Košarka je jedan od najpopularnijih i najgledanijih sportova. Igra se u celom svetu, ima na hiljade liga, a najveća organizacija je NBA u Sjedinjenim Američkim Državama. Klađenje na košarku smatra se najjednostavnijim načinom da se dođe do velikog dobitka u kratkom vremenskom razdoblju. Na košarkaškom meču sve vreme se nešto dešava na terenu i postoji šansa da se kaldite na mnogo toga tokom utakmice.

U ovom članku možete da pronađete sve informacije koje su vam potrebne da biste se kladili na košarkaške mečeve. Objašnjeno je sve od samog početka pa sve do nekih naprednih stvari koje su neophodne za klađenje na ovaj sport.

Postoje stotine i hiljade košarkaških liga, ali najpopularnija za klađenje je NBA jer gotovo svake večeri ima nekoliko utakmica pošto svaki od 30 timova tokom sezone odigra po 82 meča.

NBA (National Basketball Association)

NBA se smatra najboljom košarkaškom ligom sveta, a u Americi i Kanadi šampiona ovog takmičenja nazivaju svetskim prvakom. Svaki profesionalni igrač sanja da jednog dana zaigra u NBA, a ona je najbolji izbor i za klađenje.

NBA je formirana 1946. godine i sastoji se od 30 timova iz Amerike i Kanade (tačnije samo je Toronto iz Kanade). Liga je podeljena na dve konferencije i šest divizija u kojoj nastupa po pet timova. Na slici ispod možete da vidite kako su timovi podeljeni u konferencije i divizije.

Klađenje na košarku

U ligaškom delu sezone svaki tim odigra po 82 meča, po 41 na domaćem i gostujućem terenu. Raspored se pravi na sledeći način:

 • Svaki tim igra po četiri meča protiv ekipe iz svoje divizije (ukupno 16 mečeva).
 • Tim igra po četiri puta sa šest timova iz ostalih divizija (ukupno 24 meča).
 • Svaki tim igra tri puta sa preostala četiri tima iz ostalih divizija (ukupno 12 mečeva).
 • Tim igra po dva puta sa timovima iz suprotne konferencije (ukupno 30 mečeva).

Raspored odigravanja utakmica (timovi igraju svakog drugog ili trećeg dana, a dešava se da nastupe i dan za danom) je jedan od najboljih jer timovima daje šansu da pokažu svoj kvalitet pa se na kraju gotovo redovno dešava da najbolji osvajaju trofej.

NBA liga je odlična za klađenje, kada govorimo o klađenju na košarku postoje i druge lige, ali je najjače takmičenje “mejnstrim” i postoji velika mogućnost za skupljanje profita.

NCAA (Univerzitetska liga u SAD)

Ovo je liga u kojoj se takmiče koledži iz cele Amerike, a onosvana je davne 1891. godine od strane čuvenog Džejmsa Nejsmita, oca košarke.

Liga je podeljena na tri dela i u sva tri postoji muška i ženska kategorija.Podela je napravljena na osnovu kvaliteta univerziteta na sledeći način:

Prva liga

U ovoj ligi se u 2017. godini za NCAA titulu borio čak 351 univerzitet. Ovo je najprestižnija liga, a takođe je najbolji izbor za klađenje. Posle NBA, ako volite da ulažete na utakmice ovog ranga.

Druga liga

Za razliku od prve lige u ovom takmičenju u 2017. godini je bilo 24 divizije, ali sa malim brojem univerziteta koji su se nadmetali.

Treća liga

U ovoj ligi je najveći broj timova, ukupno 438 aktivna univerziteta se nadmetalo u 2017. godini i bili su podeljeni u čak 43 divizije. Ako volite da se kladite na ove lige preporučujemo da prednost date kvalitetnijim ligama.

Ostale košarkaške lige

Postoje i košarkaške lige koje su manje poznate u celom svetu poput Evrolige ili nacionalnih ili regionalnih šampionata. Kada govorimo o klađenju na košarku uvek morate da imate u vidu da što je liga manje poznata teže se dolazi do osnovnih informacija u vezi timova ili igrača.Takođe, za lige koje su manje popularne ne postoji prenosi uživo što je jedan od bitnih faktora kod klađenja na ovaj sport.

Klađenje na košarku

Klađenje na ovaj sport je veoma jednostavno i lako i baš to je ono što većina igrača traži. Postoje i kompleksnije opcije za klađenje, ali najprimamljivije su one najjednostavnije – konačan ishod i pobednik uz hendikep.

Nešto kompleksnije opklade nude i mogućnost za veću zaradu. Međutim, opcija “ukupno poena” je jedan od najpopularnijih jer postoji mogućnost ostvarivanja dobrog profita.

“Ukupno koševa”

Klađenje na košarkaške mečeva je malo drugačije od klađenje na fudbalske utakmice, pre svega jer postoji opcija za klađenje na ukupan broj poena. Kod ove igre potrebno je da pogodite da li će biti više ili manje poena od zadate granice. Na primer ako je granica 187,5, a vaša opklada je više dobitan tiket je ukoliko na meču padne 188 ili više poena.

Različite opcije za klađenje

Ključno je da razumete da postoji više opcija za klađenje, a koa se kladite na neki drugi sport možete da pronađete neke iste, ali i neke nove igre.

 •  Konačan ishod – ovde možete da pogađate da li će da pobedi domaćin ili gost ili će pak da bude nerešeno.
 •  Prvo poluvreme – pogađate iste tri opcije, pobeda domaćina, pobeda gosta ili nerešeno posle prvog poluvremena.
 •  Hendikep – kladite se na timove, ali u igru je uveden i henikep koji mora da pokrije tim na koji ste tipovali.
 •  Konačan ishod i koševi – pogađate tim koji će da pobedi i da li će na meču da bude više ili manje poena od zadate granice.

Najčešće greške kod klađenja na košarku

Ako ste početnik u sportkosm klađenju bilo bi dobro da pročitate, nije na odmet da se podsete i oni malo iskusniji. Ispod smo naveli najčešće grešeke koje prave igrači., ap čak i oni najiskusniji.

 1. Prečesto klađenje
 2. Igranje srcem, a ne glavom
 3. Pokušavate da brzo vratite izgubljeni novac
 4. Gramzivost
 5. Mrzovolja
 6. Igranje na sportove koje ne poznajete najbolje

Rezime

Kada govorimo o sportskom klađenju u obzir moramo da uzmemo košarku jer nudi i jednostavne i kompleksne načine za igru. Kao najbolje lige za klađenje izdvajamo one najpoznatije jer je tu najlakše doći do informacijai lako je praćenje. Ako ste novi u klađenju ovaj sport je idealan za vas zato što je vrlo jednostavan za shvatanje.