Četvrtak, 24/08 - Fudbal, Međunarodni, Uefa Europa Conference League
24/08Žalgiris vs FerencvárosDa postigne pogodak - obe ekipetip: Da
8 / 10 Ulog
23/08/2023 07:13
Za mađarskog prvaka nema izbora, moraju preko Litvanaca makar do Lige konferencija. Utakmica u Viljnusu igra se u četvrtak od 18 časova.
Žalgiris

I dalje košarka ostaje sport broj 1 u Litvaniji, ali bi drugo uzastopno učešće Žalgirisa u grupnoj fazi Lige konferencija mnogo značilo z fudbal u ovoj zemlji. Liga je dosta slaba, jedna od najslabijih na Starom kontinetu, a i u takvom takmičenju Žalgiris je stekao veliog rivala ove sezone, tim Panevežisa i teško će uspeti da odbrani trofej. Imaju sedam bodova manje i utakmicu više odigranu od Panevežisa na desetak kola pre kraja šampionata. Što se Evrope tiće Žalgiris je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, uz dosta muka, izbacio makedonsku Strugu. Onda su u drugom ispali od Galatasaraja, da bi najlošije prošli u dvomeču sa Hakenom u bici za Ligu Evrope. Dva puta su Šveđani lako posekli \'\'zelenu šumu\'\', sa 3:1 i 5:0 u pobedama. U odnosu na izdanja protiv Turaka, kada su ispali samo zbog jednog gola primljenog u Istanbulu, dueli sa Hakenom bili su veliko razočaranje.

Ferencvaroš

Šta reći o timu koji dominira u Mađarskoj poslednjih sezona i redovni je učesnik grupne faze evropskih kupova, a dva puta se okušao i u Ligi šampiona. Ferencvaroš je na startu kvalifikacija, malo je reći, \'\'popio\'\' hladan tuš. Ispali su od prvaka Farskih Ostrva Ki Klaksvika, i to posle remija u gostima i poraza od 3:0 u Budimpešti. Na stranu to što je Klaksvik i kasnije pokazao sjane partije, izbacio Haken, koji je deklasirao Žalgiris, a bio i blizu senzacije protiv Moldea. I pored svega toga poraz Fradija u Budimpešti jedan je od najtežih za ovaj klub u istoriji. Tektonske promene izazvao je taj neuspeh, odmah je smenjen trener Čerčesov, koji je doneo pet uzastpnih titula Ferencvarošu, a jedan od ozbiljnijih kandidata za klupu psotao je i Dejan Stanković. Još se ne zna šta će biti od toga. Fradi je posle poraza od Klaksvika izbacio Šamrok Roverse iz Irske i Hamrun sa Malte, što je malo popravilo raspoloženje, jer su upisane četiri pobede u kvalifikacijama za Ligu konferencija i došlo se do solidnog koeficijenta, koji je malo značiti ako se ne obezbedi makar grupna faza najslabijeg takmičenja.

Predlog

Ova dva tima već su se satala u evopskim kvalifikacijama. Bilo je to pre dve godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Ferencvaroš je oba puta slavio, u Budimpešti sa 2:0 i u Litvaniji sa 3:1. Mađari su favoriti, posebno zbog revanša. Ipak, Žalgiris je uspeo da Galatasaraju da dva gola na svom terenu, pa verujemo da može zatresti i mrežu Fradija. Naš tip za ovaj meč je igra gol-gol za koju se u kladionici Meridianbet dobija koeficijent 1.78.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.