DERBI DANA: Leverkuzen – Štutgart: Farmaceuti prizivaju reprizu prošle sezone!

Kao što smo to već pomenuli u našim prethodnim rubrikama, u subotu nas očekuje spektakularna ponuda za klađenje, a derbi dana se sasvim sigurno igra na Baj Areni u Leverkuzenu gde će snage odmeriti istoimena ekipa i Štutgart u Superkupu Nemačke.
Poznato je da su popularni Farmaceuti prošle sezone stigli i do trofeja u nemačkom šampionatu, ali i u Kupu, pa će im protivnik na ovom meču Superkupa biti vicešampion Nemačke, ekipa Štutgarta.
Početak ovog susreta je zakazan za 20 časova i 30 minuta.

Leverkuzen: Kako ponoviti prošlu sezonu?

Prošla sezona je za fudbalere Leverkuzena bila najuspešnija u dosadašnjoj istoriji. Glavni razlog za to je što su popularni Farmaceuti po prvi put u svojoj istoriji uspeli da dođu do naslova prvaka Nemačke, i to na jedan krajnje ubedljiv način, pošto Bajer od prvog do poslednjeg kola elitnog ranga nemačkog fudbala nije doživeo niti jedan poraz.
Na sve to, puleni Ćabija Alonsa koji radi nestvaran posao na klupi Leverkuzena su stigli i do trofeja u nemačkom Kupu, a sve to nakon pobede nad Kajzerslauternom.
Vrlo lako je nemački predstavnik mogao i do triple krune, što je malo kome pošlo za nogom, ali je u finalu drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja Bajer Leverkuzen ubedljivo poražen od Atalante sa 3:0, a zanimljivo je da je to bio jedini poraz u sezoni za Farmaceute u svim takmičenjima, pa se prosto postavlja pitanje kako to ponoviti i ovog puta?
Uvertira u početak nemačkog prvenstva koje startuje sledećeg vikenda biće Superkup, a u velikom finalu će Leverkuzen odmeriti snage protiv Štutgarta. Naravno, kao što smo već pomenuli Farmaceuti su osvojili oba takmičenja, pa će Štutgart kao aktuelni vicešampion Nemačke biti protivnik Bajeru u velikom finalu Superkupa.
Ako bacimo pogled na roster, primetićemo da se on skoro pa uopšte nije promenio u odnosu na prošlu sezonu koja je bila fenomenalna, a ono što je najbitnije je da je aktuelni šampion Nemačke u svojim redovima uspeo da zadrži Virca, Grimalda i Frimponga, verovatno i tri najbolja fudbalera iz prošle sezone.
Klub su napustitli Azmun, Penc i Mbamba, ali niko od njih nije bio u prvom planu prošle sezone, a svakako da ne bi bio ni ove. Što se tiče dolazaka, Farmaceute se pojačali Belosijan i Terijer iz Rena, a za njihovu slobodu je nemački klub platio ukupno 35 miliona evra, a ne smemo zaboraviti ni dolazak Garsije iz prošle sezone takođe sjajne Đirone, u transferu vrednom 18 miliona evra. Opšti utisak je da je Leverkuzen još bolji nego što je to bio slučaj prošle sezone, što i nije čudo, pošto ovu ekipu uskoro očekuju mečevi u Ligi šampiona, koja se od ove sezone igra po drugačijem principu.
Za kraj, poslednji međusobni susret između Leverkuzena i Štutgarta odigran je krajem aprila ove godine na Baj Areni, a taj meč je završen rezultatom 2:2, uz podatak da je domaća ekipa stigla do izjednačenja nakon pogotka Andriha u šestom minutu sudijske nadoknade.

Štutgart: Kako će Štutgart bez Girasija?

Pet puta do sada je Štutgart u svojoj 130 godina dugoj istoriji dolazio do naslova prvaka Nemačke, a poslednji put je to bio slučaj još 2007. godine, kada je ova ekipa na kraju imala samo dva boda viška u odnosu na drugoplasirani Šalke. Pored toga popularne Švabe su tri puta dolazile i do trofeja u nemačkom Kupu, a ostaje žal za dva izgubljena evropska finala, u Kupu UEFA, ali i u Kupu Pobednika Kupova.
Ipak sve ovo pobrojano nam govori da Štutgart slovi za jedan od najtrofejnijih nemačkih klubova, a nakon dosta vremena to je ova ekipa konačno pokazala prošle sezone.
Naime, mimo svih očekivanja su izabranici Sebastijana Henesa na kraju sezonu završili na fantastičnom drugom mestu na tabeli uz samo bod viška u odnosu na trećeplasirani Bajern iz Minhena, iza kog je jedna od najslabijih sezona u poslednjih dvadesetak godina. Uoči poslednjeg kola su svi bili mišljenja da će Bavarci završiti na drugoj poziciji, a Štutgart na trećoj, međutim, u poslednjem kolu je nekadašnji šampion Evrope doživeo poraz na gostovanju kod Hofenhajma, što su Švabe i te kako znale da iskoriste i pobedom na svom stadionu protiv Menhengladbaha dođu do druge pozicije, vicešampionske titule, direktnog plasmana u Ligu šampiona, ali i u finale nemačkog Superkupa koje je na programu večeras.
Protivnik će biti ni manje ni više nego Leverkuzen, koji iza sebe ima sezonu za pamćenje, a veoma je interesantno podsetiti se pretprošle sezone Štutgarta, gde je ovaj klub tek u baražu obezbedio opstanak u elitnom rangu nemačkog fudbala.
Što se tiče letnjeg prelaznog roka, klub je napustio najbolji fudbaler Girasi, u transferu teškom 18 miliona evra, a njegov novi klub postao je Borusija iz Dortmunda koja je dobrano ‘napakostila” Štugartu ovog leta pošto je dovela i dojučerašnjeg štopera ove ekipe Antona, koji je za 22 miliona evra stigao na Signal Iduna Park. Pored svega toga, klub su napustili i Hiroki Ito koji je prešao u Bajern za 23 miliona evra, ali i Dijaz, koji je pojačao Famalikao. Naravno, nije uprava Švaba sedela skrštenih ruku, pa je klub angažovao i igrače poput Demirovića, Undava, Levelinga, Čabota, Stergiuja i Ridera, međutim, veliko je pitanje da li će ovi fudbaleri moći da nadomeste Girasija, Ita i Antona, što su ujedno bila i tri najbolja fudbalera u sezoni za nama.
Ako obratimo pažnju na prethodne međusobne mečeve između Leverkuzena i Štutgarta, na poslednjih pet duela su fudbaleri Leverkuzena ostvarili dva trijumfa, čak tri puta je bilo nerešeno, a sve to su veoma zanimljivo bili mečevi sa velikim brojem pogodaka i sugurno je da nas tako nešto očekuje i večeras.

Naš predlog

Generalno, Leverkuzen je sačuvao praktično čitav tim iz prošle sezone, dok je Štutgart ostao bez svog najboljeg fudbalera, ali i bez toga, pošto se ovo finale Superkupa igra na Baj Areni, smatramo da su popularni Farmaceuti veliki favoriti pa vam savetujemo da odigrate jedinicu za koju je kladionica Mozzartbet odredila koeficijent 1.85.

Za očekivati je da puleni Ćabija Alonsa od prvog minuta krenu silovito ka golu aktuelnog vicešampiona Nemačke, zbog čega vam hrabro savetujemo da se oprobate sa prelazom 1-1, a sve to uz fenomenalnu kvotu 2.80 u Mozzartu.

Poprilično realno je da domaćin ovog Superkupa postigne dva ili više pogotka, pa vam za kraj toplo preporučujemo da okušate sreću sa igrom D2+, za koju je kladionica Mozzartbet odredila koeficijent 1.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.