Utorak, 01/02 - Košarka, Međunarodni, Eurocup
01/02Union Olimpija vs BursasporHendikep(Sa produžetkom)tip: 1 -5.50
9 / 10 Ulog
01/02/2022 09:33
U Ljubljani se u 12. kolu Evrokupa sastaju Cedevita Olimpija (3-7) i Bursaspor (3-6), radi se o susretu direktnih rivala u borbi za doigravanje. Tim iz Ljubljane je posle 4 vezane pobede vezao 4 poraza u ABA ligi i Evrokupu, dok turski tim nije takmičarski meč imao više od 15 dana. Meč u hali \'\'Stožice\'\' zakazan je za sredu 2. februar, sa početkom u 19.15.
Cedevita Olimpija

Ljubljančani imaju 4 poraza u nizu, dva u Evrokupu protiv Gran Kanarije i Burga, kao i dva tesna u ABA ligi protiv Crvene zvezde (82:83) i Budućnosti (91:93). Cedevita Olimpija igra možda ključni duel za prolaz dalje u Evrokupu protiv Bursaspora, bitna je pobeda ali i koš-razlika, u prvom meču turski tim je na svom parketu slavio rezultatom 93:84. Naime, Cedevita Olimpija se nalazi na 9. mestu grupe B Evrokupa, slovenački tim ima 3 pobede i 7 poraza u dosadašnjem delu takmičenja, Bursaspor se nalazi na 8. mestu sa 3 pobede i 6 poraza, turski tim bi trijumfom protiv direktnog rivala otišao na dva poraza manje ali što je mnogo bitnije imali bi bolji međusobni skor u mogućem izjednačenom broju pobeda i poraza na kraju takmičenja. U novom formatu Evrokupa postoje dve grupe od po 10 ekipa i prvih 8 iz obe grupe idu dalje u nokaut fazu takmičenja. Iz ove grupe B za Cedevita Olimpiju su dostižni Burg (4-7) na 7. mestu i Venecija (4-5) na 6. mestu, dok Ulm (6-5) na 5. mestu čini se ima dovoljnu zalihu pobeda u odnosu na rivale. Cedevita Olimpija je u negativnoj seriji od 4 meča, ali to su uglavnom bili dueli sa teškim protivnicima, tim iz Ljubljane se dobro držao sa favoritima u ABA ligi Crvenom zvezdom i Budućnosti. U Ljubljanu je došlo najnovije pojačanje, iskusni Mirko Mulalić, a slovenački igrač je dete Olimpije i pojačaće konkurenciju na spoljnim pozicijama. Čini se da Cedevita Olimpija ima dovoljnog napadačkog arsenala da se suprostavi i znatno jačim takmacima od Bursaspora. Gledajući roster Cedevita Olimpije može se reći da je deveto mesto u grupnoj fazi Evrokupa ipak razočaravajuća pozicija, ovaj tim je kao imperativ postavio prolazak u doigravanje. U Evrokupu za Cedevita Olimpiji najbolji strelci su Jogi Ferel (16.6), Jaka Blažič (14.9), Džejkob Pulen (13.5) i Edo Murić (12.0). Od ostalih košarkaša slovenačkog tima se ističu Melvin Edžim, Zek Ogust, Alen Omić i Zoran Dragić. Upravo je Zoran Dragić imao najbolju utakmicu u dresu Cedevita Olimpije na poslednjem meču protiv Budućnosti od dolaska u klub početkom januara, na tom meču je ovaj igrač dao 20 poena, uz to je slovenački reprezentativac dodao 6 skokova i 3 asistencije.

Bursaspor

Turski tim zbog pozitivnih slučajeva na COVID-19 nije imao kompetitivni meč od 15 januara. Glavna vest iz Bursaspora ovih dana je da glavni igrač tima Alerik Frimen ima novu destinaciju za nastavak karijere, sada je to ruski velikan CSKA, po nekim vestima ekipa iz Moskve je vrlo blizu dogovora sa Amerikancem. Ipak valjalo bi reći da mediji sele Frimena još od novembra prošle godine i da je ovaj igrač po tim vestima trebalo da pojača Fenerbahče, Crvenu zvezdu ili Partizan, između ostalih. Čini se da bi ovog puta ovo mogla biti prava stvar za Frimena i da je on na izlaznim vratima u Bursasporu. Alerik Frimen je najbolji strelac Bursaspora u Evrokupu i četvrti strelac celog takmičenja sa 19.5 poena u proseku po meču. Jedini dvocifreni u poenima u evropskom takmičenju pored Frimena je Derik Nidam sa 10.4 poena po meču. Nisu mnogo eksperimentisali sa strancima ove sezone u Bursi, pored Frimena i Nidama tu su Dejvid Dudzinski, Kevarijus Hejs i Endrju Endrjus. U toku sezone Buraspor je pokušala sa dovođenjem Entonija Brauna, Amerikanac nije pružao zadovoljavajuće partije i došlo je do prekida saradnje početkom godine. Dobre partije za Bursaspor ove sezone od domaćih igrča je pružao Egeman Guven, ovaj centar je prešao u Anadolu Efes početkom godine.

Predlog

Mišljenja smo da je Cedevita Olimpija dosta uložila u igrački sastav ove sezone, to se i nije vratilo rezultatima na terenu u dosadašnjem delu sezone. Ipak, čini se da tim iz Ljubljane u svojim redovima ima veliki broj igrača koji su sposobni da sa uspehom igraju na najvišem nivou. Naš predlog je hendikep 1 (granica 5.5 poena) na Cedevita Olimpiju, za ovu igru kladionica Meridianbet nudi koeficijent 1.63.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.