MEČ DANA: Rumunija – Ukrajina: Komšijski duel na otvaranju grupe E!

Rumunija i Ukrajina će u okviru 1. kola Evropskog prvenstva grupe E, ukrstiti koplja na Alijanc Areni u Minhenu. Rumuni posle sjajnog kvalifikacionog ciklusa stižu na takmičenje, dok su Ukrajinci kroz baraž morali da izbore svoje nastup na Euru. Sudija na ovoj utakmici biće Šveđanin Njiberg, a ovaj okršaj na programu je od 15 časova.

Rumunija: Nisu slučajno ovde!

Nema tog zdravorazumskog podatka koji bi mogao da ukaže na potencijalno ostvarenje uspijeha rumunskog državnog tima na predstojećem Evropskom prvenstvu. Potpuno je jasno, srce je jedini adut i način da istočni susijedi za početak zabilježe prvi trijumf na kontinentalnim turnirima od 2000. godine, a zatim pojure neko veliko čudo.
Ako srcu dajete prednost nad razumom navijaćete za Rumune, u suprotnom su veće šanse da ćete kriviti UEFA za brojku od 24 učesnika na turniru i mogućnost da se na smotri najboljih nađe selekcija poput ove. Procijenjena vrijednost na 92.000.000 evra čini Trikolore najjeftinijom ekipom 17. Evropskog prvenstva. Nečista posla oko tamošnjeg Fudbalskog saveza samo su dodatan faktor za osjećaj odbojnosti svih pristalica sistemskog rada, ali i dodatan faktor privlačnosti za sve koji vole kada se iz anarhije i bez pretjeranog plana izrodi nešto veliko.
Uvek su rumunski fudbaleri (i sportisti uopšteno) nosili preteško breme. Najčešće su bili jedini ambasodori svoje zemlje zaduženi da razbiju predrasude ustaljene u velikom dijelu svijeta.
Nisu imali Rumuni za rivala u kvalifikacijama nijedan tim iz samog evropskog vrha, ali su morali da izađu na megdan Švajcarskoj i Izraelu. Imali su sticajem okolnosti sreću da su primjera radi zbog ratnih dejstava gostovali direktnom konkurentu za odlazak na EURO u susijednoj Mađarskoj, ali su u dva duela sa Švajcarcima osvojili četiri boda i tako pokazali određene karaktersitike ozbiljnjijih timova. Remi u Lucernu (2:2) i pobjeda u Bukureštu (1:0) dva su rezultata kakva Rumunija nije imala sa nekolicinom pređašnjih selektora protiv rivala tog kvaliteta, a da je kvalifikacioni ciklus Eduarda Jordaneskua potpuno uspiješan pokazao je i učinak od šest pobjeda i četiri remija iz 10 utakmica, 22 osvojena boda i proboj do prvog mjesta u grupi.
Za veliki deo rumunskog uspijeha u kvalifikacijama zaslužna je odbrambena petorka na čelu sa golmanom Horacijuom Moldovanom. Zahvaljujući odličnim partijama u Rapidu iz Bukurešta zaslužio je zimski transfer u Atletiko Madrid, ali pored Jana Oblaka nije Moldovan stigao ni da debituje za Jorgandžije.
Kako četiri boda praktično garantuju prolaz, a da šanse postoje i sa tri, jasno je da će se Rumuni prevashodno nadati da iz mečeva sa Ukrajinom i Slovačkom osvoje bar četiri boda i tako dođu do 16 najboljih u Evropi prvi put od 2008, a prvi put do nokaut-faze od 2000. godine.

Ukrajina: Mogu da iznenade svakoga!

Nije najužasnija pojava ljudske civilizacije kakav je rat zaustavila progres u kvalitetu igre ukrajinskog tima. Žuto-plavi su se četvrti put zaredom plasirali na Evropsko prvenstvo, a u Njemačkoj će pokušati da makar izjednače uspijeh sa prošlog turnira. Na takmičenju 2021. Ukrajinci su najprije uspijeli da prođu grupu sa Holandijom, Austrijom i Sjevernom Makedonijom, a onda su pogotkom u 117. minutu srušili Švedsku u osmini finala. Engleska je bila prezežak protivnik u četvrtfinalu.
Poredeći sa prvenstvom održanim u 11 zemalja, čini se da je Ukrajina jača u svim linijama tima. Prosperitet je primjetan već od golmanske pozicije. Ako im je jedinica bila među najslabijim karikama, sada je među najjačima. Anatolij Trubin će ostati na klupi i to dovoljno govori o slatkim mukama Serhija Rebrova. Retko koji tim ima dva golmana takvog kvaliteta, a Trubin je kao rezervni golman vjerovatno ozbiljniji od većine prvih na 17. Evropskom prvenstvu. Svaka čast talentovanom čuvaru mreže Benfike, ali je jednostavno Andrej Lunin 90 odsto sezone bio prvi golman evropskog šampiona i jedan od najzaslužnijih za dolazak Reala do finala elitnog takmičenja. Nepobitan argument da zavrijedi status startera za predstojeći EURO.
Prolazak grupne faze ne bi smio da bude doveden u pitanje, Ukrajina je značajno jača od Rumunije i Slovačke i sve osim osvajanja bar četiri boda iz te dvije utakmice bilo bi percipirano neuspijehom. Od Zbornaje bi čak prije trebalo da se očekuje da se porve za prvo mjesto sa Belgijom i tako sebi poveća šanse za dobijanje poželjnijeg protivnika u osmini finala. Jedno je sigurno, Ukrajina se ove godine neće zadovoljiti slabijim plasmanom od četvtfinala, jer raspolaže talentovanijom i zbirno gledano ofanzivno potentnijom generacijom nego u bilo kom momentu od osamostaljenja zemlje. Jesu nekada imali Superstara Ševčenka, ali su ostali napadači bili prosiječni. Sada imaju pet odličnih navalnih igrača, a među njima najboljeg strijelca La Lige i igrača kog je Čelsi platio 90.000.000 evra. Za kraj ne treba izostaviti ni faktor Andreja Jarmolenka, idealnog igrača da uđe na 20 minuta i pokaže zašto je često tokom karijere bio korisniji kao rezervista nego kao starter.

Naš prijedlog:

Ukrajina kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 2.00 u PrimoBet kladionici. Trijumf Rumunije plaća se kvotom 3.90, dok kvota na neriješen ishod iznosi 3.40.

U najavi je ovo jedan veoma neizvjestan meč sa dosta borbe i sigurno je da će oba tima ući oprezno u utakmicu. Mišljenja smo da je igra PIK X po kvoti 1.68 u PrimoBet kladionici veoma izgleda, pa vam je shodno toga i predlažemo kao osnovni tip. Ukrajina ima veoma talentovan tim i sa razlogom je favorit u ovom meču, a mi smo mišljenja da će tu ulogu favorita i opravdati, kvota na pobjedu Ukrajine je kao što smo ranije naveli 2.00. Za vas nešto hrabrije koji ganjate veće kvote, predlažemo da pokušate sa igrom 2&0-3 po kvoti 2.75 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.