Utorak, 22/03 - Košarka, Međunarodni, Euroleague
22/03ALBA Berlin vs FC BarcelonaHendikep(Sa produžetkom)tip: 2 -4.50
9 / 10 Ulog
22/03/2022 09:37
U Berlinu se u 31. kolu Evrolige sastaju Alba (9-13) i Barselona (19-5), tim iz Katalonije dolazi na okršaj protiv stare mušterije. U novonastalim okolnostima čak i Alba ima šanse za plej-of, Barselona je lider na tabeli i želi što pre da obezbedi prvo mesto u regularnom delu. Meč u hali Maks Šmeling, nazvanoj po slavnom nemačkom bokseru, je zakazan za 22. mart u 20.00.
ALBA

Tim iz Berlina je prinuđen da se vrati u prošlost i da utakmicu sa Barselonom, umesto u Mercedes Benc Areni, odigra u hali Maks Šmeling, ova hala je bila dom košarkaša Albe do 2008. Posle suspendovanja ruskih timova Alba (9-13) se nalazi na 11. mestu u Evroligi, ne bez šansi do dođu do doigravanja. Ipak, za tako nešto biće potrebno mnogo toga da se posloži za nemačku ekipu, Alba do kraja sezone dočekuje Barselonu, Crvenu zvezdu i Panatinaikos, dok na strani igraju protiv Fenerbahčea, Anadolu Efesa i Monaka. Čini se da plej-of u ovakvom rasporedu i nije baš izvestan za tim iz glavnog grada Nemačke. Naime, dok se vazda baksuzni Fenerbahče (9-13) nalazi 10. mestu sa istim brojem pobeda i poraza, dotle timovi plasirani od sedmog do desetog mesta na tabeli imaju 2 trijumfa više od Albe, i to Monako (11-13), Crvena zvezda (11-13) i Makabi (11-11). Istorijski Alba ne prolazi dobro u mečevima sa Barselonom, Katalonci imaju 10-1 u Evroligi, jedini poraz u najjačem, evropskom, klupskom takmičenju Blaugrana je pretrpela u Berlinu 2015. godine. Alba ima 4 pobede u nizu na domaćem parketu u Evroligi, ali prve dve u toj seriji protiv UNIKS-a i Zenita na kraju i neće moći da se računaju, dok su trijumfi protiv Žalgirisa i Olimpijakosa poslednji u tom nizu bili posebno efektni. Jeste da Alba daleko bolje partije pruža na svom terenu, ali ova hala nije potpunosti ona koja pruža prednost domaćeg parketa, nova atmosfera, neigranje takmičarskih mečeva u ovim uslovima, sve to može biti faktor na kraju. Sada će to ipak biti drugačije okolnosti nego što su bile u dosadašnjem delu sezone za Albatrose. Tim Albe ima minus od 81 poena u poslednja 3 meča sa Barselonom u Evroligi, to su tri okršaja kada je na klupi tima iz Katalonije bio Šarunas Jasikevičijus. U prvom delu sezone Barselona je slavila sa plus 32 rezultatom 96:84, dok je prošle sezone za Katalonce bilo plus 13 (80:67) na domaćem parketu i čak plus 36 (103:67) u Berlinu. Alba ima dva dvocifrena igrača u poenima u Evroligi i to Maodo Loa koji je doduše upitan za ovaj meč i propustio je poslednju utakmicu svog tima protiv Baskonije, ovaj bek ima 13.7 poena po meču, drugi dvocifren je Markus Erikson sa 12.5 poena u proseku. Od ostalih košarkaša Albe vredi posebno istaći učinak Luka Sikme, iskusni Amerikanac ima 9.4 poena, 6.6 skokova i 3.7 asistencija po meču.

Barselona

Tim iz Katalonije sigurno jedri košarkaškim okeanom, osvojili su Kup Kralja (Copa del Rey de Baloncesto), prvi su u Evroligi, prvi su u ACB ligi, sve je divno, dočekali su proleće u lepom i idiličnom raspoloženju. Ipak, opuštanju nema mesta, odlučujuće borbe su pred njima, Barselona je dva puta u svojoj istoriji osvojila Evroligu, i to 2003. i 2010. godine, najkorisniji igrači Finala (MVP Finals) za ovaj tim tih godina su bili Dejan Bodiroga i Huan Karlos Navaro. Nema sumnje da Nikola Mirotić gori od želje da svoje ime stavi u isti kontekst sa ove dve košarkaške legende, ali šampionski zec je još uvek u šumi. Barselona (19-5) ima pobedu više i bolji međusobni skor od Real Madrida (18-6) na 2. mestu, dok Olimpija Milano ( 16-7) sa dve pobede nad Kataloncima ima preimućstvo u slučaju poravnanja, ali tim iz Italije ipak ima i dva poraza više. Za Barselonu je bitno da u preostale 4 utakmice ostvari što više pobeda i obezbedi prvo mesto na lestvici, možda je baš ovaj meč sa Albom u teoriji i najlakše dobiti, preostali takmaci su malerozni Fenerbahče, Olimpijakos i Makabi. Nema se tu šta novog reći za Barselonu, to je tim koji igra na visokom nivou i bez nekih dramatičnih padova cele sezone. Po broju datih poena (83.0) Katalonci se nalaze na 2. mestu u Evroligi, ali itekako znaju da zategnu u odbrani, nisu ekipa koja po svaku cenu umire u lepoti. Najefikasniji u Barseloni i prvi kandidat za najkorisnijeg igrača (MVP) u Evroligi u regularnom delu je Nikola Mirotić sa 17.3 poena po meču, ovaj sjajni košarkaš je ujedno i prvi strelac celog takmičenja.

Predlog

Alba gledajući uloženo i ostvareno ima samo razloga da se diči sa onim što su uradili na terenu ove sezone u Evroligi, igraju košarku iz udžbenika, školski, nesebično, nema tu mnogo košarkaša koji žele da ističu sebe u prvi plan. Sa druge strane jasna je razlika u igračkoj klasi, Nikola Mirotić hara evroligaškim parketima ove sezone, Barselona želi da osigura lidersku poziciju i pre poslednjih mečeva u Evroligi, da bi mogli da rasporede minitažu i odmore malo ekipu pred presudne dvoboje. Naš predlog je hendikep 2 (granica 4.5 poena) na Barselonu u meču protiv Albe, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficijent 1.50.



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.