MEČ DANA: Velež – Zrinjski: Mostarski derbi kao šlag na tortu!

U zadnjem susretu 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine sastaće se ekipe Veleža i Zrinjskog. Mostarski derbi će se zanimljivo prvi put u istoriji igrati u ponedeljak a meč je na programu od 18 časova.

Velež: Negativna serija u derbijima

Sistem takmičenja u Premijer ligi Bosne i Hercegovine koji je usvojen prije nekoliko godina (nakon skraćenja lige) između ostalog nam je donio minimalno jedan gradski derbi više po sezoni. Zahvaljujući tome, kao i činjenici da su se sa Zrinjskim sastali u prošlosezonskom finalu Kupa Bosne i Hercegovine, predstojeći će biti šesti međusobni duel Veleža i Zrinjskog tokom posljednjih 365 dana. I peti u tekućoj kalendarskoj godini.
U posljednjoj godini, ne mogu se pohvaliti pozitivnim ishodima u gradskim derbijima. Rođeni u tom periodu nisu uspjeli osjetiti slast pobjede, ali ni upisati neriješen rezultat u duelima sa svojim gradskim rivalom. Upravo zbog toga predstojeći gradski derbi sa sobom nosi dodatnu važnost – imperativ prekida negativne serije.
Ovog puta domaćin je Velež na, sigurni smo, do posljednjeg mjesta ispunjenom stadionu “Rođeni“. Velika podrška sa tribina njihovog stadiona koja nikad ne izostaje, može biti vjetar u leđa – “jezičak na vagi” koji će pomoći ekipi da osvare trijumf i, poslije odlične izvedbe i ubjedljive pobjede nad GOŠK-om od čak 0:4 na gostujućem terenu, nastave pozitivan niz.
Rođeni su na pet posljednjih mečeva doživjeli jedan poraz (upravo od Zrinjskog), osvojivši osam bodova, zahvaljujući čemu su trenutno na četvrtom mjestu premijerligaške tabele sa pet bodova manje od trećeplasiranog Sarajeva ali i utakmicom manje.
Velež je u ovoj sezoni odigrao 6 utakmica na domaćem terenu i još uvijek nikom nije pošlo za rukom da ih savladaju na njihovom stadionu. Trenutno su na bilansu od 4 pobjede i 2 remija, a treba napomenuti da su u nizu od 3 uzastopne pobjede na domaćem terenu.
Bilo kako bilo, pobjeda na derbiju bi, bez sumnje, osim doze samopouzdanja i smanjenja bodovne razlike za vodećim trojcem, predstavljala i značajan korak ka konačnom rezultatskom cilju – mjestima koje će na proljeće omogućiti direktnu borbu za plasman u evropska takmičenja.

Zrinjski: Znaju kako sa gradskim rivalom

Po svemu je ova sezona istorijska za Zrinjski. Upsijeli su da plasiraju u Ligu konferencija i tako postanu prvu klub iz Bosne i Hercegovine kome je to pošlo za rukom. Iako su mnogi mislili da će se zadovoljiti samim plasmanom, nije bilo tako. U prvom kolu protiv Alkmara su pripredili možda i najveći preokret u kratkoj istoriji novoformiranog takmičenja. Od 0:3 do 4:3 i istorijskih bodova u grupi, a samo sekunde su ih dijelile od ogromnog boda protiv Aston Vile na sred Vila Parka u Engleskoj. Nakon tog nesretnog poraza, kod kuće su ponovo uz dosta nesreće i dva poništena gola poraženi od Legije sa 1:2.
U četvrtak su igrali veoma značaju utakmicu u 4. kolu upravo protiv Legije ali ovog puta u Varšavi, ovog puta su primili 2 gola iz 2 prekida i tako sebi znatno otežali put do plasmana u narednu fazu, pošto je na kraju bilo 2:0 za tim iz Varšave. Sve u svemu nisu se obrukali i mogu biti ponosni na svoje rezultate.
Kada je riječ o domaćem šampionatu odavno je Zrinjski druga dimenzija za sve ostale klubove u Premijer ligi. Istina, trenutno je Borac vodeći, ali kako stvari stoje jedino su Plemići ti koji ih mogu zaustaviti u šampionskom pohodu. Zrinjski ima dvije utakmice manje i sedam bodova manje od Borca i koristiće priliku da drži korak za njim. Bez obzira što su u četvrtak igrali tešku utakmicu u Evropi, Plemići neće propustiti priliku da se dodatno približe lideru, jer je cilj u ove sezone odbraniti titulu i ponovo se plasirati u Evropu.
Zrinjski je jedno vreme malo bio zastao. Vezali su dva poraza i činilo se da polako gube trku za vodećim ekipama. Ipak, Zrinjski ne bi bio Zrinjski kada ne bi svima pokazao da i dalje drži primat u BiH fudbalu. Vezali su pet pobjeda i samouvjereno došli do druge pozicije, svega četiri boda iza Borca uz utakmicu manje, međutim kiks protiv Posušja ih je košta malo veće razlike na tabeli.
Ukoliko ostanu neporaženi, ta trka će još trajati, jer je taj zaostatak za Plemiće dostižan i večeras će sigurno dati sve od sebe da nastave dobru tradiciju u derbijima, koja kaže da su u poslednjih 5 susreta bili bolji od Veleža.

Naš prijedlog

Ekipa Zrinjskog ulazi kao favorit u ovaj meč, njihova pobjeda se plaća kvotom 2.00 u MeridianBet kladionici, dok se pobjeda Veleža plaća kvotom 3.70.

Mišljenja smo da će ovo biti jedan veoma zanimljiv meč u kom će igrači oba tima biti motivisani u želji za pobjedom. Kao glavni tip za ovu utakmicu predlažemo igru GG po kvoti 1.87 u MeridianBet kladionici, a za vas koji jurite nešto veće kvote predlog igra 2&3+ po kvoti 3.30 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.