MEČ DANA: Gruzija – Portugal: Hrabri Gruzini jure istoriju protiv velikana!

Gruzija i Portugal će u okviru 3. kola Evropskog prvenstva grupe F, odigrati utakmicu koja ima mnogo više značaja za Gruziju nego za Porugal koji je već osigurao plasman u narednu rundu sa prve pozicije na tabeli. Istorijski prvi bod na evropskim prvenstvima selekcija Gruzije je osvojila u prethodnom kolu, kada su remizirali sa Česima rezultatom 1:1. Utakmica je na programu od 21 čas na Veltins Areni u Gelzenkirhenu, a glavni sudija na meču biće Švajcarac Šerer.

Gruzija: Ta luda Gruzija!

Lude utakmice igra debitant Gruzija! U prvom kolu protiv Turske su odigrali izuzetno zanimljiv meč, nisu imali sreće da osvoje bod i na kraju su kažnjeni golom iz kontre u poslednjem minutu.
Potom su u drugoj utakmici grčevito branili bod protiv Češke, spakovali ga u džep, a onda u poslednjem napadu na utakmici imali zicer kontru ‘tri na jedan’ za pobjedu i promašili su… Na kraju mogu da budu zadovoljni istorijskim bodom. Česi ne mogu jer su bili bolji i sada im samo pobjeda protiv Turske u poslednjem kolu igra za prolaz dalje. Tako je i bilo i na pretprošlom EP kada ih je Turska pobjedila u poslednjem kolu. Gruzija je sa druge strane ispunila osnovnu misiju, osvojila prvi bod na velikim takmičenjima i imala šansu da se uključi u borbu za osminu finala. S obzirom da u poslednjem kolu igra protiv Portugalaca, male su joj šanse da će konkurisati za nokaut fazu.
Bilo je čudno gledati Gruzine kako brane bod koji suštinski ne znači mnogo kada se stvari posmatraju sa strane ali je za njih imao ogroman nacionalni značaj. Česi su bili favoriti, opravdali taj status igrom u većem dijelu meča, ali su samo jednom uspijeli da savladaju nevjerovatnog Đorđija Mamardašvilija. Golman Valensije je bio apsolutni junak meča, a njegov saigrač Saba Lodžanidze apsolutni tragičar zbog promašene šanse na kraju.
Mjenjao je Vili Sanjol u ovom meču, ali znatno manje, pa je Gruzija imala nešto ofanzivniju postavku nego protiv Turske jer su iz 5-3-2 prešli u 3-5-2. Iz startnih 11 je ispao Đorđi Čakvetadze koji se naljutio na selektora kada je zamjenjen protiv Turske, a zamjenio ga je ofanzivac Davitašvili iz Bordoa.
Blistao je Mamardašvili na golu i pokazao zašto je jedan od najtraženijih golmana Evrope. Patila je Gruzija u prvih pola sata, branila se i čekala šansu… Sve do finiša poluvremena kada je Kašija imao prvu pravu priliku, a ubrzo potom je i povela u nadoknadi prvog poluvremena. Hranač je skrivio penal i opet navukao kožu tragičara kao u meču sa Portugalcima kada je zatresao sopstvenu mrežu. Mikautadze je bio siguran izvođač najstrože kazne koju selektor Sanjol nije smio ni da gleda sa klupe.
Prvi strijelac prethodnog EP, Patrik Šik je nakon kornera zakucao glavom loptu u mrežu svemogućeg Mamardašivilija i donio Češkoj zasluženo izjednačenje. Nisu bili zadovoljni samo bodom i krenuli su po sva tri ali im je planove omela povreda Šika koji je morao da izađe. Ubacio je Hašek do kraja sve adute koje je imao na klupi, na drugoj strani se Sanjol odlučio da iz igre izvede Kvaracheliju i stavi svima do znanja da će braniti bod. Na njegovu žalost uveo je pomenutog Lobdžanidzea koji ga je koštao pobjede na kraju.

Portugal: Šetnja kroz grupu!

Još na kraju 2. kola dobili smo još jednog sigurnog učesnika osmine finala evropskog prvenstva u Njemačkoj. Nakon dvije pobjede u prva dva meča, Portugalci su osvojili grupu F i čekaće u nokaut fazi jednu od najboljih trećeplasiranih ekipa. Poslednje kolo protiv Gruzije mogu da odigraju spuštenog gasa i sa kombinovanim timom pošto su prethodni savladali Tursku 3:0 i kaparisali prvo mjesto u grupi.
Na objektivnu snagu Portugalaca, Turci su se nadovezali svojim greškama i hendikepima.
Uprkos ogromnom individualnom kvalitetu, Portugalci već tradicionalno umiju da se muče na turnirima protiv slabijih od sebe ali u meču protiv Turske je to trajalo samo dvadesetak minuta dok nisu načeli Turke. Portugalski selektor Roberto Martinez se odlučio da promjeni formaciju pa je iz prve postave ispao defanzivac Dalo, a šansu dobio vezista Paljinja. I Portugalci su izgledali mnogo bolje u ovih 4-3-3 nego u onih 3-5-2 protiv Češke.
Htjeli su Turci agresivno da izađu sa visoko postavljenom defanzivnom linijom i solidno je to izgledalo do 21. minuta. Leao je probio po lijevom krilu i uputio loptu na peterac gdje je slabo intervenisao Benfikin vezista Kokdžu i namjestio zicer Bernardu Silvi koji ne prašta ovakve poklone.
Međutim, najgore za Turke je tek slijedilo. Nesporazum Kansela i Ronalda u kontri se pretvorio u još veći nesporazum štopera Akajdina i golmana Bajindira. Defanzivac Panatinaikosa nije gledao gdje mu je golman i poslao je loptu u sopstvenu mrežu, a ni turski čuvar mreže nije pokazao da prati igru. Posle takvog kiksa i velikih 2:0, Turci su bili osuđeni na propast.
Portugalci nisu mjenjali formaciju i nastavili su da bolje igraju i u drugom dijelu. Turci su djelovali kao da su već podigli bijelu zastavu, a definitivno su kapitulirali u 55. minutu.
Ovoga puta je situaciju loše procijenio drugi štoper Bardakdži, Kristijano Ronaldo izašao sam na golmana i… Kada su svi mislili da će iskusni egzekutor šutirati, odlučio se da časti golom Bruna Fernandeša koji je ubacio loptu u praznu mrežu. Ronaldu je ovo bila sedma asistencija na evropskim prvenstvima u karijeri, srušio je rekord Karela Poborskog i postao najbolji dodavač u istoriji kontinentalnih šampionata.
Portugalci su odradili svoj posao, a izgleda da su pronašli i idealan sistem igre jer sa Paljinjom u vezi, krilima i Ronaldom u sredini djeluju mnogo opasnije.

Naš prijedlog:

Portugal očekivano kao ogroman favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihovu pobjedu u PrimoBet kladionici iznosi 1.45. Trijumf Gruzije plaća se kvotom 7.80, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 5.20.

Portugalci rasterećeno ulaze u ovaj meč i sigurno je da će Gruzija svoje šanse za prolaz tražiti upravo u ovoj činjenici. Naš prijedlog je igra GG po kvoti 2.15 u PrimoBet kladionici. Takođe veoma primamljivo se čini i igra 1X po kvoti 2.95, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1X&GG po kvoti 4.90 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.