TIP DANA: Belgija – Švedska: Domaćin se već plasirao na EURO, Skandinavci u bezizlaznoj situaciji!

U ponedeljak nas očekuje nekoliko veoma zanimljivih mečeva u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će biti odigrano u Nemačkoj naredne godine a za vas smo ovog puta analizirali duel između Belgije i Švedske.
Početak ovog meča je zakazan za 20 časova i 45 minuta.

Belgija: Primarni cilj je ostvaren!

Nažalost, iako je u poslednjih desetak godina Belgija imala jednu vrhunsku generaciju, ovaj tim nije uspeo da dođe do trofeja na velikim takmičenjima.
Najveći uspeh je bilo polufinale Mundijala 2018. godine u Rusiji, kada je Belgija poražena od Francuza sa 1:0, što je po mišljenju mnogih u tom trenutku bilo i finale pre finala.
Na prošlom Svetskom prvenstvu se popularni “Crveni đavoli” nisu proslavili pošto su zauzeli tek treće mesto u grupi, što znači da ova selekcija nije uspela da se plasira u nokaut fazu, što je bez ikakve sumnje bilo veliko iznenađenje.
Nakon velikog neuspeha na Svetskom prvenstvu selektor Martinez podneo je ostavku a na njegovo mesto je došao Domeniko Tedesko, bivši trener Lajpciga, a primarni zadatak je naravno bio plasman na EURO, što se ruku na srce u prethodnih nekoliko godina nije dovodilo u pitanje.
U prvom kolu kvalifikacija Đavoli su odigrali sjajan meč na gostovanju kod Šveđana i bez većih problema slavili sa 0:3. Nakon toga je usledio remi protiv Austrije na domaćem terenu, a taj meč je završen rezultatom 1:1.
Usledila su čak četiri vezana trijumfa, što je ovoj selekciji dva kola pre kraja kvalifikacija i donelo plasman na Evropsko prvenstvo koje će naredne godine biti odigrano u Nemačkoj.
Prvo su Belgijanci bili bolji od Estonije i Azerbejdžana u gostima, da bi nakon toga izabranici selektora Tedeska ostvarili trijumf na domaćem terenu protiv Estonije kada je bilo čak 5:0.
Najzad u prošlom kolu je nekadašnji polufinalista Mundijala u derbiju grupe slavio na gostovanju kod Austrije u jednom fantastičnom meču koji je završen rezultatom 2:3, a nakon čega su Belgijanci i definitivno obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo.
Na domaćem terenu su Đavoli odigrali samo dva meča u dosadašnjem toku kvalifikacija i ostvarili već pomenuti trijumf protiv Estonije, uz remi sa Austrijom.
Za kraj, vrlo lako se može dogoditi da selektor Belgije za ovaj duel protiv Šveđana izvede nešto izmenjen sastav, pošto je kao što smo već napomenuli primarni cilj ostvaren.

Švedska: Očekivali smo dosta više u ovim kvalifikacijama!

Verovatno mali broj ljudi zna da najveći uspeh švedskog nacionalnog tima datira još iz 1958. godine, kada je ova selekcija na Mundijalu koji je održan upravo u Švedskoj došla do sjajnog drugog mesta, nakon poraza u velikom finalu od Brazila kada je bilo 5:2.
Od ostalih značajnijih rezultata moramo napomenuti treće mesto na Mundijalu 1950. godine koji je održan u Brazilu, ali i četvrto na Svetskom prvenstvu održanom 1938. godine u Francuskoj.
Inače, poslednji veliki rezultat je ova selekcija ostvarila na Mundijalu koji je održan 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, kada su Šveđani osvojili treće mesto i to nakon trijumfa nad Bugarskom, koja je mimo svih očekivanja stigla do same završnice turnira.
Ako se osvrnemo na kvalifikacije za predstojeće Evropsko prvenstvo koje će biti održano naredne godine u Nemačkoj, treba reći da je malo ko očekivao ovako loše partije Šveđana, koji se trenutno nalaze tek na trećem mestu na tabeli uz čak sedam bodova manjka u odnosu na drugoplasiranu Austriju, koja ruku na srce ima i meč viška.
Sve to dalje implicira da ukoliko Austrijanci koji blistaju u ovim kvalifikacijama pod dirigentskom palicom Ralfa Ragnika slave danas na gostovanju kod Azerbejdžana, Šveđani će i definitivno ostati bez plasmana na Evropsko prvenstvo, i to prvi put još od 1996. godine.
Do sada su izabranici Jane Andersona odigrali pet duela u kvalifikacijama i ostvarili samo dva trijumfa uz tri poraza.
U prvom kolu je nekadašnji vicešampion sveta izgubio na svom stadionu protiv Belgije kada je bilo čak 0:3, da bi nakon toga Viktor Lindelof i drugari slavili na svom terenu protiv Azerbejdžana, u duelu koji je završen rezultatom 5:0.
Usledio je poraz od Austrije na gostovanju i to rezultatom 2:0, da bi posle toga četa selektora Andersona demolirala Estoniju na gostovanju, rezultatom 0:5.
U prošlom kolu su Šveđani u verovatno ključnom meču u ovim kvalifikacijama poraženi na svom terenu protiv Austrije i tako praktično svoje šanse za plasmanom na EURO sveli na teoriju.

Naš predlog

Kao što smo već napomenuli, Portugalci su već obezbedili plasman na EURO pa se vrlo lako može desiti da se selektor ove reprezentacije na ovom susretu odluči za nešto izmenjen sastav, što bi potencijalno Šveđani kojima samo pobeda na ovom meču igra ulogu mogli da iskoriste.
Ipak, smatramo da je daleko sigurnije da se ovde opredelite za golove kojih će po našem mišljenju i te kako biti pa vam predlažemo da odigrate igru 3+ uz kvotu 1.97 u Meridianu.


Takođe, vrlo lako se može dogoditi da i Portugal, ali i Švedska postignu makar po jedan pogodak na ovom meču pa toplo preporučujemo igru GG koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 2.03.

Za kraj, ostajemo dosledni onome što smo na samom početku predloga rekli, a to je da su Portugalci rasterećeni, dok Šveđani od prvog minuta moraju da krenu na sve ili ništa, pa je za očekivati da vidim makar dva pogotka u prvom delu igre, a za sve to je Meridianbet odredio koeficijent 2.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.