Derbi dana: Danska – Švedska: Skandinavci igraju za trofej u dolini Nila

U finalu 27. Svetskog prvenstva za rukometaše sastaju se dve skandinavske selekcije. Tako je bilo i na prethodnom Mundijalu, samo je tada rival Danskoj bila Norveška. Ovog puta Mikel Hansen i momci moraće protiv Šveđana da odbrane svetsku krunu. U borbi za treće mesto igraće Francuska i aktuelni evropski šampion Španija.

Danska: Protiv Egipta su se izvukli iz mrtvih, da li je to bio nagoveštaj nove titule?

Teško je opisati šta se sve dešavalo u četvrtfinalnom meču između Danske i domaćina Mundijala selekcije Egipta. Najbolja afrička selekcija bila je u svemu rame uz rame sa svetskim prvacima i da su ”Faraoni” otišli u polufinale, ne bi bilo nezasluženo. Danska je mogla posle prvog produžetka do trijumfa, ali je najbolji rukometaš ove selekcije, sjajni Mikel Hansen, napravio veliku glupost i zaradio crveni karton posle koga je dosuđen sedmerac i Egipat je izborio još deset minuta igre. U drugom produžetku domaćin je bio jednom nogom u polufinalu, ali im se desilo ono što se i Dancima dogodilo. Kažnjeni su sedmercem u poslednjoj sekundi zbog ometanja kod izvođenja deveterca, pa su ”Vikinzi” izjednačili. Penali su rulet, a on je stao na crveno, zahvaljujući sjajnom golmanu Danske Landinu Jakobsenu. U polufinalu su ”Vikizi” odigrali još jedan dramatičan meč. Protivnik im je bila Španija i mada su ”Vikinzi” vodili od prvog do polednjeg minuta, na 30 sekundi prečka ih je spasila da i ovaj duel ne ode u produžetke. Naime, Marćan je pogodio prečku sa crte, a lopta se odbila na gol liniju, ne i preko nje. Pre ova dva dramatična duela Danska nije imala većih iskušenja. U prvoj fazi su dobili Bahrein, Kongo i Argentinu, a u drugoj i Katar, Japan i Hrvatsku. Prosečno su rivale dobija sa dvocifrenom razlikom. Svi Znaju koliko opasan može biti predvodnik ove generacije Mikel Hansen, koji je Španiji dao 12 golova. Uz njega, u polsufinalu istakao se Saugstrup sa 7 golova, dok su Gisdsel i Olsen dodali po četiri. Danci su dva puta bili svetski, dva puta evropski prvaci, a jednom su osvajali i Olimpijske igre, bilo je to na poslednjim u Rio de Žaneiru.

Švedska: Plasmanom u finale ”Tri krune” su već napravile senzaciju, mogu li još veću?

Malo ko jedavao Šveđanima bilo kakvu šansu da igraju u završnici Mundijala, a kamoli u velikom finalu. U Egipat su stigli kao favoriti iz trećeg ešalona, veće šanse davane su i Danskoj, Španiji, Hrvatskoj, Norveškoj, pa i Francuskoj i Egiptu. Šta više, oni nisu ni izborili odlazak na Svetsko prvenstvo, već ih je predstojao baraž meč sa selekcijom Crne Gore, koji bi bio više nego neizvestan, ali su ti baraži odlženi zbog poznate epidemiološke situacije u svetu, pa su Švedi, kao bolje plasirana ekipa na poslednjem Evropskom prvenstvu otišli u postojbinu Faraona. Slično se dogodilo i srpskoj selekciji, čako nas je baraž sa Slovenijom, ali su ”Janezi” bili bolji na EURO pa su oni igrali u Egiptu. Velika šteta jer smo izgledali baš moćno protiv Francuza, koji će igrati za bronzu. Da se vratimo Šveđanima. Njihov selektor je Norvežanin Solberg, a u prvoj fazi takmičenja lako su dobili Severnu Makedoniju i Čile, a prvi pravi ispit imali su u duelu sa domaćinom Egiptom, koga su dobili sa 24:23 i sa maksimalnim brojem bodova otišli u narednu fazu. Tamo im nije išlo najbolje, pa su vezali dva remija, protiv Belorusije i Slovenije i o plasmanu u četvrtfinale odlučivao je meč sa Rusima. Tada su pokazali svoju pravu snagu i zgromili su ”Zbornaja komandu” sa 34:20, uz fantastično izdanje Pelasa. Zahvaljujući tom trijumfu bili su prvi u grupi, pa im je rival u četvrtfinalu bio Katar. Najbolja azijska selekcija kroz iglene uši se probila među osam najboljih, zahvaljujući neverovatnom preokretu u duelu sa Argentinom, ali i pobedi Danske nad Hrvatsom, koja ”Vikinzima” ništa nije značila. Katar nije bio ozbiljan protivnik za ”Tri krune”, pa je na kraju bilo +12 Skandinavce. U polufinalu su ih čekali Francuzi željni dobrog rezultata nakon 22. mesta na prethodnom Mundijalu. Švedska je odigrala izuzetno zrelo, vodila tokom celog meča, a samo su na početku drugog poluvremena ”Trikolori” stigli na gol zaostatka, ali je Švedska tada serijom 3:0 prelomila meč i na kraju slavila sa šest golova razlike, izbegavši svaku neizvesnost u finišu. Pelas je bio dominantan na dva prethodna meča, sa po 8 golova, ali ga nije bilo u polufinalu. Zato je fantastičan bio krilni napadač Vane, koji je dao čak 11 golova. Nikako ne možemo ne pomenuti fantastičnog golmana Andreasa Paličku, koji je zadivio ljubitelje rukometa nekim neverovatnim intervencijama. Podsetimo da je Švedska poslednji put bila svetski prvak još 1999. godine, a to prvenstvo se, verovali ili ne, igralo baš u Egiptu. Slučajnost? Ne bismo rekli.

Naš predlog:

Opšte je mišljenje da su Danci veliki favoriti u ovom finalu. Međutim, bili su to i Francuzi u polufinalu, ali je Švedska pokazala da ne priznaje papirne favorite. Za pobedu Danske u kladionici Meridianbet koeficijent iznosi 1.45, dok se pobeda Švedske plaća kvotom 3.50. Ako neko želi da rizikuje i odigra na nerešen rezultat nakon 60 minuta, koeficijent za x u Meridianbet-u je 9.60. Na prethodna dva Svetska prvenstva Danska je pobeđivala Švedsku, verujemo da će i na trećem, a pored trijumfa ”Vikinga” predlažemo vam i više od 55,5 golova na meču. Za kombinaciju 1 i više golova, koeficijent je 2.65. Drugi predlog je Danska daje više od 29,5 golova, pošto su svakoj selekciji do sada dali više od 30, pa verujemo da će i u finalu. Za igru Danska više od 29,5 golova kvota je 1.97 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.