Subota, 10/02 - Fudbal, Međunarodni, AFC Asian Cup
10/02Jordan vs KatarDa postigne pogodak - obe ekipetip: Da
7 / 10 Ulog
08/02/2024 13:57
U finalu Azijskog kupa sastaju se domaćin i branilac titule Katar i poptuno iznenađujuće, selekcija Jordana. Meč za trofej igra se u subotu od 16 časova u Dohi.
Jordan

Verujemo da niko nije očekivao Jordance u finalu Azijskog kupa  i to u konkurenciji jednog Japana, Južne Koreje, Irana ili Saudijske Arabije. Ipak, nije ova selekcija baš tolika senzacija. Videlo se i u onoj prijateljskoj utakmici sa Srbijom pred kraj 2022. godine, kada su se Orlovi pripremali za Mundijal, da je to ozbiljna reprezentacija. U grupi su Jordanci pobedili samo Maleziju, zatim remizirali sa Južnom Korejom i izgubili protiv Bahreina. U osmini finala su napravili iznenađenje eliminacijom Iraka i to golovima u sudijskoj nadoknadi. Gubili su do 95. minuta, takoreći spakovali su kofere, a onda su postigli dva gola i prošli u četvrtfinale. Tamo ih je čekao Tadžikistan, taj meč nije bio lep za oko ali su Jordanci uradili šta treba i autogolom rivala došli do svog najvećeg uspeha, plasmana u polufinale. Duel sa Južnom Korejom, drugi na ovom prvenstvu, odigrali su bez greške i pobedili sa 2:0. Golovima Al Naima i svog najboljeg igrača Al Tamarija, napadača francuskog Monpeljea.

Katar

Od Katara se očekivao plasman u završnicu, a potajno se nadalo i odbrani titule koju je ova selekcija, po prvi put, osvojila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na prethodnom kontinentalnom šampionatu. Do domaćnistva su stigli odustajanjem Kine, u kojoj su još uvek stroge mere zbog korone, pa je ovo drugo veliko fudbalsko takmičenje u ovoj zemlji u samo 13 meseci, mada se sa Mundijalom ništa ne može meriti. Na tom Svetskom prvenstvu Katarci se nisu proslavili, jedini su domaćin koji nije svojio ni bod na Mundijalu, ali su na Azijskom kupu pokazali da spadaju u najbolje selekcije sa najvećeg kontinenta. Svi fudbaleri igraju u domaćem prvenstvu, što jeste bitno zbog uigranosti ali nas jako zanima kako bi se snašli u nekoj od najjačih evropskih liga. Kroz grupu su lako prošli sa tri pobede, i to protiv Libana, Tadžžikistana i Kine, a za tih 270 minuta nisu primili ni gol. Prvi pogodak su primili od Palestine koju su pobedili u osmini finala sa 2:1. Na najvećem iskušenju su bili u četvrtfinalu protiv Uzbekistana koga su pobedili tek posle boljeg izvođenja penala. Na tom meču se videlo da nisu toliko dominantni i da im je dosta pomogao i lak raspored. Međutim, u polufinalu su bili sjajni protiv Irana, jednog od najvećih favorita i slavili sa 4:2, pa po drugi put uzastopno igraju u velikom finalu.

Predlog

Uvek je lakše napasti nego odbraniti nešto. Jordan nema šta da izgubi igra protiv favorita i ujedno domaćina, ali baš u tome možemo tražiti njihovu šansu. Katar ima breme favorita na lećima i sve osim pobede bilo bi proglašeno za neuspeh, mada su u finalu. Ove dve selekcije odigrale su prijateljski meč u sklopu priprema za ovo takmičenje pre nešto više od mesec dana a tada je Jordan pobedio u kataru sa 2:1. Naš predlog za finale je igra gol-gol sa koeficijentom 2.10 u kladionici SuperBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.