DERBI DANA: Škotska – Švajcarska: Sajdžije su favoriti, ali Škoti će skupo prodati kožu!

Sreda nam donosi prve mečeve drugog kola na Evropskom prvenstvu, a za vas smo ovog puta pripremili duel koji će biti odigran na Rajn Energi stadionu u Kelnu, gde će selekcija Škotske odmeriti snage protiv Švajcarske.
U prvom kolu su Škoti ubedljivo poraženi od Nemaca sa 5:1, dok je Švajcarska ostvarila veoma važan trijumf protiv nimalo naivne selekcije Mađarske, a taj duel je završen pobedom Sajdžija od 3:1.
Početak ovog duela je na programu u 21h.

Škotska: Da li je ubedljiv poraz od Nemaca pokazao realno stanje ove selekcije?

Nažalost, Škoti se nisu proslavili u prvom kolu Evropskog prvenstva, mada je i pre početka turnira bilo jasno da Keltima neće biti nimalo lako protiv domaćina turnira.
Ruku na srce, malo ko je očekivao da će Panceri slaviti sa 5:1, ali dosta toga se u igri Škota poremetilo i nakon penala i crvenog kartona, pošto je u smiraj prvog poluvremena domaćin turnira povisio na 3:0 i ima igrača više, i već tada je bilo jasno da Škotima preti prava katastrofa.
Na kraju je ova selekcija uspela da postigne i počasni pogodak, ali i da primi dva gola u drugom delu igre, a čini se zaista da se više od toga nije ni moglo očekivati.
Inače, izabranici Stiva Klarka su dosta dobro igrali u kvalifikacijama za EURO, a na kraju je ova selekcija završila na drugom mestu na tabeli uz četiri boda manjka u odnosu na prvoplasiranu Španiju.
Škotska je ostavila iza sebe nimalo naivne selekcije Norveške i Gruzije, koja je ipak nakon baraža uspela da dođe do istorijskog plasmana na završni turnir.
Pred početak Evropskog prvenstva su puleni Stiva Klarka odigrali dva meča. U prvom je bez većih problema savladan slabašni Gibraltar, a u generalnoj probi pred Evropsko prvenstvo ova selekcija je remizirala protiv Finaca, u jednom sjajnom duelu koji je završen rezultatom 2:2.
Ovaj meč protiv Švajcaraca će ujedno predstavljati meč biti ili ne biti za Škote, koji bi eventualnim porazom mogli i da se oproste od daljeg toga šampionata, međutim, ukoliko Mađari izgube od Nemaca. što se naravno i očekuje, ove dve reprezentacije će na kraju odlučivati o timu koji će završiti na trećem mestu na tabeli, a kao što je dobro poznato četiri najbolje trećeplasirane selekcije će na kraju doći do plasmana u osminu finala.
Ono što naravno nije dobro je ta gol razlika, pošto su Škoti trenutno na minus 4, pa se zbog toga i očekuje da ova selekcija od prvog minuta napadne Švajcarce, međutim, to neće biti nimalo lak zadatak, pošto su Sajdžije poslednjih godina redovni u nokaut fazi velikih takmičenja.
Za kraj, ako se osvrnemo na međusobne mečeve između ove dve selekcije, na poslednjih pet međusobnih susreta Švajcarci su slavili dva puta, isto toliko puta je bilo nerešeno, a samo jednom su do pobede došli Škoti i to na Evropskom prvenstvu 1996. godine, kada ni jedni ni drugi nisu uspeli da dođu do plasmana u nokaut fazu.

Švajcarska: Pobeda donosi plasman u nokaut fazu!

Poslednjih nekoliko godina su Švajcarci praktično redovni u nokaut fazi velikih takmičenja. To je naravno bio slučaj i na prošlom Svetskom prvenstvu, pošto su Sajdžije u grupi sa Brazilom, Srbijom i Kamerunom zauzeli drugo mesto na tabeli, i to nakon trijumfa u poslednjem kolu nad Orlovima, rezultatom 3:2.
Nažalost, u osmini finala su Švajcarci naišli na silno motivisane Portugalce koji su bez većih problema slavili sa 6:1. Kada je u pitanju poslednje Evropsko prvenstvo, i tu su Sajdžije uspele da dođu do plasmana u narednu fazu, a onda je tim koji je u tom trenutku vodio Vladimir Petković u osmini finala priredio veliko iznenađenje pošto je eliminisao selekciju Francuske nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, uz konstataciju da je odlučujući penal promašio Kilijan Embape.
U četvrtfinalu je Švajcarska bila bolji rival od Španije, ali ovog puta penal rulet nije bio na strani Sajdžija, pa su Španci došli do plasmana u polufinale.
I ovog puta dosta toga u igri ove reprezentacije zavisi od Džake, a u prvom kolu su puleni Murata Jakina odigrali jedan sjajan duel i slavili sa 3:1 protiv Mađara, pa je tako ova selekcija praktično otvorila sebi širom vrata osmine finala EURA.
U relativno ranoj fazi susreta Švajcarci su stigli do vođstva, a pred sam kraj prvog dela igre ta prednost je duplirana nakon sjajnog gola Ebišera. Usledila je nešto bolja igra Mađara u drugom poluvremenu, koji su uspeli da smanje na 1:2, ali je pobedu Sajdžijama doneo Embolo u trećem minutu sudijske nadoknade.
Po nekim proračunima, u novom sistemu EURA, ekipe su praktično sigurne za prolazak dalje sa četiri osvojena boda, i utisak je zaista da iz dva sledeća duela Jakinovi puleni prosto moraju sakupiti makar jedan bod.
Pred početak Evropskog prvenstva Švajcarci su odigrali dva pripremna meča i to prvo protiv Estonije, koja je demolirana rezultatom 4:0, a onda i protiv selekcije Austrije, a taj meč je završen rezultatom 1:1.
Na prvi pogled je utisak da je četvrtfinalista prošlog EURA favorit na ovom duelu, a kao što smo već napomenuli u međusobnim mečevima ova selekcija ima samo jedan poraz od Škota, dok je poslednji međusobni duel između ove dve selekcije odigran u martu 2006. godine, kada su Švajcarci bez mnogo problema slavili sa 3:1.

Naš predlog

Iako su Škoti doživeli poprilično ubedljiv poraz na startu turnira, smatramo da ovaj tim nikako ne treba potcenjivati. Sa druge strane Švajcarci su odigrali sjajan meč u prvom kolu, i ukolio savladaju Škote doći će na kolo pre kraja do plasmana u nokaut fazu, što i jeste primarni cilj. Pre svega, smatramo da bi nam ovaj duel mogao doneti makar po jedan pogodak na obe strane, zbog čega vam preporučujemo da okušate sreću sa igrom GG za koju je kladionica Mozzartbet pripremila koeficijent 1.98.

I pored toga što smatramo da Škote ne treba potceniti, Švajcarska je u ovom trenutku dosta kvalitetnija selekcija, pa vam hrabro savetujemo da odigrate 2 koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 1.90.

Za kraj, Mektominej i drugari moraju da napadnu Sajdžije od prvog minuta, što neće biti nimalo lak zadatak, pa bi po svojoj prilici mogli da prisustvujemo jednom veoma efikasnom duelu, zbog čega vam savetujemo da okušate sreću sa igrom 3+, a sve to uz kvotu 2.15 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.