Sreda, 23/03 - Košarka, Međunarodni, Eurocup
23/03Bursaspor vs ValenciaHendikep(Sa produžetkom)tip: 2 -2.50
8 / 10 Ulog
23/03/2022 10:25
U Bursi se u 16. kolu Evrokupa sastaju Bursaspor (6-9) i Valensija (11-4), radi se o susreta timova koji nemaju mnogo dodirnih tačaka. Bursaspor bi bila i više nego zadovoljna da se domognu do plej-ofa, dok je Valensija jedan od favorita za osvajanje trofeja u Evrokupu, ili bar povratka u Evroligu. Meč u hali Tofaš (Tofas Spor Salonu) je zakazan za sredu sa početkom u 18.00.
Bursaspor

Tim iz Turske ima 4 vezana tirjumfa na svom terenu u Evrokupu. Posle odlaska svoje prve zvezde Alerika Frimena nisu klonuli duhom i ostvarili su polovičan rezultat u Evropi 3-3. Bursaspor (6-9) se nalazi na 8. mestu grupe B Evrokupa, šanse za prolaz dalje postoje, i nisu male, čak može da se desi da tim iz Burse izgubi sva tri preostala meča i da prođe u eliminacionu fazu. Naime, Bursaspor u 3 preostala kola igra sa Valensijom i sa timom Budućnosti na domaćem parketu, kao i Ulmom u Nemačkoj, dok prvi pratioci devetoplasirana ekipa Burga (5-11) ima samo još dva meča da odigra u grupnoj fazi i to protiv jakih ekipa Budućnosti i Virtusa. Uz ogradu da Burg ima preimućstvo nad Bursasporom u slučaju poravnanja broja pobeda i poraza na kraju regularnog dela sezone. Bursaspor je dobrim partijama u poslednje vreme, pomalo i iznenađujućim, došla blizu drugim ekipama na tabeli, pa tako ni Venecija (7-8) i Ulm (7-9) nisu predaleko odmakli. Odlaskom Frimena koji je imao 19.6 poena po meču u Evrokupu njegova ovlašćenja u napadu su uglavnom pala na Endrju Endrjuza, ovaj bek ie bio malo u zapećku u evropskom takmičenju ove sezone ali je sada u punom obimu iskoristio pruženu šansu. Ekipa iz Burse ima vrlo kratku rotaciju, to bi mogao da bude najveći problem u meču sa Valensijom, španski tim ima izuzetno veliki broj kavlitetnih igrača na raspolaganju, mogu da igraju u istom ritmu svih 40 minuta. Bursaspor to nema, ni blizu, osim Endrjuza koji ima 12,2 poena po meču ove sezone u Evrokupu ali neverovatnih 25.2 poena u proseku na poslednjih 5 utakmica tu je još nekoliko nosioca. Endrjuz na 13 utakmica u Evrokupu ima 25 datih trojki, ali na poslednih 5 mečeva je dao 22 od tih 25 trojki i to uz procenat šuta daleko iznad 50 % (22-39). Derik Nidam bivši igrač Mornara iz Bara je najkonstantniji igrač Bursaspora u Evrokupu i sada prvi strelac tima sa 12.7 poena po meču. Turski košarkaš Onuralp Bitim se takođe ističe sa 12.2 poena u proseku u Evrokupu, dok stvari pod košem drže Dejvid Dudzinski i Kentavijus Hejz. Poslednje pojačanje Bursaspora je Džon Holand koji je do skora kratko bio igrač UNIKS-a, ovaj košarkaš može svojom agresivnošću i borbenošću da donese mnogo toga dobroga timu.

Valensija

Ima nešto duboko pogrešno u sistemu takmičenja kada je potrebno skinuti dokument od 456 strana (Eurocup Bylaws) pa videti ko bi imao prednost domaćeg terena u finalu Evrokupa ako bi se u njemu sa istim brojem pobeda i poraza sastali drugoplasirani tim grupe A recimo Partizan i drugoplarirani tim grupe B recimo Valensija. Taj problem je izbacivanjem Lokomotive Kubanj rešen, ovaj dokument više nije potreban, sada kada ne postoji jednak broj utakmica u dve grupe je potrebno uzeti digitron u ruke i videti ko ima bolji procenat i ko bi bio domaćin u potencijalnom duelu u finalu. Valensija u preostala 3 meča u Evrokupu ulazi sa željom da dobije sva 3 i time ugrozi Gran Kanariju na 1. mestu grupe B. Tim Valensije (11-4) pobedom protiv Bursaspora obezbeđuje prednost domaćeg terena najmanje na početku nokaut faze takmičenja, a u preostala 2 utakmice španski tim igra sa Cedevita Olimpijom i Ulmom. Ipak, da bi Valensija pretekla Gran Kanariju (11-4) i preuzela prvo mesto na lestvici biće potreban i neki poraz ekipe sa Kanarskih ostrva, zato što \'\'kanarinci\'\' imaju dve pobede u međusobnim utakmicama ove sezone. Valensija izbacivanjem Lokomotive Kubanj daje najviše poena (86.3) po meču u Evrokupu, ovaj tim ima širinu u kadru i 11 košarkaša koji imaju više od 5 poena u proseku u evropskom takmičenju, dok čak devetorica imaju 7.5 poena ili više po meču. Najefikasniji igrač Valensije u Evrokupu je Klemen Prepelič sa 14.2 poena u proseku, dok još dvojica imaju dvocifren broj poena po meču i to Hasijel Rivero (11.6) i Majk Tobi (10.1). Valensija je prošle sezone u Evroligi sa ne toliko velikim promenama u rosteru zamalo došla do prvih 8 na tabeli u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Naime, Valensija je u sezoni 2020-2021 završila na 9. mestu u Evroligi, na svom kontu su imali 19 pobeda i 15 poraza. Po svemu sudeći Valensija, Virtus iz Bolonje i Partizan čine prvi krug favorita za osvajanje Evrokupa ove sezone, mnogo toga će zavisiti od ukrštanja i ko bude imao prednost domaćeg terena u novom formatu takmičenja.

Predlog

Mišljenja smo da je Valensija značajno kvalitetnija ekipa od Bursaspora, a tim iz Burse se uzda u veliku podršku svojih vatrenih navijača. Valensija je ekipa sa velikim brojem rutinera, nisu napravili mnogo kikseva ove sezone, \'\'narandžasti\'\' su izgubili dva puta od Gran Kanarije, jednom kući protiv Cedevita Olimpije i jednom na strani protiv Budućnosti. Čini se da ne bi bilo preveliko iznenađenje da sledeće sezone Valensija ponovo bude učesnik Evrolige, ovaj tim je dokazao da može da se nosi i sa najvećim izazovima.
Naš predlog je hendikep 2 (granica 2.5 poena) na Valensiju u meču protiv Bursaspora, za tu igru kladionica Mozzartbet nudi koeficijent 1.57.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.