Ponedeljak, 29/11 - Košarka, Međunarodni, World Cup Qualification
29/11Bulgaria vs Bosnia & HerzegovinaHendikep(Sa produžetkom)tip: 2 -13.50
7 / 10 Ulog
28/11/2021 10:53
U Areni Botevgrad, u istoimenom gradu u zapadnoj Bugarskoj, u drugom kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine u Japanu, Filipinima i Indoneziji se sastaju reprezentacije Bugarske i Bosne i Hercegovine. Meč je zakazan za ponedeljak 29. novembar, sa početkom u 18.00.
Bugarska

Bugarska je kvalifikacije započela ubedljivim porazom na strani protiv Litvanije, rezultat na kraju je bio 89:69 za naslednike Sabonisa, Marčuljonisa, Kurtinaitisa i ostalih velikana litvanske košarke. To nije izgledalo najbolje na strani bugarske reprezentacije, najistaknutiji na terenu je bio Pavlin Ivanov, igrač Rilskog, koji je imao 20 poena na kraju i jedini je bio dvocifren. Od igrača poznatih našoj javnosti su tu Jordan Minčev, nekada proglašen za velikog talenta bugarske košarke, ugovorom je bio vezan i za slavni Fenerbahče, sada igra u Mađarskoj. Sve u svemu vrlo skromna ekipa, čak se ne bi moglo reći ni prosečna, uglavnom su to igrači iz bugarske lige. Osim Minčeva internacionalci su mladi Emil Stoilov (2002), koji se vodi kao igrač španskog Estudijantesa, ali Stoilov ne igra toliko drugi rang takmičenja za tim iz Madrida, već više igra treći rang takmičenja za Real Canoe, i treći internacionalac, od 12 igrača koji su nastupili u meču protiv Litvanije, je Andrej Ivanov, igrač rumunske Steaue. Reprezentacija Bugarske u košarci je imala neke zapaženije rezultate u bliskoj prošlosti kada su za nju nastupali sada evroligaški igrač Olimpijakosa Aleksandar Vezenkov i kao naturalizovani igrač Amerikanac Di Bost, sada igrač Galatasaraja. Sa njima dvojicom u jednoj utakmici svašta se moglo očekivati, kada se igra sa takvim igračima u timu to može da inspiriše i ostale saigrače da daju sve od sebe i budu svoja najbolja verzija. Tornike Šengelija je igrao u četvrtak, pa manje od 24 sata kasnije je igrao za reprezentaciju Gruzije protiv Ukrajine, ali nemojmo zaboraviti da su tu bili i Giorgi Šermadini i naturalizovani igrač Tadus Mekfaden, igrač Mursije, u bugarskoj reprezentaciji trenutno nema ovakvih igrača, ni blizu. Ovde da nekim čudom i dođe Vezenkov pitanje koliko bi mogao da pomogne?

Bosna i Hercegovina

U vatrenoj atmosferi sarajevske Skenderije sve je bilo spremno za laku pobedu reprezentacije Bosne i Hercegovine protiv oslabljene Češke. Sa tim scenarijom se nisu slagali jedino u taboru reprezentacije Češke Republike, u prvom poluvremenu Česi su dali 56 poena, odigrali neverovatno motivisano u grotlu Skenderije, imali su 12 trojki iz 18 pokušaja u prvom poluvremenu. David Jelinek je izgledao kao Predrag Stojaković na terenu, imao je 31 poen na kraju, za tri 6 od 9. Ipak u poluvremenu je izašla nova preporođena reprezentacija Bosne i Hercegovine, u trećem periodu su prelomili utakmicu, a taj kvartal su dobili dvadeset razlike, i to rezultatom 31:11. Na kraju je tu bilo i spektakularnih zakucavanja, da bi konačan rezultat glasio 97:90 za izabranike Vedrana Bosnića.
Predvodnik Bosne i Hercegovine je naravno Džanan Musa, ali vredi pomenuti i ostale, uglavnom mlade igrače, Edina Atića, Kenana Kamenjaša, Amara Gegića i Emira Sulejmanovića, između ostalih. Tu je i solidni naturalizovani igrač Amerikanac Džon Roberson, iskusni Miralem Halilović, i sa trenerom Bosnićem na klupi ova reprezentacija nije gubila glavu čak ni kad su igrači Češke ubedljivo vodili i pogađali nemoguće šuteve. Mora se reći da je lepa budućnost za košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, ima tu dosta mladih i talentovanih igrača. Kad bi se ovom timu pridodali igrači iz NBA lige pre svega Jusuf Nurkić, a i pominje se i mladi igrač Detroit Pistonsa Luka Garza, pitanje koji je plafon te ekipe u idealnom razvoju događaja?

Predlog

Mišljenje smo da je prevelika razlika u klasi u meču između Bugarske i Bosne i Hercegovine, naravno u pitanju su utakmice reprezentacije, i ne bi trebalo da se isključi moguća nadahnutost pojedinaca u dresu sa državnim klubom u ovakvim utakmicama. Naš predlog je pobeda Bosne i Hercegovine sa više od 13 poena razlike, za tu alternativnu granicu i hendikep 2, kladionica Meridianbet nudi koeficijent 2.19.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.