Tip dana košarka: Orlovi na Pancere, duel za istoriju!

Očekivano ili ne, finale ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Manili igraće Srbija i Njemačka! Gledaćemo prvo evropsko finale Mundobasketa nakon 17 godina i utakmica u kojoj je Španija očitala lekciju Grčkoj u Saitami 2006. godine. Vjerovatno su mnogi željeli komšijsko finale u Filipinima koji su dugo bili američka kolonija, ali prvo je Srbija, zatim i Njemačka, pokvarila takve planove i vidjećemo sudar dvije najjače ekipe na turniru, obje iz Evrope! Spektakularno finale je na programu u nedelju od 14 časova i 40 minuta po srednjoevropskom vremenu.

Srbija: Jedinstvena šansa za šesto rekordno svjetsko zlato

Poraz od Italije lansirao je Srbiju u nebesa, pa ona sada igra nebesku košarku u Manili! Dominikanska Republika je počišćena, zatim Litvanija, da bi kao šlag na tortu došao trijumf nad Kanadom u kojem su ponovo jasno pokazali cijelom svjetu koliko su veliki. Više od 21 godinu čeka Srbija na košarkaško zlato i čini se da nikada bliže nije bila od 2002. godine, kada su pokorili svjet u Indijanapolisu.

U nedelju će protiv Njemaca u Manili imati priliku da urade isto. Tačka koja spaja ova dva velika uspijeha je Svetislav Pešić. Selektor reprezentacije prije više od dvije decenije, a i danas. Stručnjak koji je nekoliko dana prije početka šampionata proslavio 74. rođendan. Iako je bio osporavan i na meti kritika, posebno posle poraza od Italije, prekaljeni trenerski as po ko zna koji put tokom višedecenijske karijere dokazuje kvalitet. Imaće priliku da se okiti zlatnom medaljom baš kao što je to bio slučaj u Indijanapolisu. Posle izvanredne pobjede nad Kanadom, nekako smo svi očekivali da će Srbija u finalu ukrstiti koplja sa Amerikom, međutim, Njemci su imali drugačije planove. Rečenica Svetislava Pešića napisana na tabli u svlačionici, namjerno ili ne sa slovnom greškom: ”Svi za jednoga, jedan za Svi”, polako postaje kultna.

Ako je ono protiv Litvanije bila košarkaška klinika, utakmica protiv Kanade je bila poezija. Ništa nije ostalo od Kanađana koje je patosirala čelična srpska pesnica u polufinalu gdje je neizvjesnost postojala samo na kratke periode. Srbija je gospodarila parketom dvorane “Mall of Asia” i pokazala cijelom svjetu zašto je na pragu krova svjeta. Meč sa Kanadom i sama činjenica da su tako potentnu ekipu sveli na 15 poena za četvrtinu (4/12 iz igre) i natjerali je na šest izgubljenih posjeda, dovoljno govori u prilog vrhunskoj odbrani koju su Orlovi igrali. Počelo je Dobrićevim minijaturama na Gildžes Aleksanderu koji je u prvom kvartalu bio potpuno indisponiran, jer osim što je ostao bez poena, brzo je ušao u problem sa faulovima, da bi komandu zatim preuzeo Avramović. Teško je riječima opisati nivo njegovog zalaganja u odbrani, a to što on radi ne može svako. Nije dozvoljavao ni Dortu, ni Aleksander Vokeru da se razigraju, što je značajno uticalo da napad Kanade ostane daleko ispod prosjeka.

Srbija je prvo poluvrijeme završila sa 64 odsto iz igre (18/28), respektabilnih 50 odsto za tri (5/10), šest ofanzivnih skokova i osam izgubljenih lopti, koliko je imala i Kanada. Opet, oni su pucali samo 42 odsto iz igre (11/26), 5/12 sa distance, a da nije bilo nekih Beretovih nebranjenih poena vjerovatno bi u nastavak prenijeli razliku veću od 13 poena (52:39). Kod Srbije Bogdanović je imao 15, Milutinov 11, a Dobrić 10 poena. Uspijeli su ekipu koja prosječno ubacuje preko 96 poena da zadrže na samo 39. I to je govorilo najviše o odbrani ovo tima koji je još jednom ostavio srce na terenu. Održavala je potom Srbija vodstvo od deset poena prednosti, ali pad u njenoj igri se osjetio početkom treće četvrtine. I Kanađani su došli do zraka u tom dijelu igre, ali nisu uspjeli na pravi način iskoristiti pad suparnika. Spustila je Kanada donekle zaostatak, ali krajem treće četvrtine ponovno je proradio dalekometni šut srpskih košarkaša što je bilo dovoljno za novi bijeg. Povela je tako Srbija početkom zadnje četvrtine 80-63 i u tim je trenucima igrala u najvećoj mogućoj brzini. Sve do kraja Srbija nije pružila ni najmanju šansu suparniku, a Kanada, koja je u svakom smislu cijelu utakmicu bila nekoliko koraka iza Srbije, moraće se zadovoljiti utakmicom za treće mjesto.

Sa 23 poena Bogdanović je bio prvi srpski strijelac uz 3-4 za tri poena, a tome je dodao četiri skoka i tri asistencije. Ognjen Dobrić je ubacio 16 koševa, a Marko Gudurić 12 uz 3-5 za tri poena. Nikola Milutinov je dao 16 poena i imao 10 skokova. Međutim, sva ova statistika iz prethodnog meča ne umanjuje utisak da je čitava ekipa ponovo odigrala timski i ostavila srce na terenu, što će naravno biti recept i za finale u pokušaju da Srbija postane jedina zemlja na planeti sa čak šest osvojenih zlata.

Njemačka: Ko bi se ovom čudu nadao

Pošto su Orlovi očitali lekciju Kanadi, Njemačka je u dosta neizvesnijem i napetijem okršaju sa Sjedinjenim Američkim Državama ostvarila pobjedu u vrhunskoj predstavi i atomskoj košarci koja se igrala u “Mall of Asia” dvorani. Jurnjava koja je trajala svih 40 minuta završila se trijumfom selekcija Gordija Herberta rezultatom 113:111 (33:33, 26:29, 35:24, 19:27), pa će na megdan Srbiji u nedelju od 14 časova i 40 minuta po srednjoevropskom vremenu.

Imali su Njemci na pet i po minuta do kraja komotnih 12 razlike (106:94), ali su Amerikanci krenuli u poslednji juriš i umalo da vidimo potpunu dramu u Manili. Njemci se nisu snašli na američki presing i trebalo im je malo vremena da se naviknu na nove uslove na parketu, a kada je ekipi najviše falilo mirnoće i čvrstine pojavili su se Andreas Obst i Denis Šreder. Plejmejker koji je umalo izbacio Njemačku sa Mundobasketa tokom četvrtfinala sa Letonijom, večeras je izrastao u apsolutnog heroja svoje reprezentacije pošto je završio dvije ključne akcije u samoj završnici. Prvo prodorom na tablu, onda i pogotkom sa poludistance, praćen velikom trojkom Obsta, njegovom četvrtom na utakmici. Šreder je utakmicu završio sa 17 poena i devet asistencija za 33 minuta na parketu, te odličnih 7/13 iz igre, odnosno 3/7 sa distance. Obst je bio najefikasniji igrač susreta sa 24 poena (6/11 iz igre, 4/8 za tri), te šest dodavanja za prvo finale Njemačke u njenoj istoriji.

Možda ih kritičari nisu vidjeli u konkurenciji za zlato, ali uzimaju u obzir da je ova ekipa Njemačke nastavak onoga što smo mogli da gledamo prošle godine u Berlinu, kada je pred berlinskim auditorijumom osvojena bronza, nema ni trunke dileme da je ova pobjeda ne samo zaslužena, već i apsolutna potvrda teze da je ovaj sastav spreman za mnogo više iako ih niko na samom početku nije uzimao za ozbiljno. Svakako su Orlovi očekivali ozbiljnijeg rivala u finalu, ali definitivno je Njemačka najozbiljniji takmac za zlato do sada, a ne treba zaboraviti da su i jedini neporaženi tim do sada.

Naš prijedlog:

Izrazitog favorita razumljivo u ovom finalu nema. Kvota na pobjedu Srbije je 2.00 u Mozzartbet kladionici, dok je kvota na pobjedu Njemačke 1.90, takođe u Mozzartbetu.

Po svemu do sada prikazanom a obzirom na dugu košarkašku tradiciju i ogromno iznenađenje koje su sada napravili, ne možemo a da ne predložimo konačnu pobjedu Srbije po kvoti 2.00 u Mozzartbet kladionici.

Kada su u pitanju poeni igrača, predlažemo da pokušate sa Stefanom Jovićem (granica 6.5) + dok kod Njemačke predlažemo Tajsa (granica 10.5) + po kvoti 1.90 u Mozzartbetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.