Petak, 21/01 - Košarka, Međunarodni, Euroleague
21/01Anadolu Efes vs PanathinaikosHendikep(Sa produžetkom)tip: 1 -10.50
9 / 10 Ulog
20/01/2022 21:31
U Istanbulu se u 22. kolu Evrolige se sastaju Anadolu Efes (9-10) i Panatinaikos (4-14), a sadašnji klupski prvak Evrope u košarci želi da se revanšira Atinjanima za ubedljiv poraz u prvom delu takmičenja.Meč u hali Sinan Erdem je zakazan za petak 21. decembar, sa početkom u 18.30
Anadolu Efes

Tim iz Istanbula je aktuelni evropski i nacionalni prvak u klupskoj košarci, sa velikim ambicijama su ušli i ove sezone i u Anadolu Efesu žele da odbrane titule u oba takmičenja. U Evroligi Anadolu Efes se nalazi na 8. mestu, imaju 9 pobeda i 10 poraza u dosadašnjem delu sezone. U preostalih 15 kola u evropskom takmičenju nema mnogo prostora za popravni ispit do kraja sezone za izabranike Ergina Atamana, pošto više kandidata juriša svim silama na to osmo mesto koje trenutno drži tim iz Istanbula. Anadolu Efes ima dva vezana poraza u Evroligi, protiv UNIKS-a i Barselone, posle meča sa Panatinaikosom slede dva teška izazova za turski tim, dva gostovanja u Rusiji protiv Zenita i CSKA. Očekuje se jedna sigurna i ubedljiva pobeda za Anadolu Efes protiv, ove sezone, očajne ekipe Panatinaikosa u Evroligi. U prvom meču između ova dva tima Panatinaikos je upisao svoju najubedljiviju pobedu ove sezone u Evroligi, atinski tim je slavio sa 26 poena razlike (95:69). Čini se da je Šejn Larkin značajno popravio formu u poslednje vreme, američki bek ima 17,6 poena u proseku na poslednjih 6 utakmica. Prošlosezonski najkorisniji igrač (MVP) u Evroligi Vasilije Micić ima malo slabiju košarkašku godinu u odnosu na prethodnu, kao da je došlo do određenog zasićenja, možda je ipak srpski reprezentativac trebalo da pokuša u NBA ligi, da precrta i taj izazov sa liste želja. Naime, Micić jeste najbolji poenter Anadolu Efesa ove sezone u Evroligi i ima 16,4 poena po meču, ali ima pad u asistencijama u odnosu na prošlu sezonu, sa 4,9 na 3,4 asistencija u proseku. Na listi (indeks rejting) koja se uzima koja najrelevantniji pokazatelj individualne uspešnosti sezone (to je statistički podatak koji pokušava jednom brojkom da sabere sve doprinose jednog igrača u nekom takmičenju) Micić se nalazi tek na deobi devetnaestog i dvadesetog mesta na tabeli sa 14,60 indeksnih poena. Prvi igrač Anadolu Efesa na toj listi je Šejn Larkin, Amerikanac je na visokom 3. mestu sa 19,05 indeksnih poena, ispred njega se nalaze samo Nikola Mirotić i Edi Tavares. Anadolu Efes je sačuvao skoro kompletan šampionski sastav, otišao je samo Sertač Sanli, sa pravom su u turskom timu istakli najviše ciljeve u Evroligi ove sezone, svrstani su u red favorita.

Panatinaikos

Atinski tim ima košmarnu sezonu u Evroligi, Panatinakos ima samo 4
(4-14) pobede u dosadašnjem delu sezone, nalaze se na 17. mestu na tabeli u evropskom takmičenju. U preostalih 16 kola zeleni igraju za ponos, a šanse za plej-of su im minimalne, skoro nikakve. Tim Panatinaikosa je potpuno podbacio, trenera Dimitrisa Priftisa je verovatno spasilo otkaza to što ima trogodišnji ugovor, a ni on, ni njegova ekipa ne zaslužuju prelaznu ocenu za rezultate u Evropi. Ono što je krasilo Priftisa i njegov uspešan rad u UNIKS-u su dobri stranci u ekipi, pre svega Amerikanci, u Panatinaikosu ove sezone su uglavnom košarkaši iz Sjedinjenih Američkih Država igrali bledo i neuverljivo. Dva Amerikanca su već napustila tim, radi se o Jogiju Ferelu i Džehive Flojdu, Kendik Peri igra ispod svakog nivoa i ima 4,9 poena na 18 mečeva u Evroligi. Ništa bolji od Perija nije ni Džeremi Evans sa 4,9 poena na odigranih 18 mečeva u Evroligi. Tek malo bolji od ove četvorice Amerikanaca je Okaro Vajt sa 7,5 poena i 3,9 skokova u proseku po meču u Evroligi. Dok je ubedljivo najbolji Amerikanac u redovima Panatinaikosa ove sezone Deril Mejkon, ovaj bek je prvi strelac zelenih u Evroligi ove sezone i ima 14,2 poena po meču. Mada mora se istaći i da Mejkon malo kašljuca u poslednje vreme, na tri poslednja meča ovaj igrač spoljne linije ima nešto preko 7 poena u proseku po meču. Od preostalih igrača Panatinaikosa vredi istaći grčki dvojac Jorgos Papajanis i Janis Papapetru. Dok se srpski internacionalac Nemanja Nedović pojavljuje u neredovnim, uspešnim razmacima, jednom do dva puta mesečno. Panatinaikos ima 4 poraza u nizu u Evroligi, a 10 neuspeha na poslednjih 12 utakmica u evropskom takmičenju. Na put Turske zeleni su krenuli po medijskim izveštajima bez Jorgosa Papajanisa, ovaj centar je nabolji skakač Evrolige i ima 8 skokova po meču u proseku. Ne piše se dobro Panatinaikosu na meču sa Anadolu Efesom, turski tim je gladan pobeda, dok Atinjani nemaju pobedu na strani ove sezone u evropskom takmičenju (0-9).

Predlog

Mišljenja samo da je razlika u klasi na meču Anadolu Efesa i Panatinaikosa velika i na strani turskog tima. Izabranici Ergina Atamana će imati ogromnu želju da se revanširaju grčkom timu za ubedljiv poraz u prvom delu sezone i da tim trijumfom započnu pozitivnu seriju u nastavku sezone. Naš predlog je hendikep 1 (granica 10,5 poena) na Anadolu Efes, za tu igru kladionica Maxbet nudi koeficijent 1.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.