao igru-pogodi strelca. U ovoj igri pogađate da li će određeni fudbaler postići gol na meču na koji se kladite ili ne. Postoje opcije pogađanja prvog ili poslednjeg gola na utakmici. Ovo nije laka vrsta klađenja, ali ukoliko pratitet odrešenu ligu ili tim, znate koji je fudbaler često strelac. Tu vam pomaže i statistika, konkretno, lista strelaca odrešene lige. Ipak, budite obazrivi, pošto se može desiti da vaš igrač ne postigne gol ba na meču na koji se kladite. Obratite pažnju i na ponudu kladionica, na visinu kvta, ali i na sastave timova, jer je bitno da vaš izbor bude u timu.

Klađenje na broj žutih ili crvenih kartona

Ovde morate da budete mnogo oprezni, da proverite da li se možda ne radi o nekom lokalnom derbiju, pošto su oni prepuni naboja i, samim tim, sa velikim brojem kartona. Bitno je pogledati i statistiku, odnosno koliko kartona prosečno dobijaju ekipe na koje se kladite. Važna činjenica je i da li su u sastavu fudbaleri koji se najčešće nalaze u beležnicama arbitara.

Pomenimo da se pored ovih posebnih igara, može igrati i na broj kornera ili penala na meču, kao i to da li će biti paran ili neparan broj golova na utakmici.

Azijski hendikep

U ovoj vrsti kla]enja poga]ate ishod, ali uz prednost nekog tima pre početka. O ovome će se više govoriti u posebnom članku.

Pogađanje šampiona

Možete se kladiti i na ukupnog pobednika neke lige, takmičenja ili turnira. Isplate dobitaka za ovu igru vrše se tek na kraju takmičenja, kada su poznati ishodi svih mečeva. Tokom trajanja lige, kvote se mogu menjati, ali su dobici onakvi kakvi su bili u trenutku stavljanja uloga

Oba tima daju gol

Jedna od najčešćih igara kod kladiova koji vole da se klade na golove. Ovde je dovoljno da obe ekipe bar po jednom zatresu mrežu rivala, dok ishod meča nije bitan. Od rezultata 1:1, koji je prvi uslov, dobitni su i svi ostali tiketi sa rezultatima gde ne stoji nula iza imena jedne od ekipa. Mnogi matraju da je ovo lakše pogoditi nego pobednika nekog meča. Postoje i druge opcije ove igre, kao što su GG3+, GG4+ i slične. Tu je, uz obavezu da obe ekipe postignu gol, potrebno i da zbir golova bude veći od tri, četiri, ili koliko već predvidite. Kvote su bolje za ove igre nego za običan GG.

Preporuka:

Kod ove igre treba obratiti pažnju na ekipe koje igraju utakmice sa velikim brojem golova, ali je važno i da snaga timova bude podjednaka, pošto bi u slučaju velike razlike u kvalitetu rezultat mogao biti recimo 3:0, 4:0, i da pored velikog broja pogodaka ne dođe igra gol-gol. Bitno je i izbeći neke važne mečeve, finala ili slično, pošto se tada po običaju igra zatvorenije i pada manje golova.

Singl mečevi

Ova igra je izuzetno popularna, kako kod početnika, tako i kod iskusnih kladilaca. Ovo je najednostavniji vid klađenja, pošto igrate na ishod samo jednog meča, popularni sing. Recimo sastaju se Real iz Madrida i neki slabiji evropski tim. Kvota na pobedu Španaca je samo 1.10, ali je verovatnoća njihove pobede ogromna. Zato na ulog od 100 evra, ako Real trijumfuje, dobijate 100×1,10, pa na vaš račun legne 110 evra.

Postoji opcija klađenja na singl recimo da padne gol u nekom delu utakmici, recimo u prvih 5 minuta, a kvote za takvu igru su odlične. I ovde je statistika veoma važna, pa treba obratiti pažnju u kom delu meča ekipa obično postiže golove.

Različite vrste rezultata

Najčešće se pogađa da li će biti ili ne golova. Najveće kladionice nude I opklade da li će biti kornera, penala, odnosno da li će sudija nekom fubaleru dodeliti žuti karton itd. Takođe se igračima nudi mogućnost da istu igru odigraju u recimo prvih pet minuta meča, kada su kvote ogromne. Na primer na igru da li će pasti gol u prvih pet minuta koeficijent iznosi od 5-12, zavisno od kladionice I utakmice koja se igra. Za karton su kvote još veće. Jedino je za kornere podjednaka kvota za obe ekipe.

Karakteristike opklada za prve minute utakmice

Igrači koji žele da se klade na prve minute utakmica neophodno je da prethodno naprave dobru analizu. Uz to treba obratiti pažnju na način na koji tim, na koji se kladite, obično igra, da li napadna od samog početka, ili strpljivo čeka svoju šansu. Ovakve igre su veoma rizične, sa malim šansama uza uspeh. Pored toga nema logike igrati na to da ne pada gol u prvih pet minta, pošto su kvote izuzetno niske I ne donose bukvalno nikakav dobitak, osim u slučaju kornera.

Ukupno golova – par ili nepar

Ova opklada se odnosi na konačan broj golova na meču, I to da li će on biti paran ili neparan. Ovo je jedna od isplativijih igara, pošto su moguća samo dva ishoda.

Kladite se na parne brojeve

Da bi vam opklada bila uspešna potrebno je na na meču bude paran broj golova, dakle 0,2,4,6 itd. Vama odgovaraju rezultati 0:0, 1:1, 2:0, 4:0 I drugi čiji je zbir golova paran broj.

Kladite se na neparni broj golova

       Opklada je uspešna ako ukupan broj golona na meču bude neparan broj, recimo 1,3,5,7 I slično. To su rezultati 1:0, 1:2, 2:3, 0:3 I drugi.

Vrste klađenja na tenis

Klađenje na konačan ishod

Pošto u tenisu ne postoji nerešen rezultat, možete igrati samo na pobedu jednog od igrača. Dakle, u igri je samo tip 1 uli tip 2.

Klađenje na rezultat seta

U tenisu je čest slučaj da slabiji teniser dobije prvi set. Favorit obično pobedi, ali nekad autsajder ume da izennadi, bar na početku meča. Kvote na osvajanje seta slbijeg tenisera su obično velike, ali su dobre I za kasniji preokret u meču.

Klađenje sa hendikepom

Kada se sastaju dvojica tenisera kod kojih je razlika u kvalitetu velika, ne isplati se igrati na pobedu favorite, pošto su kvote baš minimalne. Zato postoji opcija igranja na pobedu sa hendikepom, odnosno sa dva seta razlike, ili tri, ako je u pitanju Grend Slem.

Klađenje na veći broj setova

Za razliku od prethodne igre, kada se sastaju dva podjednaka igrača često se dešava da se igra odlučujući set, odnosno da se meč završi rezultatom 2:1 za nekog, ili 3:2, ako je Grend Slem u pitanju.

Klađenje na tačan rezultat

U ovoj igri je potrebno pogoditi dve opcije. Pored pobednika duela, treba pogoditi kojim će se to rezultatom dogoditi. Kod većine turnira rezultati mogu biti 2:0 I 2:1, dok je kod Grend Slemova to teže učiniti jer su moguća tri ishoda, 3:0, 3:1 I 3:2.

KLađenje na taj brejk

U ovoj igri pogađate da li će se neki set okončati taj brejkom. Možete igrati na jedan ili više taj brejkova na meču. I tu dosta toga zavisi od turnira, odnosno da li se igra na dva ili tri dobijena seta. Moguća su I klađenja na pobednike pojedinih turnira, ali I na učesnike polufinala ili finala.

Klađenje na broj gemova

Ovde se uglavnom igra na ukupan broj gemova na meču, a granicu određuje kladionica. Kolika će ona biti zavisi od tenisera koji igraju, pa ako je jedan veliki favorit, onda je granica mala, dok je u slučaju podjednakih tenisera na terenu ona nešto veća. Pogotovo ako se igra na brzim podlogama, a teniseri su dobri server, onda je ta granica najveća, pošto retko dolazi do brejkova. Te granice mogu biti 20,5 ili 21,5 ali I manja ili veća od toga. Kada su Grend Slemovi u pitanju, onda se u obzir uzima to da se igra u tri dobijena seta I granice su znatno veće. Dobro kod ove igre, kao I kod ostalih u tenisu, je to što postoje samo dve opcije. Može biti manje gemova od ponuđenih ili više, pošto je granica na decimalu. Za ljubitlje igre na ženski tenis, spremili smo poseban tekst.

Koje su sve igre ponuđene u klađenju na odbojku

KLađenje na odbojku može vam doneti lep dobitak ako ste upoznati sa stanjem stvari u ovom lepom sportu. Prvo morate odabrati takmičenje na koje ćete se kladiti. Da li je to neki šampionat, liga, Evropsko ili Svetsko prvenstvo, ali možete igrati I na Olimpijske turnire I Svetsku ligu. Kada odaberete takmičenje morate se opredeliti za određenu utakmicu. Morate se upozanti sa tabelom, formom ekipa, kao I sa tradicijom. Obavezno pogledate u kakvoj je formi vaš tim, šta je uradio u prethodnim mečevima, ali posebno da li će nastupiti svi odbojkaši. U odbojci je u igri mali broj igrača, pa izostanak nekog od bitnijih mođe drastično uticati na konačan rezultat meča. Kada sve to obavite, možete se kladiti na odbojkaške utakmice.

Klađenje na konačan rezultat

Kao I u tenisu, u odbojci nema nerešenog rezultata. Jedna od ekipa mora da pobedi, pa je kod klađenja na konačan ishod moguće odigrati samo dve opcije, pobedu domaćina ili pobedu gostiju. Ukoliko je jedna ekipa veliki favorit, onfda ne mođete očekivati veliki koeficijent na njenu pobedu, pošto se u odbojci iznenađenja ne događaju tako često. Zato su kvote ogromne ako igrate na nekog autsajdera, pa se to može pokušati, ali sa malim ulogom.

Klađenje na ishod prvog seta

Još jedna sličnost sa tenisom. Čak I veliki favorite ponekad izgube prvi set na meču, a posle ga lako dobiju. Kvote da lošiji tim osvoji prvi set su sasvim zadovoljavajuće, a I za kasniji preokret.

Klađenje na tačan rezultat

Odbojka se uvek igra u tri dobijena seta, pa je uvek moguće da bude šest ishoda, 3:0, 3:1, 3:2, 0:3, 1:3, 2:3. Dakle, za razliku od fudbala, gde su mogući rezultati svakojaki, ovde je to ograničeno, pa je ovu igru lakše I pogoditi nego u fudbalu.

Klađenje na tačan broj setova

Ovo je još lakše pogoditi pošto su samo tri moguća ishoda.  Rezultat može biti 3:0, 3:1 ili 3:2 za neku od ekipa, pa setova može najmanje biti tri, a najviše pet.

Klađenje sa hendikepom

Možda se ne igra često, ali kada se sastaju dve elkipa različitog kvaliteta moguće je igrati na pobedu bolje sa hendikepom od jednog ili dva seta razlike.

Klađenje na košarku

Košarka je jedan od najpoznatijih I najobožavanijih sportova, pa je tako I kod kladilaca. Nema tog ljubitelja sporta koji nije zainteresovan za Evroligu ili NBA ligu. U Severnoj Americi je košarka glavni sport, jednako popularan kao I bejzbol, hokej ili američki fudbal.

Prednosti klađenja na košarku

  1. Česti košarkaški mečevi širom sveta, ali I velika regularnost, omogućavaju nam skoro svakodnevno klađenje na ovaj sport
  2. Veliki broj mečeva sa podjednakim rivalima, ali isto tako I sa apsolutnim favoritima, što daje ogromnu šansu za pogađanje pobednika
  3. Veliki broj igara, pošto popularnost Evrolige i NBA lige je prisutna na svim kontinentima
  4. Klađenje na košarku priređuju sve svetske kladionice, što samo potvrđuje njenu popularnost

Da biste se uspešno kladili morate se upoznati sa ekipama, da li su u dobroj formi, kaka vim je istorijat, da li su pojačali, jesu li svi igrači zdravi, jer to dosta utiče na rezultat meča u košarci. Dakle, statistika je veoma važna, kako iz aktuelne, tako I iz prethodne sezone, a nije loše proveriti I istorijat međusobnih okršaja te dve ekipe. Naravno, ponavljamo proverite da li ima povređenih igrača. Nakon svih ovih analiza, proverite kakav je motiv neke ekipe I koliko im je pobeda bitna, ali I to koji su im naredne protivnici jer je moguće da će se čuvati za te okršaje.

Klađenje na konačan ishod

Kao I u fudbalu, I ovde se možete kladiti na tri ishoda, pobedu domaćina, pobedu gostiju I nerešen rezultat. Razlika je u tome što se nerešen rezultat događa mnogo ređe nego na fudbalu, pa je samim tim I kvota za nerešeno velika I ide do 15.00. To je sve zato što se u košarci postiže mnogo poena I retko se dešava da se regularan tok okonča nerešeno. Za razliku od fudbala, nema podele bodova, već se igra produžetak do konačne pobede jedne od ekipa. Za klađenje obično se ne uzima rezultat iz produžetka.

Klađenje sa hendikepom

Kada se timovi razlikuju u kvalitetu teško je očekivati iznenađenja, a koeficijenti za pobedu bolje ekipe su minimalni. Zato se onda predlaže igra sa hendikepom, odnosno slabijoj ekipi se na početku meča dodaje određeni broj poena koji zavisi od te razlike u kvalitetu. Pa tako ona može da bude I 20 poena, kada se sastaju favorit I potpuni autsajder.

Hoće li biti produžetaka

Jednostavna opklada, odnosi se na to da li će pobednik biti poznat nakon regularnog toka ili će se igrati produžeci. Ako uplatite na produžetke, očekuje vas ogromna kvota.

Klađenje na najefikasniju četvrtinu

Košarka se igra na četiri četvrtine. U kladionicama možete odigrati igru u kojoj će od te četiri biti postignuto najviše koševa.

Klađenje na pobedu sa razlikom

Ovde se mođete kladiti sa kolikom razlikom će neki tim slavii na meču. Počinje od jednog poena razlike, a može biti I mnogo veća.

Klađenje na boks mečeve

Većina kladilaca nije se često kladila na boks mečeve, već to uglavnom čini kada su u pitanju neki veliki svetski događaji I okršaji za titule u nekoj od kategorija. I tada, kad to čine, odlučuju se na klađenje na favorite, jer se retko dešavaju iznenađenja. Ipak, budite oprezni, ako promašite neku opkladu na veliki ulog, trebaće vam mnogo vremena da povratite novac igrajući na male kvote.

Karakteristike klađenja na boks

Nemojte se obazirati na najave boksera I njihove neverovatne izjave prepune samopouzdanja, jer se uglavnom radi o pripremljenom šou, koji treba da obezbedi veliku gledanost meča. U takvim situacijama najbolje je osloniti se na statistiku I sopstveno znanje o ovom sportu.

Dobri poznavaoci će uvek izabrati klađenje na boksere koji meč žele da završe nokautom

Nekad se dogodi da favorit izgubi meč, pa u narednom međusobnom duelu, kada je on izazivač, kladionice favorizuju protivnika, ali je njegov motiv ogroman da se revanšira svom rivalu.

Najčešće vrste klađenja na boks

Pobeda jednog od boraca, svejedno na koji način, nokautom, predajom, diskvalifikacijom ili na poene.

Nerešeno. Ovo se događa kada su poeni dobije od sudija jednaki, pa glavni sudija u ringu ne može da proglasi pobednika, I tada je meč proglašen nerešenim.

Pogoditi na koji će način slaviti neki od boksera. Možete izabrati nokaut, prekid, diskfalifikaciju ili pobedu na poena.

Klađenje na broj rundi. Ovo je moguće u profesionalnom boksu, a meč se prekida u nekom trenutku, ili zbog nokauta ili diskvalifikacije jednog od boksera. Vi morate pogodii u kojoj će se rundi to dogoditi.