DERBI DANA: Portugal – Češka: Može li Roberto Martinez sa Portugalom da uradi ono što nije uspeo sa Belgijom?

U utorak su na programu nova tri meča u sklopu Evropskog prvenstva koje se ove godine igra u Nemačkoj, a ovog puta smo za vas pripremili duel koji se igra na Red Bul Areni u Lajpcigu, gde će snage odmeriti selekcije Portugala i Češke.
Početak duela između ova dva tima je zakazan za 21h.

Portugal: Mogu li Portugalci do novog velikog uspeha na EURU?

Na prvi možemo konstatovati da Portugal, makar po imenima fudbalera spada u red najkvalitetnijih selekcija na svetu, iako u istoriji ova reprezentacija nije postizala toliko dobre rezultate.
Svakako, najveći uspeh se dogodio 2006. godine u Francuskoj, kada su Kristijano Ronaldo i drugari stigli do naslova prvaka Evrope, nakon pobede nad domaćinom i to posle produžetaka, a ne možemo a da ne pomenemo da su Portugalci dobar deo tog susreta odigrali upravo bez Ronalda.
Pored toga ova selekcija je u svojoj domovini 2004. godine stigla do plasmana u polufinale, ali kao što je dobro poznato, na tom finalnom susretu je slavila Grčka i priredila jednu od najvećih senzacija ikada na velikim turnirima.
Daleko manje uspeha su Portugalci imali na Mundijalima, uz konstataciju da je ova selekcija dva puta stigla do polufinala i to 1966. godine u Engleskoj, ali i 2006. godine u Nemačkoj.
Na prošlom Mundijalu su Portugalci uspeli da dođu do plasmana u nokaut fazu, a potom i u osmini finala da budu bolji od neugodnih Švajcaraca, međutim, u četvrtfinalu je ovaj tim mimo svih očekivanja eliminisan od Maroka.
U međuvremenu je novi selektor postao Roberto Martinez, koji je u prethodnom periodu sedeo na klupi Belgije, sa kojom ovaj stručnjak nije uspeo da osvoji niti jedno veliko takmičenje, iako su Belgijanci godinama unazad slovili za jednu od najjačih reprezentacija na svetu.
Usledile su kvalifikacije za prvenstvo Evrope u Nemačkoj u kojima je Portugal odigrao zaista fenomenalno, a najbolji pokazatelj za to je i prvo mesto na tabeli uz maksimalnih trideset osvojenih bodova, što znači da je nekadašnji šampion Evrope na deset odigranih mečeva ostvario isto toliko trijumfa. Da stvari budu još bolje, ova selekcija je primila samo dva gola, i to na jednom meču od Slovačke, u duelu koji je završen rezultatom 3:2. Svakako da brutalne partije u kvalifikacijama izabranike Roberta Martineza svrstavaju u red najozbiljnijih kandidata za naslov prvaka, a na sve to utisak je da Portugalci nemaju previše tešku grupu.
U pripremnom periodu je ova selekcija odigrala dva meča. U prvom je Portugal na svom stadionu poražen od Hrvatske, rezultatom 1:2, da bi u drugom duelu ova reprezentacija bez većih problema na svom terenu bila bolja od Irske, kada je bilo 3:0, a dva gola na tom meču delo su Kristijana Ronalda, koji je još jednom svima pokazao da i u ovim godinama može da igra na vrhunskom nivou.

Češka: Težak posao za Čehe!

Češka je do sada imala dosta uspeha na prvenstvima Evrope, a verovatno da mali broj ljudi zna da je ova selekcija, doduše pod imenom Čehoslovačka došla do naslova prvaka, i to pošto je u velikom finalu prvenstva Evrope 1976. koje je održano u Jugolaviji savladana selekcija Nemačke, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a pobedonosi pogodak postigao je čuveni Panenka.
Nije to bilo sve od ove selekcije na velikim turniram, pošto su Česi dvadeset godina kasnije ponovo stigli do velikog finala, ali je ovog puta ova selekcija poražena od Nemačke sa 2:1, a junak tog meča bio je Oliver Birof koji je postigao dva pogotka. Naravno ne smemo zaboraviti da se radilo o jednoj izuzetno kvalitetnoj generaciji, čiji je predvodnik bio Pavel Nedved, a bilo je tu još veoma dobrih fudbalera poput Poborskog, Bergera, Šmicera, Bejbla i drugih.
Veoma zanimljivo je da je Češka od osamostaljenja vezala čak sedam učešća na prvenstvima Evrope, a i na prošlom su Česi ostavili dosta dobar utisak pošto su stigli do plasmana u četvrtfinale, iako je pre početka turnira to malo ko očekivao. U osmini finala je eliminisana favorizovana Holandija, a u borbi za plasman u polufinale je ova reprezentacija eliminisana od Danske, rezultatom 2:1.
Koliko god da su Česi redovni na EURU, toliko ova selekcija ima problema da dođe do plasmana na Svetsko prvenstvo, gde je ova selekcija do sada izborila samo jedan plasman od osamostaljenja, i to 2006. godine u Nemačkoj, kada ova reprezentacija nažalost nije došla dalje od grupne faze.
U prethodnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ova selekcija je zauzela drugo mesto na tabeli uz isti broj bodova kao i prvoplasirana Albanija, što je naravno bilo dovoljno za plasman na završni turnir.
Ako se osvrnemo na tim, najviše se i ovog puta očekuje od fudbalera Leverkuzena Patrika Šika, a pored njega treba izdvojiti još i dvojac Vest Hema, Souček – Cufal, kao i fudbalera Fiorentine Baraka, iza kog je dosta dobra sezona.
Poslednji poraz u svim takmičenjima ova selekcija je doživela još prošle godine od Albanije u Tirani, kada je bilo više nego ubedljivih 3:0, što je na kraju i presudilo kada je u pitanju prva pozicija u kvalifikacionoj grupi.
Za kraj, Česi su odigrali dva pripremna meča pred ovog Evropsko prvenstvo, i na oba je ova ekipa uspela da slavi. Prva žrtva bila je slabašna Malta koja je ispraćena kući sa čak sedam golova u mreži, da bi poslednju proveru pred EURO ovaj tim imao pre desetak dana, kada je savladana Severna Makedonija sa 2:1, a strelci za Čehe bili su Šik i Barak.

Naš predlog

Kada se sve sabere i oduzme, utisak je ipak da su Portugalci veliki favoriti na ovom duelu, i toplo vam i preporučujemo da se oprobate sa jedinicom za koju je kladionica Primobet pripremila koeficijent 1.49.

Sva je prilika da će Kristijano Ronaldo i drugari uspeti da postignu makar dva pogotka na ovom duelu, pa vam iz tog razloga savetujemo da okušate sreću sa igrom D2+, a sve to uz kvotu 1.58 u Primobetu.

Za kraj, Česi su spojili nekoliko fenomenalnih mečeva u pripremnom periodu, ali i pre toga, pa je utisak da najmanje što ova reprezentacija može da uradi na ovom duelu, to je da postigne pogodak, zbog čega vam hrabro savetujemo da se opredelite za igru G1+ koju kladionica Primobet plaća sa kvotom 1.69.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.