DERBI DANA: Grčka – Holandija: Utakmica vredna plasmana na EURO!

Reprezentacija Grčke će u okviru 8. kola kvalifikacija za EURO naredne godine, na OPAP Areni u Atini, dočekati selekciju Holandije. Ovaj meč će biti direktan duel za drugo mjesto u grupi B, koje direktno vodi na najprestižnije takmičenje. Meč je na programu od 20 časova i 45 minuta.

Grčka: Meč lopta na domaćem terenu

Posle žrijeba za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo utisak je bio da u B grupi neće biti teško Francuskoj i Holandiji da obezbijede vize za Njemačku sa prve dvije pozicije. Međutim, tu se umješala i Grčka koji ozbiljno prijeti da preotme tu drugu poziciju Holandiji, pošto su Francuzi već zacementirali prvo mjesto i već se plasirali na EURO. Istu tu Francusku je u junu umalo saplela Grčka, u Parizu je poražena sa 1:0, mada pitanje je šta bi bilo da sredinom drugog poluvremena Konstantinos Mavropanos nije dobio crveni karton.
Grčka je u poslednje vrijeme svoje najbolje utakmice odigrala baš protiv selekcija koje su u Top 10 na FIFA rang listi (Holanđani su sedmi). Španci su savladali 2021. Helene sa 1:0 golom Pabla Sarabije iz spornog jedanaesterca, prije toga su Grci bili bolji od Švedske (2:1), a na gostovanjima Belgiji i Španiji su odigrali po 1:1.
Čak i kada gube, Grci su tvrd orah. Ne pucaju lako. Mundijal u Kataru im je izmakao baš zbog tog poraza od Španije, ali posle toga su dominantno osvojili svoju grupu u C diviziji Lige nacija (pet pobjeda iz šest mečeva) i tako su napunili svoje samopouzdanje, koje se samo prelilo u ove kvalifikacije.
U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo su izabranici Gustava Pojeta savladali u prva dva kola Gibraltar (3:0) i Republiku Irsku (2:1), pa su sa šest poena osvojenih poena izašli na megdan Holandiji koja ih je u prvom meču deklasirala sa 3:0 u Ajndhovenu, a pitanje pobjednika u tom meču su riješili već u prvom poluvremenu, kada su i pala sva tri gola. Nakon tog poraza, Grci su rutinski odradili meč sa Gibraltarom u kom su slavili sa 5:0.
Poraz Holandije od Francuske u poslednjem kolu je podgrijao ogromnu nadu kod njih. Grci su sigurno bili informisani o dešavanjima u Holandiji dok su u Dablinu jurili vrlo važne bodove. Donijela su ih dvojica Jorgosa, Jakumakis u 20, a Masuras u četvrtom minutu nadoknade prvog dijela. Ipak, drugi dio je bio patnja za izabranike Gustava Pojeta koji su se našli na vjetrometini rivala, ali uprkos čestim naletima domaćina uspijeli da saćuvaju mrežu netaknutom. Dovoljno za injekciju samopouzdanja i velika očekivanja pred utakmicu godine sa Holanđanima, mada će obje selekcije, koja god da izvisi, imati šansu da se Njemačke domognu putem baraža zbog uspijeha u Ligi nacija.
Nekoliko grčkih reprezentativaca dobro poznaje holandski fudbal. U Erediviziji trenutno igra Vangelis Pavlidis (AZ Alkmar), do nedavno mu je saigrač bio i novi igrač Kaljarija Pantalis Hacidijakos, dok su prethodno napadač Jorgos Jakumakis i lijevi bek Kostas Cimikas igrali za VVV Venlo, odnosno Vilem Drugi.

Holandija: Težak put do Njemačke

Holandiji slijedi vjerovatno ključna utakmicama u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine, a selektor Ronald Kuman muku je mučio da sastavi konkurentan spisak za dolazak Francuske 13. oktobra i gostovanje Grčkoj večeras.
Brdo problema snašlo je Kumana. Povrede su osakatile ekipu, jer praktično u svim linijama fale ključni fudbaleri. U odbrani su to Sven Botman i Matijs de Liht, u veznom redu nema Frenkija de Jonga, dok naprijed fale Memfis Depaj i Kodi Gakpo. Iz njihovog odsustva trebalo bi da profitiraju Žeremi Frimpong i Brajan Brobi. Desni bek Bajer Leverkuzena bio je u sastavu Holandije tokom Mundijala u Kataru, ali ga od tada Kuman nije pozivao u reprezentaciju. Razlog tome je odluka selektora da ga kazni zbog toga što je odbio da se priključi mladoj selekciji Lala, pa zato nije bio pozvan za septembarske mečeve.
Napadač Ajaksa trebalo bi da profitira od izostanka Depaja i Gakpa, a na spisak je vraćen posle sedam mjeseci odsustva. Njegov povratak je više iznuđeno riješenje, jer se nije proslavio u dosadašnjoj sezoni, inače razočaravajućoj za Kopljanike. Postigao je dva gola u prethodnih mjesec dana, ali ne može se reći da je naročito briljirao na terenu. Zato se više očekuje od Stivena Berghujsa i ofanzivnijeg Stivena Bergvajna.
Aktuelni šampion Fejenord dao je reprezentaciji Holandije trojicu igrača – defanzivca Lutšarela Gertrujdu, lijevog beka Kvilindšija Hartmana i defanzivnog veznog Matsa Vifera. Debitant u holandskom sastavu je golman Sparte iz Roterdama Nik Olej, koji je pozvan umjesto Andresa Noperta kome baš ne ide poslednjih nedelja na golu Herenvena.
Holandija je porazom od reprezentacije Francuske na domaćem terenu sebi malo zakomplikovala stvari u ovim kvalifikacijama. Zvijezda večeri u Amsterdamu, očekivano Kilijan Embape. Sa dva gola, obezbjedio je Galskim pijetlovima ulaznicu na Euro u Njemačkoj naredne godine, produbio strijepnju Lala ali i učinio uslugu Grcima.
Batrgali su se i borili desetkovani Holanđani kojima su povrede krojile sastav koliko su mogli. Tako su i Francuzi gostovanje u Amsterdamu mogli da “odrade” sa pola gasa i najave potencijalni, veliki problem za Lale. Naime, kako je Grčka na Ostrvu savladala Republiku Irsku (2:0), stekla je tri boda više od Holandije uz meč više. A večeras će Grci ugostiti Holandiju u direktnoj borbi za drugo mjesto koje vodi na Euro. Doduše, čak i da pobjede, Grci neće obezbijediti prolaz, jer u poslednjoj reprezentativnoj pauzi u novembru imaju još meč sa Francuskom, dok Holanđani tada igraju protiv Irske i Gibraltara.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je reprezentacija Holandije a kvota na njihovu pobjedu je 2.05 u MeridianBet kladionici, dok se pobjeda Grčke plaća kvotom 3.80.

Ako uzmemo u obzir važnost ove utakmice i stil koji preferira domaćin, predlažemo vam igru 0-2 po kvoti 1.74 u MeridianBet kladionici.

Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo konačan ishod X po kvoti 3.35 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.