DERBI DANA: Borac – Sarajevo: Derbi ljutih rivala i borba za prvu poziciju!

Nastavlja se Premijer liga Bosne i Hercegovine a na redu je zaostala utakmica 2. kola koja je odgođena zbog obaveza klubova u evropskim kvalifikacijama. Derbi se igra u Banjaluci, gdje će domaći Borac dočekati ekipu Sarajeva. Meč je na programu od 19 časova.

Borac: Glavni cilj je titula

Posle ispadanja iz Evrope, Borac je u ovosezonskoj premijeri u domaćem takmičenju poražen na Grbavici od Željezničara. Bilo je to očajno izdanje tima iz Banjaluke i djelovalo je da nešto ne štima. Međutim, od tada stvari su se drastično promjenile jer su Banjalučani vezali čak osam pobjeda i tako suvereno došli do čela tabele. Iako je u BiH javnosti bilo dosta skepticizma po pitanju te pozitivne serije, jer je Borac većinu utakmica igrao kući.
Međutim, tim Vinka Marinovića je prije dvadesetak dana u zaostalom meču prvog kola u gostima poprilično rutinski savladao ekipu Širokog Brijega i tako jasno istakao kandidaturu za titulu. Posmatra se sad Borac drugačijim očima jer u timu vlada odlično raspoloženje. Banjalučani su prvi na tabeli sa pet bodova više od Sarajeva, pa ukoliko se danas trijumfuje, bodovna prednost će dodatno narasti.
Ima Borac odličnu ekipu koja može osvojiti titulu, a ima i dovoljnu podršku navijača koja ni večeras ne bi trebala izostati.
Obje ekipe imaju šampionske ambicije i ići će na pobjedu. Banjalučki tim mogao bi ući oslabljen za jednog od ključnih igrača u ovom meču. Naime, standardni golman Borca Milan Mijatović nalazi se sa reprezentacijom Crne Gore, koja je juče gostovala u Beogradu i igrala jednu od najvažnijih utakmica kvalifikacija za EURO protiv Srbije.
On je bio prvi izbor na golu Crne Gore kada su u pitanju kvalifikacije. Branio je na pet mečeva u kvalifikacijama, a mrežu je sačuvao protiv Bugarske i Mađarske. Stigao je na okupljanje Crne Gore u sjajnoj formi, s obzirom na to da je na pet od devet utakmica u Premijer ligi BiH sačuvao mrežu, te primio samo šest golova. Teško je očekivati da će za manje od 24 sata odigrati dvije utakmice, no malu nadu navijačima Borca može da daje blizina Banja Luke i Beograda.
Borac je u poslednjem kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine savladao kao gost u Gabeli ekipu GOŠK-a sa 3:0 u susretu 10. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine i zadržao je uvjerljivo vodstvo na tabeli. Sa 23 postignuta gola u 9 utakmica, oni su najefikasniji tim u prvenstvu, pa će prema tome biti veoma zanimljivo kakav će odgovor na to imati odbrana Sarajeva koja je zajedno uz odbranu Borca primila najmanje golova do sada.

Sarajevo: Prilika da se uzdrma furiozni domaćin

Eliminacijom od gruzijskog Torpeda u evropskim kvalifikacijama, Sarajevo je odlučilo brže bolje reagovati, te je pred sami početak prvenstva razriješilo dužnosti dotadašnjeg trenera Mirzu Varešanovića. Uz sve to, uslijedio je domaći poraz na premijer od dobojske Sloge, a ekipu je predvodio član stručnog štaba Mensur Dogan. Činilo se tada da je smjena trenera bio loš potez, ali je onda napravljen veliki korak.
U klub iz Titove ulice stigao je novi trener Simon Rožman u paketu sa sportskim direktorom Senijadom Ibričićem. To je donijelo šok terapiju, pa su upisane dvije pobjede. Prvo domaća nad Posušjem 3:0, a potom na gostovanju kod Tuzla Sitija 2:1. Odmah se atmosfera značajno popravila, a optimizam uselio u svlačionicu. Slovenački stručnjak je posegao i za novim igračima, pa je Sarajevo u nastavak ušlo sa itekako jačim igračkim kadarom.
Sedam pobjeda i po jedan remi i poraz epilog su njegovog mandata u Sarajevu koji će sigurno biti nastavljane. Djeluje da ekipa ima plan, ima glavu i rep i ozbiljna je u namjeri da poremeti situaciju na samom vrhu tabele.
Trenutno je Sarajevo na drugom mjestu sa 19 bodova, dok je Borac prvi sa pet bodova više. Dakle, ukoliko danas trijumfuje Bordo tim će se približiti na samo 2 boda i čekati kiks Borca kako bi mu još više duvao za vrat.
Najveća ali i najvažnija pobjeda ove ekipe ostvarena je u prošlom kolu kada je savladan najljući rival. U 150. vječitom derbiju na stadionu Asim Ferhatović Hase pao je gradski rival Željezničar sa uvjerljivih 3:0.
Sarajevo je uspjelo da dođe do prednosti u 26. minuti kada je Ajdin Hasić prvo šutirao glavom što je Muftić odbranio, ali potom je odbijenu loptu poslao u mrežu za 1:0 i veliko slavlje navijača domaćeg tima. Do drugog pogotka na meču bordo klub stigao je u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena što je čini se i “prelomilo” meč. Domaći su odlično kombinovali po desnoj strani, a lopta na kraju stiže do Renana Oliveire koji pogađa za 2:0. Konačan udarac Sarajevo je Željezničaru zadalo u sudijskoj nadoknadi drugog dijela. Ovaj put u centru pažnje našao se Hamza Čataković koji je pogodio za konačnih 3:0 i veliku pobjedu bordo kluba.
Nakon dvije vezane pobjede, posebno one ‘najslađe’ u derbiju protiv FK Željezničar među navijačima Sarajeva vlada prava euforija. Sada će na megdan prvoplasiranoj ekipi u prvenstvu, a popularne Horde Zla najavljuju odlazak u velikom broju na gostovanje u Banja Luku. Sarajevo ove sezone ima veliku podršku navijača, a derbi sa ljutim rivalom sa Grbavice pratilo je više od 22.000 navijača.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je ekipa Borca za čiju pobjedu se plaća kvotom 1.80 u CircusBet kladionici, dok se pobjeda gostiju iz Sarajeva plaća kvotom 4.30.

Pošto je riječ o derbi meču, nećemo se usuditi da prognoziramo konačnog pobjednika, prema tome predlažemo vam igru GG po kvoti 1.91 u CircusBet kladionici. A za vas koji ganjate nešto veće kvote predlažemo igru 4+ po kvoti 3.60 takođe u CircusBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.