TIP DANA: Mađarska – Švajcarska: Umeju li Sajdžije da igraju čardaš?

Drugi dan Evropskog prvenstva u Nemačkoj nam donosi tri izuzetno zanimljiva duela, a ovog puta smo za vas pripremili meč između Mađarske i Švajcarske.
Na prvi pogled se radi o dve poprilično ujednačene selekcije, iako je utisak da Švajcarci imaju dosta više iskustva na velikim takmičenjima.
Početak duela u Kelnu je zakazan za 15 časova
.

Mađarska: Koji su krajnji dometi Mađara?

Mađarska je nekad smatrana pravom fudbalskom velesilom, a u prilog tome ide naravno i činjenica da je ova selekcija dva puta stizala do finala Mundijala.
U prvom su 1938. godine Mađari poraženi od Italijana sa 4:2, a u drugom je ova reprezentacija 1954. godine takođe izgubila, i to od Zapadne Nemačke rezultatom 3:2, a opšti utisak je da se Mađarska u oba finala nimalo nije obrukala.
Na Mundijalu u Švedskoj koji je održan 1958. godine, ova reprezentacija je eliminisana u grupnoj fazi, a nakon toga je čuvena “Laka konjica” na Svetskom prvenstvu 1962. godine, ali i četiri godine kasnije stigla do plasmana u četvrtfinale, uz konstataciju da je to bilo i sve najvažnije što smo od ove selekcije videli na Mundijalima. Sigurno je da i te kako poražavajuće zvuči podatak da se Mađarska još od Mundijala u Meksiku 1986. godine nije plasirala ni na jedno Svetsko prvenstvo, dok su Mađari koliko toliko redovni na EURU, iako se na poslednjem nisu proslavili, pošto je ova ekipa eliminisana još u grupnoj fazi.
Ipak, kvalifikacije za Evropsko prvenstvo su bile sjajne, pošto su Mađari bez većih problema uspeli da dođu do plasmana na završni turnir i to sa prvog mesta u grupi, u kojoj su još bili i Srbija, Crna Gora, Bugarska i Litvanija, a na kraju su puleni Marka Rosija imali četiri boda viška u odnosu na Srbiju, od koje su bili bolji u oba duela, i na kraju kada se podvuče crta potpuno zasluženo stigli do EURA.
Na sve to, ova selekcija je kvalifikacije završila bez izgubljenog meča, pošto je nekadašnji finalista Mundijala na osam odigranih susreta ostvario pet trijumfa i tri remija.
Prva zvezda tima je naravno Soboslaj od koga se najviše očekuje, a nema previše zvučnih imena, ali je Marko Rosi sa onim što imao napravio odličan posao, i sigurno je da Mađari neće biti bez šansi za prolazak u narednu fazu, iako je protivni na startu turnira Švajcarska, koja u poslednje vreme redovno prolazi nokaut fazu na velikim turnirima.
U sklopu priprema za Evropsko prvenstvo, Mađari su pre nedelju dana odigrali duel protiv Izraela, u kom je ova selekcija slavila sa 3:0. Golove za nekadašnjeg finalistu Mundijala postigli su Salai i Varga koji je bio dvostruki strelac.
Ako se osvrnemo na međusobne mečeve između Mađarske i Švajcarske, u poslednjem okršaju su Švajcarci u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine demolirali Mađare, a taj duel je završen rezultatom 5:2.

Švajcarska: Primarni cilj je plasman u nokaut fazu!

Ako izuzmemo Evropsko prvenstvo 2012. godine, Švajcarci su u poslednjih dvadesetak godina redovni na velikim takmičenjima, a ono što je vredno pomena je da ova selekcija tamo uglavnom prolazi u nokaut fazu. Primera radi, na poslednjem Mundijalu su Sajdžije bile u nimalo lakoj grupi, u kojoj su pored njih tu još bili i Brazil, Srbija i Kamerun, a na kraju su Šaćiri i drugari stigli do drugog mesta na tabeli, i to nakon pobede u poslednjem kolu grupne faze protiv Srbije, u jednom sjajnom susretu koji je završen rezultatom 3:2. Nakon toga je ova selekcija eliminisana od Portugala u osmini finala, i to na jedan veoma bolan način pošto je krajnji rezultat tog susreta bio 6:1.
Kada se radi o prethodnom Evropskom prvenstvu, u osmini finala su Švajcarci priredili pravu senzaciju pošto su uspeli da eliminišu Francuze nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, međutim u četvrtfinalu je ova selekcija poražena od Španije i to nakon slabijeg izvođenja jedanesteraca, a moramo napomenuti da su Sajdžije nezasluženo ostale bez plasmana u polufinale, jer je Furija u potpunosti nadigrana.
Bilo kako bilo, u međuvremenu je Vladmir Petković nakon nekoliko uspešnih godina napustio klupu ovog tima, a novi selektor je postao Murat Jakin, i utisak je zaista da je to bilo sjajno rešenje.
U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, ova selekcija je zauzela drugo mesto na tabeli uz pet bodova manjka u odnosu na prvoplasiranu Rumuniju, ali i to je bilo dovoljno za direktan plasman na završni turnir.
Što se tiče sastava tima, ima tu nekoliko veoma zanimljivih fudbalera, a sva je prilika da se ponovo najviše očekuje od Džake i Šaćirija, uz napomenu da su Sajdžije dosta kvalitetne u zadnjoj liniji tima gde imamo igrače poput Akanđija, Šara i Rodrigeza, a na sve to ova selekcija poseduje i dva sjajna čuvara mreže u vidu Zomera i Kobela.
Za kraj, veoma je interesantno da Švajcarci na šest poslednjih međusobnih mečeva nisu doživeli poraz od Austrije, uz podatak da su šest puta Sajdžije slavile, a dva puta je bilo nerešeno, međutim, treba pomenuti i to da su Mađari dosta napredovali u poslednjih nekoliko godina, i utisak je da je pred Jakinovim pulenima dosta težak zadatak.

Naš predlog

Kao što smo to već konstatovali, radi se o dve selekcije ujednačenog kvaliteta, i na prvi pogled je zaista teško prognozirati ovaj duel. Ipak, mišljenja smo da golova neće manjkati, pa vam savetujemo da vaš fokus usmerite na igru 3+ za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 2.27.

Iz potpuno istog razloga vam preporučujemo da se oprobate i sa igrom GG koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.98.

Za kraj, iako Švajcarci imaju više iskustva kada su ovakvi mečevi u pitanju, smatramo da će Mađari iza kojih su veoma dobre kvalifikacije ostati neporaženi na ovom duelu, pa vam hrabro savetujemo da se oprobate sa duplom šansom 1X, a sve to uz kvotu 1.63 u Meridianu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.