Iznad/ispod strategija za klađenje je oblik klađenja gde prognozirate da li će biti mnogo golova na utakmici ili će, ipak,  utakmica biti tvrđa sa manjim broj pogodaka na meču.

Ovaj oblik klađenja se ne odnosi samo na fudbal, već i na mnoge sportove. Iznad/ispod je klađenje na broj pogodaka na nekoj sportskoj utakmici ili da podjednostavimo, možete se kladiti na to da li će na meču biti više ili manje golova od određene granice koja je postavljena od strane kladionice.

Za one koji se najviše klade na fudbal, standardna granica i ona koju oni najviše koriste je 2.5 i to znači da vam je potrebno da na utakmici bude tri li više golova, ukoliko ste igrali IZNAD. Ukoliko ste, ipak, odlučili da odigrate ISPOD 2.5, znači da vam je potrebno da na meču ne bude više od dva pogotka.

U košarci, to se odnosi na ukupan broj poena na meču, u hokeju, kao i u fudbalu, na broj golova, u tenisu na broj gemova i tako dalje. Lokalne kladionice koriste najpoznatiju formu ove igre, a to su 3+ ili 0-2 gola. To je isto što i iznad 2.5 ili ispod 2.5.

Saveti za iznad/ispod klađenje

Ukoliko se kladite na iznad/ispod oblik, morate obratiti pažnju na nekoliko aktivnosti.

U nešto slabijim ligama poput belgijske, holandske ili skandinavskih šampionata pada popriličan broj pogodaka na utakmicama.

Derbi utakmice najčešće završe sa manjim brojem pogodaka, ali ima izuzetaka, pa zato izbegnite takve utakmice.

Takođe, treba dobro da proverite sve informacije u vezi sa utakmicom na koju želite da se kladite. To su na primer igrači koji neće, iz nekog razloga, moći da igraju tu utakmicu. Ukoliko neki od bitnijih igrača iz napada, koji mogu da naprave razliku na meču, neće igrati, to može značiti, ali nije pravilo, da će biti tvrd meč sa manje golova.

Treba obratiti pažnju i na vremenske uslove. Kiša ili sneg mogu značajno otežati uslove za igru, pa će tako ekipe biti oprezne kako se ne bi povredile ili ipak nemoćne da učine više zbog stanja na terenu. Tako su šanse za manje golova dosta velike.

Veoma bitna stvar je i tradicija utakmica, zato obavezno proverite međusobne duele timova na koje se kladite, što može biti presudna odluka za vaš tip.

Sistem klađenja na iznad/ispod 2.5 golova

Klađenje na golove iznad/ispod

Kao što smo već naveli, ovaj sistem klađenja podrazumeva to da li će na nekoj određenoj utakmici biti više od tri ili manje od tri pogotka, i to se označava granicom od 2.5.

Sistem se zasniva na statistici i na njegovoj primeni i sve što je potrebno jeste da pronađete neke od informacija kako biste bili uspešni u ovoj strategiji.

Zamislimo utakmicu između ekipa A i B, pritom je ekipa A domaćin.

Prvo što treba da proverite je koliki je prosek golova koji postiže i prima ekipa A na svom terenu. Obično se posmatraju poslednjih pet duela. Dakle, na primer, zaključujemo da ekipa A postiže 2.1 gol po meču, dok prima 1.2 gola po meču. To nam ukupno donosi 3.3 gola po njihovoj utakmici na domaćem terenu.

Potom treba da proverimo koliko golova ekipa B daje i prima na gostovanjima. Da pretpostavimo da tim B daje 1.75 golova po meču, a prima 1.15 pogodaka, što je ukupno 2.9 golova.

Zatim, saberemo dve najmanje vrednosti od obe ekipe: 1.2 + 1.15 = 2.35 i tako dobijamo minimum golova koji pada na utakmicama ove dve ekipe. Na isti način saberemo najveće vrednosti: 2.1 + 1.75 = 3.85 i tako dobijamo maksimalan broj golova koji bude na utakmicama ove dve ekipe.

Srednja vrednost na minimumu i maksimumu je 3.1, a to je više od 2.5. To znači da bismo na ovu utakmicu, po ovoj logici, trebali da igramo IZNAD 2.5 golova, odnosno 3+.

Isto tako, u nekim drugim primerima, ako je prosek 2.7 treba da igrate IZNAD golova, ali ako je 2.3 treba da odigrate ISPOD. Ako je prosek golova između 2.3 i 2.7 onda su šanse jednake i za jedan i za drugi ishod, pa je naša preporuka da taj par preskočite.

Ukoliko vam se dopada ovaj sistem, isprobajte ga u kladionici 10Bet ili u kladionici Meridianbet, gde možete naći velike kvote za ovu vrstu igre.