DERBI DANA: Belgija – Rumunija: Belgijanci bez prava na kiks, Rumuni zablistali u prvom kolu!

U subotu nas očekuju tri izuzetno zanimljiva susreta na Evropskom šampionatu u Nemačkoj, a za vas smo ovog puta analizirali duel između Belgije i Rumunije.
Belgijanci su u prvom kolu mimo svih očekivanja poraženi od Slovačke sa 0:1, dok su Rumuni pružili blistavu partiju i savladali Ukrajince sa 3:0, što je jedno od većih iznenađenja dosadašnjeg toka turnira.
Ovaj duel se igra u Kelnu sa početkom od 21h.

Belgija: Meč koji Belgijanci ne smeju da izgube!

Poslednjih petnaestak godina Belgijanci raspolažu sa jednom zaista sjajnom grupom fudbalera, međutim, do sada je najveći uspeh bio polufinale Svetskog prvenstva 2018. godine, u kom je ova selekcija poražena od Francuza sa 1:0. Predvodnici te generacije su bili Azar, Kompani, De Brujne, Lukaku i Kurtoa, uz konstataciju da su svi pomenuti fudbaleri upravo na tom turniru bili u svom zenitu. Opšti utisak je da je na tom polufinalnom susretu Belgija bila i bolja od Trikolora, međutim, Francuzi su za razliku od Belgijanaca uspeli da iskoriste jednu od malobrojnih šansi na tom duelu.
Bilo kako bilo, pre toga i posle toga je ova reprezentacija uspevala da dođe do plasmana u nokaut fazu, ali se na poslednjem Mundijalu popularni Đavolovi nisu proslavili, pošto su takmičenje završili još u grupnoj fazi. Kasnije se ispostavilo da je ta grupa bila pakleno teška, pošto su u njoj bili i Hrvatska i Maroko, koji su stigli do plasmana u polufinale, ali svakako da to nije opravdanje za ranu eliminaciju jednog od glavnih favorita za osvajanje tog turnira.
Nakon toga je ostavku podneo Roberto Martinez, koji se nije preterano proslavio na klupi ove selekcije, pošto je generacija kakvu je imala Belgija morala da dođe do makar jednog trofeja na velikim takmičenjima. U međuvremenu se veliki broj fudbalera oprostio od nacionalnog tima, a tu su i dalje De Brujne, Lukaku, Karasko, Vertongen i Vicel, uz konstataciju da poslednja dvojica nisu deo prve postave.
Najviše se naravno očekuje od De Brujnea iza kog je još jedna sjajna sezona, a golovi se očekuju od Lukakua, koji je takođe imao veoma dobru sezonu u Romi.
Ipak, u prvom meču su popularni Đavolovi odigrali jedan veoma loš meč i doživeli poraz od selekcije Slovačke, a taj duel je završen rezultatom 0:1. Ruku na srce, Belgijanci su se propisno ispromašivali na tom duelu, a napadaču Rome su na sve to i poništena dva pogotka, opravdano nakon intervencije VAR-a.
Došli smo u situaciju da će nekadašnji polufinalista Mundijala već u drugom kolu morati da igra za ostanak na turniru, a ono što nije dobro je što je protivnik Rumunija koja je pomalo i neočekivano zablistala u prvom kolu protiv Ukrajinaca.
Za kraj, pomenimo i to da je Belgija pred početak ovog turnira odigrala dva dosta dobra duela i to protiv Crne Gore i Luksemburga koji su savladani bez primljenog pogotka.

Rumunija: Mogu li Rumuni da ponove partiju iz prvog kola?

Ako se malo osvrnemo na istoriju, selekcija Rumunija je do sada čak sedam puta uspela da se kvalifikuje na Mundijal, a najveći uspeh ova selekcija je zabeležila 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama kada je došla čak do četvrtfinala. Pored toga, moramo pomenuti da je ova reprezentacija čak četiri puta uspevala da dođe do plasmana u nokaut fazu na SP, ali je svoje poslednje učešće na Mundijalima Rumunija ostvarila još 1998. godine u Francuskoj, kada je ova selekcija eliminisana u osmini finala.
Što se tiče EURA, najveći uspeh je ostvaren 2000. godine, kada je ova selekcija stigla do četvrtfinala, a poslednji put smo Rumune imali prilike da gledamo na nekom velikom takmičenju još 2016. godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kada je ova reprezentacija svoje učešće završila već u grupnoj fazi.
Punih osam godina su Rumuni čekali na novo učešće na velikim takmičenjima, a u svojoj kvalifkacionoj grupi su izabranici Edvarda Jordaneskua zauzeli sjajno prvo mesto na tabeli uz pet bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Švajcarsku, koja je naravno bila prvi favorit u grupi.
Na deset odigranih mečeva nekadašnji četvrtfinalista Mundijala nije doživeo niti jedan poraz, a u tom periodu su Rumuni ostvarili šest trijumfa i četiri remija i na kraju i više nego zasluženo stigli do prvog mesta na tabeli i direktnog plasmana na Evropskog prvenstvo.
Radi se o jednoj veoma talentovanoj generaciji koju predvode Razvan Marin, Denis Man ali i Radu Dragušin, za kog se čitava Evropa otimala u zimskom prelaznom roku.
U prvom kolu EURA su izabranici Edvarda Jordaneskua odigrali jedan od svojih najboljih mečeva u poslednjih desetak godina, pošto je bez većih problema savladana selekcija Ukrajine, a taj duel je završen rezultatom 3:0. Dva puta je asistirao pomenuti Denis Man, a golove su postigli Draguš, Marin i Stanču.
Kako sada stvari stoje, za prolazak u narednu fazu je Rumunima potreban još samo jedan bod, do kog bi ova selekcija po svemu prikazanom morala da dođe, ako ne u ovom duelu protiv favorizovanih Belgijanaca, onda sasvim sigurno u poslednjem kolu protiv Slovačke.
Za kraj, pred početak EURA Rumunija je odigrala pripremni meč protiv slabašnog Lihtenštajna, koji je mimo svih očekivanja završen bez pobednika, ali i bez golova.

Naš predlog

Kao što smo to već napomenuli, Belgija zaista nema pravo na kiks na ovom duelu, i za očekivati je da puleni Domenika Tedeska od prvog minuta susreta krenu ofanzivno ka golu Rumuna, zbog čega vam savetujemo da se oprobate sa prelazom 1-1 koji kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 2.30.

Naravno, i jedinica je i više nego pristojna varijanta, a u kladionici Mozzartbet se pobeda domaćina ceni sa kvotom 1.53.

Za kraj, najmanje što Rumuni mogu da urade na ovom u najavi veoma zanimljivom duelu je makar jedan postignut pogodak, pa vam preporučujemo da vaš fokus usmerite ka igri GG, za šta je Mozzartbet odredio koeficijent 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.