Kopa Amerika 219 održava se 46. put po redu, a radi se o međunarodnom fudbalskom turniru u kome učestvuju reprezentacije iz Južne Amerike. Ovaj turnir se igra u organizaciji KONMEBOL-a.

Isti jezakazan u terminu od 14. Juna do 7. Jula 2019. Godine. Domaćin je Brazil, a igraće se u pet gradova, na šest stadiona. U ovaj šampionat Čile ulazi kao branilac titule i dvostruki uzastopni pobednik.

Istorijat Kopa Amerika

Kopa Amerika je najstarije međunarodno fudbalsko takmičenje, što potvrđuje podatak da se održava još od 1916. godine. Stalni učesnici ovog takmičenja su Argentina, Brazil, Čile, Bolivija, Kolumbija, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venecuela. Dve selekcije se pozivaju iz drugih Koferencija, što daje konačan broj učesnika.

Način izbora domaćina Kopa Amerika

Domaćina Kopa Amerika bira KONMEBOL po azbučnom redu, ali je 2015. godine to trebalo da bude Brazil, međutim, zbog letnjih Olimpijskih igara, oje su održane u ovoj zemlji godinu kasnije, za domaćina je određen Čile. Sada se domaćinstvo vraća Brazilu, koji je preskočen. Na taj način je KONMEBOL 2012. promenio način izbora, ali se sada sve vraća na svoje mesto. Ovogodišnji Kopa Amerika biće poslednji koji se održava u neparnim godinama, a već od 2020. godine igraće se u godinama kada se igra i Evropsko prvenstvo.

Stadioni

Spisak stadiona, kao i gradovi domaćini, na kojima će se igrati Kopa Amerika objavljen je 14. Juna 2019. Godine. To su Rio de Žaneiro, Porto Alegre, Belo Horizonte, Sao Paolo i Salvador.

U Riju će se igrati na stadionu Marakana, kapaciteta 74 738 gledalaca, i koji u Brazilu važi za pravi fudbalski hram.

Sao Paolo raspolaže sa dva stadiona Morumbi i Arena Korintijans, koji mogu da ugoste 67 428, odnosno 49 205 ljubitelja fudbala.

Kopa Amerika
Stadion Morumbi
Kopa Amerika
Stadion Arena Korintians

U Belo Horizonteu je stadion Mineirao koji ima kapacitet 58 170 sedišta.

U Porto Alegreu će se igrati na stadionu Arena de Gremio koji raspolaže sa 55 652 sedećih mesta.

Salvador će sačekazi gledaoce na stadionu Arena Fonte Nova čiji je kapacitet 51 900 mesta.

Reprezentacije

Na ovom, 46. po redu izdanju Kopa Amerike gledaćemo 12 reprezentacija. To su Argentina, Bolivija, Brazil, Čile, Ekvador, Paragvaj, Peru, Urugvaj i Venecuela, kao i gostujuće selekcije, a ove godine su to Japan i Katar.

Odluka KONMEBOL-a koje će selekcije biti pozvane da učestvuju, doneta je 4. Maja

Žreb i grupe

Selekcije su u žrebu razvrstane u četiri šešira, pa se iz svakog izabira po jedan selekcija i tako se gormiraju grupe za šampionat.

ŠEŠIR 1:

Brazil, Argentina, Urugvaj

ŠEŠIR 2:

Kolumbija, Čile, Peru

ŠEŠIR 3:

Venecuela, Paragvaj, Japan

ŠEŠIR 4:

Ekvador, Bolivija, Katar

Po završetku žreba formirane su četiri grupe sa po četiri reprezentacije

Pravila takmičenja

Kao i mnogi drugi turniri, i Kopa Amerika se održava u dve faze, grupna i nokaut, odnosno eliminaciona faza.

Finale je zakazano za 7. juli u Rio de Žaneiru

Najviše titula na Kopa Amerika

Najviše titula do sada ima Urugvaj, tačno 15, a potom sledi Argentina sa 14, pa Brazil sa 8, dok Paragvaj, Čile i Peru imaju po dve titule.

Kako do ulaznica za Kopa Amerika?

Na znaničnom VEB sajtu ovog takmičenja imate i cenovnik za ulaznice. Svako ko želi da prisustvuje ovom događaju moraće iz svog džepa da izdvoji od 60 do 890 brazilskih reala, odnosno u prevodu od 14 do 200 evra. Cena zavisi od kategorije koju izaberete.

Kopa Amerika

Satnica odigravanja mečeva

Generalno termini odigravanja utakmica nisu dobri za našu vremensku zonu, s obzirom da su najraniji zakazani za 21.00 a najkasniji za 2.30 posle ponoći.

Favoriti

Po svim svetskim kladionicama samo jedan selekcija ima šanse da se okiti titulom pobednika Kopa Amerika. Po, možda, najboljoj on line kladionici Bet365, najveće šanse za titulu ima reprezentacja Brazila i koeficijent na nju iznosi 2.10. Na drugom mestu je selekcija Argentine sa kvotom 4.50, dok je treće mesto rezervisano za selekciju Urugvaja. Malo je potcenjena reprezentacija Čilea, koja je osvojila prethodna dva turnira, pošto koeficijent na njih iznosi 13.00. Najveći autsajder je selekcija Katara, za koju je kvta za osvajanje Kopa Amerika 101.00. U prilogu možete da pogledate koeficijente za sve ostale reprezentacije.

Fudbaleri

Prvi favorit za najboljeg igrača turnira je Lionel Mesi iz Argentine sa kvotom 4.00, a na drugom mestu je Gabrijel Žezus sa kvotom 7.50. Treće mesto dele Urugvajci Kavani i Suarez sa koeficijentom 9.00.

Pobednik grupe

Kao i za pobednika turnira i najboljeg igrača, možete se kladiti i na pobednike grupa. Kladionica Bet365 je objavila kvote i za to, pa je naveći favorit u grupi A Brazil, u grupi B Argentina, dok je Urugvaj prvi favorit u grupi C.