Većina kladilaca zna da je fudbal najpoželjniji sport kada je sportsko klađenje u pitanju.

Popularnost ove igre širom sveta, kao i veliki broj različitih igara, pruža brojne mogućnosti za klađenje. Sa svim igrama mođete se upoznati, kako u kladioničarskim listama, tako i na sajtovima kladionica. U sledećem članku reći ćemo nešto više o klađenju na ishod prvog poluvremenu fudbalskih utakmica. Smatramo da nema potrebe da objašnjavamo da se fudbalski meč sastoji od dva poluvremena, a sada predstavljamo taktiku klađenja koja mođe povećati uspešnost vaših opklada. Ovu vrstu opklade najbolje je odigrati u 1xbet.

Sadržaj

 1. Suština igre
 2. Uloga statistike
 3. Kako tumačiti statistiku
 4. Prednosti ovakve vrste klađenja
 5. Na kojim utakmicama ga primenjivati
 6. Završna reč

Suština igre

Klađenje na prvo poluvreme odnosi se samo na ishod prvih 45 minuta meča. U svim kladionicama postoje posebne igre samo za ovaj deo utakmice. Kada se kladite na ishod prvog poluvremena, onda igrate na pobedu domaćina u tom delu igre, nerešeno ili pobedu gostiju. Konačan rezultat vas se onda ne tiče. Kada igrate na ishod prvog poluvremena, vaš tiket će biti dobitan odmah po završetku prvog dela igre, a ne na kraju meča. Dobitak vam je odmah isplaćen, pogotovo ako je u pitanju klađenje uživo.

Igre za prvo poluvreme su veoma slične onima za konačan ishod. Pored klađenja na pobednika, možete igrati i na  tačan rezultat, hendikep, broj golova i ostale ponuđene igre. Naša strategija odnosi se na konačan ishod u prvih 45 minuta. Međutim, naši saveti mogu se koristiti i za ostale igre ponuđenje za klađenje na prvo poluvreme.

U fudbalu postoje ekipe koje igraju veoma napadački na početku meča, dođu do prednosti, ali ne uspeju da je sačuvaju na kraju. Na drugoj strani postoje timovi koji igraju odlično u finišu meča i često stižu do preokreta u kasnoj fazi utakmice, kao što je to slučaj bio sa Mančester Junajtedom u vreme Aleksa Fergusona. Zato ćemo vam predstaviti taktiku kako da se kladite i ostvarite dobitak već na kraju prvog poluvremena.

Uloga statistike

Kod ove igre statistika je ključni faktor. Preporučujemo vam da pronađete dobar izvor i snabdete se dovoljnom količinom statističkih podataka, koji će vam pomoći da izaberete pravu opkladu. Sajtovi velikih kladionica uglavnom nude bogatu statistiku za većinu mečeva. Sledeće što trebate da uradite je da pronađete podatke iz statistike za ekipe koje želite da igrate, ali koji se odnose samo za prvo poluvreme. Ovo će vam dati tačan prikaz kako otvaraju utakmice.

Možete potražiti poredak u ligi posle prvog poluvremena. Ove tabele su slične tabelama sa konačnim ishodima, ali pokazuju koji timovi igraju dobro u prvom poluvremenu, a koji baš i ne. Ovde se vidi i broj pobeda, remija i poraza, ali i broj postignutih, odnosno primljenih golova. Ove informacije mogu biti važne kada je u pitanju kompletno prvenstvo, ali i pojedini timovi iz lige.

Ovi statistički podaci mogu vam pomoći da vidite da li tim koji beleži dobre rezultate uspeva da do prednosti dođe već posle prvog poluvremena. Takođe se vidi da li neka ekipa koja nema tako dobre rezultate u prvenstvu, ipak dobro igra u prvih 45 minuta.

Kako tumačiti statistiku

Za ovu svrhu koristićemo tabelu prvenstva engleskog Čempionšipa u sezoni 2017/18. Na prvoj tabeli vidimo trenutni poredak timova po broju osvojenih bodova, a na drugoj poredak po rezultatima samo prvog poluvremena. Upoređivajući ove dve tabele možemo izvesti sledeće zaključke.

 • Vulverhempton je tim koji igra podjednako dobro u oba poluvremena i kada dođe do prednosti u prvom, obično taj meč završi pobedom.
 • Derbi Kaunti se nalazi na 5. Mestu, ali je drugi kada su u pitanju rezultati prvog poluvremena, što nam govori da ovaj tim igra odlično u prvih 45 minuta.
 • Lids je tek 14. Kada se gleda ukupni učinak, ali je 7. Kada je u pitanju ishod prvog poluvremena. Kada bi se gledali samo rezultati prvog dela, Jorkširci bi se borili za plasman u Premijer ligu. Vidi se da ovaj tim igra dobro u prvih 45 minuta, ali ne uspeva da prednost zadrži u nastavku meča.
 • Reding je 20. U ukupnom poretku, ali je poslednji kada su u pitanju rezultati iz prvih 45 minuta. To znači da ovaj tim jako slabo počinje svoje utakmice.
 • Sanderlend je na poslednjem mestu kada je ukupni poredak u pitanju, sakupio je samo 28 bodova iz 38 utakmica, ali kada bi računali samo rezultate iz prvog poluvremena, ovaj tim bi imao 40 bodova i bio bi van zone ispadanja. To znači da „crne mačke“ igraju solidno u prvom poluvremenu.

Evo kako bi trebalo da uradite analizu. Ovako možete uporediti koji timovi postižu bolje rezultate u prvom poluvremenu, a koji u drugom. Kada vidite koji su to timovi sa boljim učinkom u prvih 45 minuta, moći ćete da odlučite na koga ćete staviti ulog. U drugom primeru, na učinku Sanderlenda, možete videti nešto zanimljivo, pošto je ovo njihov učinak u pet poslednjih mečeva.

Sanderlend je zabeležio dva remija I tri poraza, dakle imao je slab učinak. Mežutim, kada pogledamo njihov učinak samo u prvom poluvremenu, oni bi imali dve pobede, dva nerešena rezultata I samo jedan poraz, što je odličan učinak. To nam pokazuje da ovaj tim igra dobro u prvom delu meča, ali ne uspeva da sačuva rezultat do kraja.

Prednost ovakve vrste klađenja

U primeru iznad videli smo kako možemo da razumemo osobenosti pojedinog tima u određenoj ligi. Međutim, opklade na prvo poluvreme ne odnose se uvek na igru na favorite. Razlog je jasan, a to su visoke kvote. Kod ove strategije morate pronaći tim igra dobro u prvom poluvremenu protiv određenog tima. Odnosno, ko mu je omiljeni rival. Kvote za pobedu u prvom poluvremenu mogu biti I veće nego za konačan trijumf.

Evo nekih konkretnih primera

Uzmime meč Kardifa protiv Bartona. Koeficijent na pobedu Kardifa je 1.40, dok je njegova pobeda u prvom poluvremenu čak 1.95. Drugi primer je utakmica Lidsa I Boltona. Pobeda domaćih je 1.80, a pobeda u prvom poluvremenu čak 2.50, što je odlična kvota, uzimajući u obzir da Lids igra dobro u prvom poluvremenu.

Naravno, ne morate uvek odigrati samo na prvo poluvreme, ali smo želeli da vam predočimo da su kvote veće kada se igra na ishod prvih 45 minuta, nego na konačan. Naša taktika se uglavnom zasniva na usvajanju statistike I upoznavanja sa istom pre meča. Ostale metode se svode na osnovni vid iste strategije, a to je klađenje na rezultate prvog poluvremena.

Na kojim utakmicama ga primenjivati

Po našem mišljenju, klađenje na ishod prvog poluvremena može se primenjivati na sve fudbalske utakmice. Poenta je da dobro proučite kako se odvijaju stvari u određenoj ligi I pronađete pravi tim za tavu igru. Ovo može biti primenjivo na svako prvenstvo, ali je naš savet da sačekate nekoliko kola od starta lige i steknete uvid u tamošnje prilike. Ako pomno pratite određenu ligu biće vam lakše da predvidite šta će se na mečevima u njoj dešavati.

Završna reč

Taktika pogađanja krajnjeg ishoda prvog poluvremena neke fudbalske utakmice može vam doneti dosta uspeha u klađenju. Već vam je jasno šta tražite. Pronađite timove i lige i pratite trendove koji su u prvoj polovini meča, a ne na kraju utakmice. Za opklade za prvo poluvreme ne morate čekati svih 90 minuta da bi stigli do dobitka. Potrebno je samo da sačekate 45 minuta, ali svakako razmislite dobro. Sve zavisi od vaše procene, kao i vremena koje imate za upoznavanje sa situacijom.