DERBI DANA: Španija – Hrvatska: Hrvatska sanja mundijalski scenario!

U subotu se nastavljaju mečevi Evropskog prvenstva u Nemačkoj, a drugi dan nam donosi i prvi derbi na turniru, pošto će na Olimpijskom stadionu u Berlinu snage odmeriti Španija i Hrvatska.
Oba tima za primarni cilj imaju plasman u nokaut fazu, što neće biti nimalo lak zadatak pošto se u ovoj grupi nalazi i aktuelni šampion Evrope – selekcija Italije.
Inače, početak ovog susreta u Berlinu je zakazan za 18 časova.

Španija: Furija ima velike ambicije, ali koliko je to realno?

Španija uvek na velikim takmičenjima slovi za jednog od glavnih favorita za osvajanje, međutim, mora se priznati da ova selekcija u poslednje vreme i nije toliko blistala, što na Mundijalima, to na prvenstvima Evrope. Svakako, ovog puta će primarni cilj biti plasman u nokaut fazu, a ono što predstavlja potencijalni problem je to što se Furija nalazi u grupi “smrti” u kojoj su pored nje tu još i aktuelni šampion Evrope Italija, potom polufinalista sa prošlog Mundijala – Hrvatska, ali i autsajder Albanija, koja će imati veliki motiv da se dokaže na svom prvom velikom takmičenju.
Nisu kvalifikacije za Špance krenuli onako kako su to svi očekivali, a pre svega moramo napomenuti da je na klupu ovog tima umesto Luisa Enrikea koji je karijeru nastavio u PSŽ-u, seo Luis de la Fuente, što je bilo veliko iznenađenje, pošto se radi o čoveku koji je u prethodnom periodu bio selektor mlađih kategorija u španskoj selekciji.
Praktično na startu kvalifikacija se desio poraz na gostovanju kod Škotske, kada je bilo 2:0, ali se ipak čini da je to i probudilo Furiju, koja je nakon toga odigrala nekoliko veoma zrelih mečeva, i na kraju je ova selekcija potpuno zasluženo stigla do prvog mesta u svojoj kvalifikacionoj grupi uz četiri boda viška u odnosu na Škote, uz 25 postignutih golova, ali i samo pet primljenih.
Deluje da je Rodri najvažniji fudbaler Furije, pošto od njega praktično sve počinje, ali ima tu još nekolicine veoma kvalitetnih fudbalera, i tu pre svih mislimo na Pedrija, Moratu i supertalentovanog Jamala.
Inače, na prethodnom Mundijalu je Španija odigrala dosta dobro u grupnoj fazi, međutim, u osmini finala je nekadašnji svetski i evropski šampion debelo podbacio, pošto je ova selekcija eliminisana od Maroka i to nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca. Na poslednjem Evropskom prvenstvu su Španci dogurali čak do polufinala, do kog su došli nakon što su eliminisali selekcije Hrvatske i Švajcarske, ali su u polufinalu Azuri ipak bili bolji i stigli do velikog finala, a kasnije i do naslova prvaka Evrope.
Pred EURO, izabranici selektora Fuentea su odigrali dva prijateljska susreta, protiv Andore i Severne Irske, i ostvarili dve ubedljive pobede uz ukupnu gol razliku 10:1, što je sasvim sigurno dosta dobro uticalo na psihološkom planu, pošto se ponavljamo Španci nalaze u ubedljivo najtežoj grupi i plasman u narednu fazu neće biti nimalo lak zadatak, a svakako da će dosta toga zavisiti i od ovog prvog duela na kom će protivnik biti nimalo naivna selekcija Hrvatske.

Hrvatska: Hrvati u poslednje vreme blistaju na velikim takmičenjima!

U poslednje vreme Hrvatska postiže fantastične rezultate na velikim takmičenjima, a sve je nekako krenulo od Mundijala u Rusiji 2018. godine, kada su Luka Modrić i drugari mimo svih očekivanja na kraju stigli do velikog finala sa Francuzima, u kom je ova selekcija nažalost poražena rezultatom 4:2, ali je svakako i drugo mesto na svetu ogroman uspeh.
Nakon toga su Vatreni prvo uspeli da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, a onda i bez većih problema prošli grupu na EURU, koji je zbog pandemije koronavirusa odigran 2021. godine, ali je u osmini finala četa Zlatka Dalića zaustavljena od Španije, u jednom sjajnom susretu koji je na kraju završen pobedom Furije od 5:3 i to posle produžetaka, pošto je regularni tok susreta završen rezultatom 3:3.
Najzad, i na prethodnom Mundijalu su Vatreni izgledali fenomenalno, a grupnu fazu je ova reprezentacija završila na drugom mestu na tabeli. U osmini finala je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisan Japan, da bi nakon toga ova selekcija priredila još jednu senzaciju na velikim takmičenjima eliminisavši favorizovani Brazil nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, ali ipak Hrvati ovog puta nisu mogli dalje od polufinala, gde ih je sačekala Argentina i na kraju savladala sa 3:0. U borbi za treće mesto su Vatreni bili bolji od Maroka, pa se postavlja pitanje da li će ova selekcija ponovo ostvariti sjajan rezultat na velikim takmičenjima.
Godinama unazad ovu selekciju predvodi Zlatko Dalić koji to radi na vrhunsk način, o čemu najbolje govore i gore pomenuti rezultati, a ovog puta će primarni cilj biti plasman u nokaut fazu.
Kada se radi o kvalifikacijama, Hrvatsi su na kraju završili na drugom mestu na tabeli uz samo bod manjka u odnosu na prvoplasiranu Tursku, a na kraju su i jedna i druga reprezentacija uspele da dođu do plasmana na završni turnir.
Što se samog sastava tiče, Vatreni su pakleno jaki u veznom redu koji predvodi Luka Modrić, a tu su još i Brozović i Kovačić. Napadačka linija je ovog puta slabija nego pre dve godine, međutim golovi ne bi trebalo da budu problem, što se videlo u pripremnim mečevima pred EURO, u kojima je Hrvatska prvo bez većih problema savladala selekciju Severne Makedonije sa 3:0, a potom je i na gostovanju pomalo i neočekivano ovaj tim bio bolji od Portugala, koji slovi za jednog od glavnih favorita za osvajanje naslova prvaka Evrope.

Naš predlog

Radi se o dve i te kako kvalitetne selekcije, i vrlo lako se može desiti da ovo bude jedan ujednačen susret na kome neće biti pobednika, pa je hrabra preporuka X za koju je kladionica Maxbet pripremila koeficijent 3.50.

Hrvati na poslednjih nekoliko velikih takmičenja igraju veoma dobro, i mišljenja smo da Vatreni neće doživeti poraz na ovom duelu, zbog čega vam savetujemo da okušate sreću sa duplom šansom X2 koju kladionica Maxbet plaća sa sjajnom kvotom 1.88.

Za kraj, prvo kolo je u pitanju, pa će i jedni i drugi pokušati da postignu makar po jedan pogodak, a kako je odbrana slabiji deo tima i kod jednih i kod drugih, možda i idealna prognoza za ovaj duel u Berlinu je igra GG za koju je Maxbet pripremio kvotu 1.98.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.