Zajednička loša osobina za većinu igrača je što prate stitstiku na relativno kratkom vremenskom periodu. Svakako da i na taj način moće da se ostvari dobitak, ali u najvećem broju slučaja prave se greške. Statistika može da se koristi, ali samo ako se pronađe pravi način.

Proučavanje tabela, praćenje nizova, hgeldanje toga kome šta “treba”. Veliki igrači koji ulažu dosta novca ne kalde se na taj način. Statistika je samo odraz onoga što se desilo, ali ne i onoga što će se desiti. Osim toga, u svim dvokružnim sistemima na primer u fudbalskim utakmicama u statistika za aktuelnu sezonu nije kompletna. Lako može da vam se desi da sledećeg dana pročitate naslov “Prvi poraz ekipe na svom terenu”.

Lažna statistika za klađenje

Statistika može da bude i lažna i to lako može da se desi na fudbalskim mečevima. Zato što su rezultati sa malim brojem poena, odnosno golova. Na kraju rezultat svega na meču gde su nastupili 22 igrača, pa još i šest zamena i dva trenera moće da bude 0:0, 1:0, 1:1, 2:1.

Fudbal je nemoguće opisati binarnim brojevima 1 i 0, odnosno daje ili ne daje gol. Statistika je samo finalni rezultat onoga što se desilo na terenu, a on može da bude rezultat jedne greške odbrane, penala, crvenog kartona ili pogrešne procene.

Na internetu možete da pronađetekorisne statistike kao što je prosečan broj šuteva ili efetivnost akcija. Ali tu dolazimo do onoga što možete da vidite i sami, na primer da li neki klub dobro napada ili neki drugi se bolje brani. Znači, bolje je poznavati klubove na koje se kladite, njihove dobre i loiše strane nego da pratite statistike.

Statistika za klađenje

Mali broj ponavljanja

Fudbalske mečeve ekipe igraju retko, jednom ili dva puta nedeljno, dok na primer u NBA ligi gotovo svakog dana ima nekoliko utakmica. Tu več statistika dolazi do izražaja za razliku od fudbala. Na primer u NFL ligi svaki tim u sezoni bez plej-ofa odigra samo 16 utakmica pa u tom slučaju statistika je detaljnija i bavi se nekim posebnim detaljima. Statistici može da se veruje, ali uvek je bolje da poznajete sport na koji se kladite. Ako se ne može verovati statistici u sportu u kom tim za pet meseci odigra 82 meča, onda ne može ni u sportu gde ekipe odigraju duplo manje utakmica u dvostruko dužem periodu.

Trening je važniji od utakmice

U fudbalu igrači između dve utakmice mogu da imaju i do 10 treninga. To znači da će do sledećeg meča veći uticaj imati ti treninzi nego kako je odigrao u poslednjem meču. Mnogo stvari može da se desi u toku jedne nedelje, a sam čin igranja utakmice je skup svega što se dešavalo u prethodnih nedelju dana. Nema velike koristi od toga kako je igrač odigrao u prethodnom kolu, a ono kako je igrao ranije već je zaboravljeno.

Igrače na terenu ne zanima da li će produćiti neki niz, da li će njegov tim da pobedi sa hendikepom ili da postigne gol u prvom poluvremenu. Njima je važna samo pobeda. List papira sa statistikom njegovom timu neće doneti pobedu već ćemorati na terenu da se izbori za nju.

Kako onda predvideti šta će se dešavati na utakmici?

Recept je jednostavan – kladite sa samo na onaj sport ili ligu koju koje dobro poznajete. Potrebno je da pratite što više utakmica te lige, da gledate prenose mečeva i čitate šta se dešava. Specijalizujete se za jednu ili dve lige, a za ostale sportove i lige potražite savete onih koji se eksperti za njih.

Pogledajte kompletan prikaz. Na primer jedan tim zna da ima problem sa prritiskom na domaćem terenu, a protivnički trener je izabrao defanzivnu taktiku. Ipak, domaći znaju da iznenade i jače timove od nego što su to gosti. Da li za to zna neko iz neke daleke zemlje? Teško da zna i zbog toga se kladi samo na osnovu statistike.