Košarka je jedan od najpopularnijih i najgledanijih sportova. Igra se u celom svetu, ima na hiljade liga, a najveća organizacija je NBA u Sjedinjenim Američkim Državama. Klađenje na košarku smatra se najjednostavnijim načinom da se dođe do velikog dobitka u kratkom vremenskom razdoblju. Na košarkaškom meču sve vreme se nešto dešava na terenu i postoji šansa da se kaldite na mnogo toga tokom utakmice.

U ovom članku možete da pronađete sve informacije koje su vam potrebne da biste se kladili na košarkaške mečeve. Objašnjeno je sve od samog početka pa sve do nekih naprednih stvari koje su neophodne za klađenje na ovaj sport.

Postoje stotine i hiljade košarkaških liga, ali najpopularnija za klađenje je NBA jer gotovo svake večeri ima nekoliko utakmica pošto svaki od 30 timova tokom sezone odigra po 82 meča.

NBA (National Basketball Association)

NBA se smatra najboljom košarkaškom ligom sveta, a u Americi i Kanadi šampiona ovog takmičenja nazivaju svetskim prvakom. Svaki profesionalni igrač sanja da jednog dana zaigra u NBA, a ona je najbolji izbor i za klađenje.

NBA je formirana 1946. godine i sastoji se od 30 timova iz Amerike i Kanade (tačnije samo je Toronto iz Kanade). Liga je podeljena na dve konferencije i šest divizija u kojoj nastupa po pet timova. Na slici ispod možete da vidite kako su timovi podeljeni u konferencije i divizije.

Klađenje na košarku

U ligaškom delu sezone svaki tim odigra po 82 meča, po 41 na domaćem i gostujućem terenu. Raspored se pravi na sledeći način:

  • Svaki tim igra po četiri meča protiv ekipe iz svoje divizije (ukupno 16 mečeva).
  • Tim igra po četiri puta sa šest timova iz ostalih divizija (ukupno 24 meča).
  • Svaki tim igra tri puta sa preostala četiri tima iz ostalih divizija (ukupno 12 mečeva).
  • Tim igra po dva puta sa timovima iz suprotne konferencije (ukupno 30 mečeva).

Raspored odigravanja utakmica (timovi igraju svakog drugog ili trećeg dana, a dešava se da nastupe i dan za danom) je jedan od najboljih jer timovima daje šansu da pokažu svoj kvalitet pa se na kraju gotovo redovno dešava da najbolji osvajaju trofej.

NBA liga je odlična za klađenje, kada govorimo o klađenju na košarku postoje i druge lige, ali je najjače takmičenje “mejnstrim” i postoji velika mogućnost za skupljanje profita.

NCAA (Univerzitetska liga u SAD)

Ovo je liga u kojoj se takmiče koledži iz cele Amerike, a onosvana je davne 1891. godine od strane čuvenog Džejmsa Nejsmita, oca košarke.

Liga je podeljena na tri dela i u sva tri postoji muška i ženska kategorija.Podela je napravljena na osnovu kvaliteta univerziteta na sledeći način:

Prva liga

U ovoj ligi se u 2017. godini za NCAA titulu borio čak 351 univerzitet. Ovo je najprestižnija liga, a takođe je najbolji izbor za klađenje. Posle NBA, ako volite da ulažete na utakmice ovog ranga.

Druga liga

Za razliku od prve lige u ovom takmičenju u 2017. godini je bilo 24 divizije, ali sa malim brojem univerziteta koji su se nadmetali.

Treća liga

U ovoj ligi je najveći broj timova, ukupno 438 aktivna univerziteta se nadmetalo u 2017. godini i bili su podeljeni u čak 43 divizije. Ako volite da se kladite na ove lige preporučujemo da prednost date kvalitetnijim ligama.

Ostale košarkaške lige

Postoje i košarkaške lige koje su manje poznate u celom svetu poput Evrolige ili nacionalnih ili regionalnih šampionata. Kada govorimo o klađenju na košarku uvek morate da imate u vidu da što je liga manje poznata teže se dolazi do osnovnih informacija u vezi timova ili igrača.Takođe, za lige koje su manje popularne ne postoji prenosi uživo što je jedan od bitnih faktora kod klađenja na ovaj sport.

Klađenje na košarku

Klađenje na ovaj sport je veoma jednostavno i lako i baš to je ono što većina igrača traži. Postoje i kompleksnije opcije za klađenje, ali najprimamljivije su one najjednostavnije – konačan ishod i pobednik uz hendikep.

Nešto kompleksnije opklade nude i mogućnost za veću zaradu. Međutim, opcija “ukupno poena” je jedan od najpopularnijih jer postoji mogućnost ostvarivanja dobrog profita.

Klađenje na konačan ishod

Kvote za klasično klađenje na pobednika utakmice u košarci nisu naročito velike, osim ukoliko ne okušate sreću i kladite se na nerešeni rezultat nakon regularnog dela, što se dešava veoma retko i neophodno je da vas posluži i sreća, a ne samo da upotrebite znanje. Najviše što možete u ovakvim situacijama jeste da pokušate sa ovakvom opkladom na utakmice između timova koji inače igraju često neizvesne završnice ili imaju mnogo utakmica koje su rešavane u produžetku, pošto nerešen rezultat u košarci nije moguć. Uz to je preporučljivo da to bude singl opklada jer bi svaki zbirni dobitni tiket koji sadrži ovakvu opkladu bio pravo čudo.

Daleko manje kvote biće ukoliko igrate 1 ili 2, odnosno na pobedu jednog ili drugog tima. Međutim, u košarci se sve češće dešavaju iznenađenja. Najčešća su u španskoj ACB ligi, ali se mogu iskoristiti prilike i za utakmice značajno popularnije Evrolige i NBA lige.

U Evroligi se igra mnogo više utakmica otkako je promenjen sistem i takmiči se svkako sa svakim, pošto je većina timova podjednakog kvaliteta i svako svakog može da pobedi. Posebno je važno obratiti pažnju na domaći teren određenih timova, poput Zvezde i Partizana, koji imaju veliku podršku navijča i mnogo su veće šasne da pobede kada igraju kod kuće.

U NBA ligi su sa druge strane transparentne informacije o sastavima timova i izostancima igrača iz bilo kog razloga. To značajno može izmeniti šanse nekog tima za pobedu, ali i kvote, pa se nemojte zavarati i procenite situaciju kako biste je iskoristili u svoju korist. Važan je i trenutak u kom se tim nalazi, pošto možda u toku regularnog dela sezone već bude izgubljana šansa za plejof ili bude obezbeđena željena pozicija, pa se međusobno susretnu timovi sa poptuno različitom motivacijom. Na kraju treba razlikovati plejof od ligaškog dela pošto se intanzitet utakmica u NBA ligi u ovim fazama značajno razlikuje. Tako se često dešava da timovi koji su bili viskoplasirani na tabelama konferencija odmah potom ispadnu a da oni lošiji kasnije stignu do finala. Ovakava iznenađenja u plejofu su još češća na NCAA turnirima (veoma popularno takmičenje između koledža) u Americi, posebno tokom završnice, popularnog Martovskog ludila.

Klađenje na ukupan broj poena

Kvotu značajno možete uvećati za klađenje na košarku i ako se opredelite za igranje na ukupan broj poena koji će biti postignut na utakmici. U ovom slučaju možete se kladiti na više ili manje poena, odnosno na plus ili minus poena, u zavisnosti od toga kako je postavljeno na kladionici, neće moći da dođe do zabune. Za sve utakmice će uglavnom biti postavljena sličan kvota, sa određenim granicama poena od strane stručnjaka. Na vama je da procenite da li će broj poena koji budu postignuti biti veći ili manji od navedene granice, koja je uvek izražena polovičnim decimalnim brojevima. Primera radi, ukoliko je granica 144,5 poena, potrebno je da bude postignuto najmanje 145 poena od strane obe ekipe ukoliko ste igrali više poena, a 144 ili manje ukoliko ste se kladili manje/minus poena. Ovakve opklade moguće su i za poene samo jednog od timova na utakmici.

Prilikom ovakvih opklada neophodno je da razmotrite broj poena koje su timovi postizali na poslednjih nekoliko utakmica, kao i da li su im međusobni dueli bili efikasni u poslednje vreme. I za ovakvo klađenje na košarku od velike važnosti su sastavi timova i eventualni izostanci najboljih poentera ili odbrambenih igrača, pa vam savetujemo da to uvek proverite i dobro se informišete.

Klađenje na pobednika takmičenja

Možete se kladiti i na pobednika kompletnog košarkaškog takmičenja, uz potencijalno solidnu zaradu. Češće su situacije da se kladi na šampiona reprezentativnih takmičenja, pošto su ona najpopularnija i vremenski ograničena na kraće periode, kada vlada najveća euforija. Posebno je kod košarke važno obratiti pažnju na sastave reprezentacija, jer su otkazi najboljih igrača veoma česti, pa je gotovo pravilo da nijedna reprezentacija ne igra u kompletnom sastavu ili se to dešava retko. Osim povreda, koje su sve češće zbog zgusnutog kalendara, tu su i otkazi iz raznoraznih drugih razloga, zbog umora, manjka motivacije itd. Ipak, i to je mač sa dve oštrice, pošto na umu morate imati i rasterećenost u takvim situacijama. Najbolji primer je naša reprezentacija na poslednjem Svetskom prvesntvu, koja je igrala bez najboljeg košarkaša sveta Nikole Jokića, kao i mnogih drugih, ali je dogurala do finala iako to niko nije očekivao. Sa druge strane, godinu dana ranije na Evrobasketu doživljen je pravi debakl iako su naši košarkaši bili glavni favoriti za zlato na kladionicama. Tako možete ostvariti veće dobitke kladeći se na timove koji nisu glavni favoriti ali imaju dugu tradiciju, struku i motivaciju, a nisu opterećeni previše, jer će na njihov trijumf biti i veće kvote.

Kada je reč o klupskim ligaškim takmičenjima, daleko je teže predvideti pobednika u iole neizvesnijim ligama, poput Evrolige ili NBA. Ključan može biti napredak određenog igrača tokom sezone, pre svega nekih mlađih potencijala, koji mogu biti odlučujući faktor jer se sa njima nije dovoljno računalo na početku. Ukoliko se radi o kraćim, Kup takmičenjima klubova, lakše možete proceniti prateći trenutne forme i zdravstveni bilten ekipa.

Klađenje na košarku - Meridianbet ponuda

Klađenje na igrače

Klađenje na učinak pojedinih igrača u košarci je možda i najpopularnije na našem tržištu. Razlog za to leži u adrenalinu koji oslobađa veliko uzbuđenje dok pratite učinak igrača koji vam mogu doneti zaradu.

Princip klađenja je isti kao i u slučaju ukupnog broja poena na utakmici ili ukupnog broja poena jednog tima. Za svakog igrača kladionica će postaviti granicu poena, izraženu decimalnim polovičnim brojem, a na vama je da pogodite da li će igrač postići više ili manje poena. Ukoliko na određenog igrača ova granica iznosi 12,5 poena, a on postigne minimum 13 poena, uspešne opklade imaće oni koji su igrali plus/više, a novac će izgubiti oni koji su igrali da će postići manje/minus poena.

Kod ovakvih opklada možete ostvariti zaista dobru zaradu, pošto su kvote postavljene na oko 1.80, manje ili više, u zavisnosti od kladionice.

Pored poena igrača, možete se na isti način kladiti na broj asistencija, skokova, ukradenih lopti ili blokada koje će ostvariti na utakmici.

Kod ovakvih opklada morate biti i na oprezu jer može dođi do promene granice poena, pa da na tiketu bude iskucan poen više ili manje u odnosu na dodatak listu, a na vama je da procenite da li želite da vam takav tiket ostane važeći.

Za ovakvo klađenje na košarku mogu se razlikovati pravila u zavisnosti od konkrektne kladionice. Pre svega se razlike mogu odnositi na ograničenje u pogledu trajanja utakmica. Neke kladionice računaju poene igrača sve dok se utakmica ne završi, uključujući i produžetke, dok druge mogu računati samo regularni deo meča, odnosno 48 minuta u NBA ligi i 40 za utakmice svih ostalih takmičenja. Ovo može biti mač sa dve oštrice, jer se može desiti da igrač kog ste igrali u minus samo tokom produžetka postigne dovoljan broj poena i obori vam tiket, dok sa druge strane može dati još vremena igraču za kog ste odigrali više poena, pa tako i produžiti vaše šanse za ostvarivanje zarade. Takođe, neke kladionice dozvoljavaju da se više/manje klađenje na košarku za igrače kombinuje sa ostalim vrstama opklada, dok su druge ograničenije i možete kombinovati samo različita tržišta za učinak igrača, poput poena, asistencija, blokada… Takođe, negde neće biti dozvoljeno da se kladite na učinak istog igrača za više statističkih kategorija.

Ono u čemu se kladionice još mogu razlikovati za ovakvo klađenje na košarku jeste i baza igrača na koje je moguće uložiti opkladu i za koje su određene granice poena. Neke kladionice praktikuju samo mogućnost klađenja na učinak dva ili tri ključna košarkaša po timu, dok je u drugima moguće uložiti opkladu na skoro sve košarkaše.

Za ovakvo klađenje na košarku od ključne je važnosti da obratite pažnju na postojanje dobrih odbrambenih igrača u protivničkoj ekipi koji mogu čuvati najbolje poentere, kao i generalno direktne protivnike po pozicijama. Ukoliko neki centar ima dobar prosek poena na prethodnim utakmicama, a igra protiv dobrog blokera i odbrambenog centra, teže će dostići svoj standard.

Često se novi igrači mogu zbuniti kod klađenjana košarku kad je reč o ovom tržištu zbog visokih granica za NBA ligu, ali imajte na umu da utakmice traju osam minuta duže i da su granice možda čak i povoljnije u odnosu na one za igrače u Evroligi ili drugim evropskim takmičenjima.

Hendikep klađenje na košarku

Klađenje na košarku uz hendikep je takođe veoma popularno jer čitav proces čini zanimljivijim i ujedno može povećati kvote za pobedu određenih timova. Hendikep na neki način poravnava šanse za “pobedu” oba tima, ali naravno ne na terenu, već na kladionici. To se čini tako što kladionice određuju visinu hendikepa koji se na krajnji broj poena dodaje austajderu. Kako bi opklada na pobedu favorita bila uspešna na ovakvom tržištu klađenja, neophodno je da bude ostvarena razlikom većom od zbira poena protivnika i navedenog hendikepa.

Ostale opcije za klađenje na košarku

Klađenje na košarku je veoma raznovrsno tržište i pruža široke mogućnosti. Pored pomenutih, koje su najpopularnije, neke od varijacija i kombinacija pružaju vam još neke opcije, a postoje i neke autentične opklade. Tako se možete kalditi i na ishod samo jedne od četvrtina ili poluvremena, igrati kombinovanu opkladu za krajnji ishod utakmice i ukupan broj poena, na četvrtinu koja će biti najefikasnija, ali i na to li će se dogoditi eirbol na utakmici, odnosno da li će neki igrač promašiti ceo koš pri šutu.

Najčešće greške kod klađenja na košarku

Ako ste početnik u sportkosm klađenju bilo bi dobro da pročitate, nije na odmet da se podsete i oni malo iskusniji. Ispod smo naveli najčešće grešeke koje prave igrači., ap čak i oni najiskusniji.

  1. Prečesto klađenje
  2. Igranje srcem, a ne glavom
  3. Pokušavate da brzo vratite izgubljeni novac
  4. Gramzivost
  5. Mrzovolja
  6. Igranje na sportove koje ne poznajete najbolje

Preporuke za klađenje na košarku

Kako biste se kladili na sport kao što je košarka koji nije nimalo jednostavan, neophodno je podrobno se informisati o tekućim dešavanjima, sastavima timova i sl, što je jasno i iz svega prethodno navedenog. Zato je važno dobro poznavati sport pre nego što se odlučite za klađenje na košarku, a i ukoliko se dobar poznavalac uložite dodatni trud kako vam ne bi promaklo nešto bitno što može da utiče na uspešnost klađenja.

Ono što je važno kod klađenja u bilo kom sportu, ali je za košarku u Srbiji posebno važno naglasiti jer je jako popularna – morate se otarasiti navijačkih strasti i voditi se razumom, bilo da je reč o klađenju na pobedu vašeg dragog tima ili na poene omiljenog košarkaša.

Iako su najpopularnija takmičenja i najčešće se u Srbiji kladi na regionalnu ABA ligu, Evroligu i NBA, u ponudi se mogu naći i ostala takmičenja i ne bi ih trebalo zaboraviti ukoliko pratite sport obimno i poznajete košarkaše i uspehe klubova, kao i trenutnu formu.

Na kraju ne zaboravite ni za zamku koja se krije iza bilo kog vida kockanja, a to je želja da se uvek zaradi više i da se povrati izgubljeno, što može dovesti do usiljenog klađenja i posledičnog velikog gubitka novca.

Specijalni bonusi za klađenje na košarku

Neke kladionice daju i specijalne bonuse za klađenje košarku, pored onih univerazlnih koje možete koristiti i za opklade na igru pod obručima.

Za Bet365 je karakteristično da su bonusi razvrstani prema sportovima i na taj način ograničeni, pa su tako u ponudi i NBA Early Payout i Basketball Eary Payout bonusi. Radi se o kešaut mogućnostima u slučaju da tim na koji ste se kladili dostigne određenu razliku tokom utakmice. Razlika između ova dva bonusa se odnosi samo na takmičenja za koja važi, a posledica toga je i razlika u zahtevanoj razlici. Pošto utakmice u NBA ligi traju osam minuta duže, zahtevana razlika je 20 poena, dok je za sve ostale utakmice za dva peona manja. Ovaj bonus važi i za sing i za zbirne tikete, u slučaju kojih bi se ta utakmica računala kao dobitna, sve i da dođe do preokreta.

Bet365 Bonus za kladjenje na kosarku

Admiralbet takođe daje dodatne privilegije za klađenje na košarku, i to u formi free bets bonusa. Reč je o privilegiji za klađenje na učinak košarkaša, odnosno na broj njihovih poena, asistencija i skokova. Važi samo za klađenje na učinak igrača u Evroligi i ABA ligi, a iznosi 10% u vidu sredstava za besplatno klađenje za Evroligu, a 20% za ABA ligu.. Uslov da se dobije je da se veže bar pet igrača na tiketu uz minimalnu uplatu od 200 dinara.

Rezime

Kada govorimo o sportskom klađenju u obzir moramo da uzmemo košarku jer nudi i jednostavne i kompleksne načine za igru. Kao najbolje lige za klađenje izdvajamo one najpoznatije jer je tu najlakše doći do informacijai lako je praćenje. Ako ste novi u klađenju ovaj sport je idealan za vas zato što je vrlo jednostavan za shvatanje.