Naslov ovog članka mogao bi na prvi pogled da izgleda kao osnovna i vrlo kratka tema, ali za uspešno klađenje neophodno je da dobro razumete kvote i njihove tipove koje srećemo u ponudi. Zato malo teorije iz ovog članka nije na odmet da se zna.

Kvote za klađenje možemo da definišemo kao pokazatelj verovatnoće šta bi moglo da se desi na nekom sportskom događaju. Bazira se na osnovu procenata koje kreiraju analitičari. Kvote za jedan događaj određuju šanse za konačan ishod na tom događaju. U suštini to je vrendost koja se množi da vašim ulogom, a proizvod je ukupna suma vašeg dobitka.

Da li šanse zavise od kvota?

Kvote često poistovećujemo sa pojmom šansa, koji je opet tesno povezan sa verovatnoćom. Generalno, pod šansom se smatra da će neki događaj da se desi baš na taj način. Dok na primer kada bacimo novčić verovatnoća za oba ishoda je jednaka što znači da je 50% šansi da padne na “glavu”, a 50% na “pismo”. Znači pri bacanju novčića pimamo verovatnoću od 50% da pogodimo tačan rezultat. Zbir oba moguća slučaja je 100%. Sličnom logikom se vode i analitičari koji svakodnevno određuju kvote za sportske događaje. Naravno, postoje i drugi parametri u odnosu na primer koji smo dali, ali logika je slična.

Šta predstavlja kvota za sportsko klađenje?

Kvotu možemo da definišemo kao odraz verovatnoće da se određena stvar desi na sportskom događaju na osnovu procene koju su napravili analitičari. Važno je da napomenemo da je ponuđena kvota pretpostavka za verovatnoću za ishod u pojedinačnom sportskom dešavanju. Pretpostavka za verovatnoću konačnog ishoda se pravi detaljnom analizom određenih faktora. Neki od tigh faktora koji utiču na određivanje kvota su:

 •  Sastavi timova
 •  Odsustvo nekih igrača u jednom ili oba tima
 •  Prethodni mečevi timova
 •  Situacija na teren kada se bude igralo
 •  Motivacija
 •  Da li utakmica ima veći ili manji značaj za jedan ili oba tima

Naravno da i ovde važi pravilo izuzetka. Najčešće visoka ili niska kvota na nekom meču ima razlog zbog čega je tako postavljena. Najčešće se to dešava kada analitičari dođu do neke informacije koja je važna za taj meč i na osonovu nje kreiraju kvote. Često se dešava da i pre početka meča dođe do drastične promene u odnosu na prvobitno postavljene kvote, baš na osnovu nekog novog saznanja.

U odnosu na eventualnu razliku u kvotama od kladionice do kladionice i vi možete da kreirate vašu subjektivnu procenu iz koje proizilazi “value bet”. Ukratko “value bet” je razlika između vaše lične procene i postavljene kvote od strane bukmejkera. O tome možete više da pročitate u drugim člancima, ovde ćemo se zadržati na kvotama.

Zaključak je da kladionice u svojoj ponudi i visinom postavjenih kvota predstavljaju realan odnos u odnosu na očekivane ishode. Važno je znati da subjektivna procena analitičara i neka informacija koja im je promakla može da odigra veliku ulogu u klađenju.

Pažljivo i detaljno praćenje može da vas dovede do “value bet” klađenja. Dobro kreiran sistem može da vam donese veliki dobitak.

Kvote za klađenje – njihov uticaj na finansije

Kvote direktno utiču na vaš kapital, jer što je veća kvota to je veći eventualni dobitak. Međutim, velike kvote znače i teži put do dobitka. Ovo je neka vrsta pravila koje važi za početnike. Veliki igrači, oni koji ulažu dosta novca, znaju da čak i oni koji određuju kvote mogu da pogreše.

Kvote određuju bukmejkeri, a što je više mećeva veća je verovatnoća za grešku pošto moće da se desi manjak koncentracije. Takođe, razlog za grešku moež da bude pogrešna informacija do koje su analitičari došli što će profesionalni igrači znati da iskoriste.

Kvote mogu da se menjaju

Menjanje kvota je uobičajeno za klađenje uživo jer onaj ko ih određuje nema mnogo vremena za analize i mora da vrši velike promene, koje mogu da idu na gore ili na dole. Dosta igrača padanje kvota koriste kao pokazatelj za klađenje, tako što na osnovu takvih informacija ulažu novac.

Padanje kvota mnogi smatraju varanjem kojim se koriste kladionice. Veruje se da je promena kvota povezana sa insajderskim informacijama koje su direktno vezane za ishod nekog događaja odnosno kada kladionicačri vide da pada kvota na primer na domaćina veruju da to utiče i da će to zaista biti konačan ishod meča.

Međutim, ovakve stvari mogu da budu i namerno rađenje od strane bukmejkera pa oni koji imaju manje iskustva u klađenju su praktično navedeni šta da igraju.

Faktori koji utiču na klađenje

Kvote zavise od nekoliko faktora i prilikom formiranja koriste se kao parametri. Većina njih svima nama je dobro poznata, a koriste se za određivanje kvota:

 • Sastavi ekipa, da li timovi igraju sa najboljim igračima
 • Očekivano odsustvo nekog igrača, informacije o tome su veoma važne
 • Prethodno odigrani mečevi ekipa, može da bude u direktnoj vezi sa jačinom timova
 • Stanje terena i da li su igrači naviknuti na predviđene vremenske uslove
 • Motivacija pojedinaca u timu
 • Da li meč ima takmičarski značaj ili je u pitanju prijateljska utakmica

Ako eventualno postoji razlika između vaše subjektivne procene i procene bukmejkerka onda dolazite do tipa na koji se vredi kladiti ili “value bet”.

Kvote za klađenje

Vrste kvota za klađenje

U sportskom klađenju najčešće se pojavljuju tri vrste kvota:

Decimalne kvote

Decimalne kvote su najzastupljeniji vid kvota na kladioničarskom tržištu i najpopularnije su u Evropi, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu pa zato često možete da sretnete i izraz “evropske kvote”.

Decimalne kvote
Decimalne kvote
Decimalna kvota
Decimalna kvota

Potencijalni dobitak se izračunava na sledeći način. Na primer vaš ulog je 10 evra na pobedu Intera po kvoti 1,44. Vaš dobitak se računa na sledeći način 10E x 1,44 = 14,40E.

Kvote u razlomcima

Kao što samo ime kaže ove kvote su predstavljene u razlomcima. Na primer kvota 4/9 odgovara decimalnoj kvoti 1,44. Ovakav tip kvota najzastupljeniji je u Velikoj Britaniji. Jednostavno objašnjenje je da kada postavite devet jedinica kao opkladu uz kvotu 4/9 možete da očekujete čist profit od četiri jedinice ili kada saberete sa svojim ulogom to je 13 jedinica.

Kako to izgleda pogledajte na fotografiji.

Kvote u razlomcima
Kvote u razlomcima

Svaka kvota u razlomcima može da se pretvori u decimalnu kvotu jednostavnom formulom n1/n2 + 1, u ovom slučaju 4/9 +1 = 1,44.

Američke kvote – moneyline

Ove kvote su poznate i pod imenom “moneyline”. Najčešće se sreću u američkim kaldionicama. Jedinstvene su po tome što imaju pozitivnu i negativnu vrednost i označe se znakovima + i -. Na primer decimalna kvota 2,00 označava se kao +100 ili -100.

Kada su u pitanju američke kvote one se u evropski format preračunavaju prema sledećoj formuli:

 • pozitivna američka kvota/100 +1
 • 100/negativna američka kvota +1.

Azijske kvote

Postoje još neke vrste kvota koje se retko sreću u našim kladionicama odnosno specifične su za azijsko tržište, a to su: kineski, malezijski i indonežanski tipovi kvota. Ovakve kvote nemaju sve kladionice pošto su prilagođene pre svega azijskom tržištu.

Kineske kvote – poznate i kao “honkonške” kvote jer su najpopularnije upravo na tim prostorima.

Malezijske kvote – još jedna vrsta kvota koje su dostupne na ovom tržištu. Zasnovane su na američkim kvotama, odnosno nalaogne su.

Indonežanske kvote – ovo je treći oblik kvota koji se sreće u azijskim kladionicama. Indonežanske kvote kao i američke mogu da budu pozitivne i negativne.

Pogledajte na fotografiji vrste kvota pa možete da napravite određeno poređenje.

Azijske kvote
Azijske kvote

Ostali tipovi kvota za klađenje

Vrste kvota koje smo naveli su najzastupljenije i najpopularnije, ali postoji još nekoliko tipova kvota. Takve kvote se retko sreću u našim kladionicama i uglavnom se pojavljuju na azijskom tržištu. U pitanju su kineske, malezijske i indonežanske kvote, a one su prilagođenje za igrače u Aziji.

Kvote za klađenje

Dali kvote odlučuju pobednika?

Kvote su veoma važne za dobitak na klađenju, ali ne moraju da budu i ključne. Naravno da i ovde važi pravilo izuzetka. Najčešće vissina kvota određuje konačan ishod nekog događaja. Kvote su niske ili visoke iz jasnog razloga. Važno je napomenuti da su ih analitičari tako postavili usled informacija do kojih su došli svojom iscrpnom analizom. Međutim, moguće su i promene kvota u odnosu na početne ukoliko se u međuvremenu pojave važne informacije koje bi mogle da utiču na konačan ishod.

Online kladionice nude uvid u sve kvote za klađenje

Kod online klađenja dostušne su vam sve moguće kladionice koje su aktuelne na internetu. Ako igrate u lokalnoj kladionici tada imate uvid samo u kvote koje ona nudi, ali ako igrate na internetu možete da uporedite kvote više kladionica i da izaberete gde je najbolje za vas da uložite svoj novac. Tako ćete imati najveći mogući dobitak na meč koji ste izabrali da se kladite ukoliko se ispostavi da ste dobro predvideli ishod.