MEČ DANA: Panama – SAD: Ovaj meč bi mogao da rasplete klupko u grupi C!

Selekcija Paname i Sjedinjenih Američkih Država će u okviru 2. kola Kopa Amerike grupe C odigrati meč koji će u mnogome odrediti sudbinu ova dva tima za nastavak takmičenja. Panama je u prvom kolu poražena od selekcije Urugvaja rezultatom 3:1, dok su Sjedinjene Američke Države savladale Boliviju rezultatom 2:0. Utakmica će biti odigrana na Mercedes-Benz stadionu u Atlanti, a na programu je u noći između četvrtka i petka.

Panama: Bodovi neophodni!

Dosta egzotike na ovom takmičenju, a slična je situacija i sa Panamom, čiji je šef stručnog štaba Danac Tomas Kristijansen (doduše 51-godišnji stručnjak ima i špansko državljanstvo, a tokom devedestih je čak odigrao i pet utakmica za Crvenu Furiju). Vodio je Kristijansen AEK iz Larnake, APOEL, Lids i Sen Žiloaz prije nego što je 2020. zasjeo na mjesto selektora Paname i dobio odriješene ruke da bez žurbe izgradi sistem. Prvi vidljiviji znaci višegodišnjeg rada uočeni su ljeta prošle godine, kada je Panama pobjedila protiv SAD-a u polufinalu Gold kupa, ali je onda poražena od Meksika u finalu.
Još od debitanstskog učešća na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. Kanalerosi imaju tendenciju da se konstantno usavršavaju i idu u korak s vremenom, a iako je to još veoma limitiran tim, u njihovoj se igri sve više očitava fudbalska pismenost. Prva zvijzeda tima je desni bek Olimpik iz Marseja Majkl Muriljo, a vrijedi izdvojiti i štopera Levskog Hosea Kordobu, centarfora Zorje iz Luganjska Eduarda Gerera i vezistu Hjuston Dajnama Adalberta Karaskilju. Ljubiteljima fudbala u Srbiji praćenje Paname biće posebno interesantno zbog novog krila Crvene zvezde Hosea Luisa Rodrigesa, poznatijeg pod nadimkom Puma.
Tomas Kristijansen je postigao skoro legendarni status u svom šestogodišnjem mandatu kao selektor Kanalerosa. Prošle godine bio je blizu osvajanja Gold kupa, ali je u finalu poražen protiv Sjedinjenih Američkih Država posle izvođenja penala.
Nisu samo rezultati na prošlogodišnjem Gold kupu pokazali da je Panama jedan od najboljih timova u Sjevernoj i Centralnoj Americi. Prvo učešće na Svjetskom prvenstvu već je obilježeno 2018. Kanalerosi žele da ponovo budu tamo 2026. Stvari trenutno izgledaju veoma dobro u kvalifikacijama. Promocija u finalnu grupnu fazu trebalo bi da bude samo formalnost sa aktuelnim protivnicima iz Nikaragve, Gvajane, Monserata i Belizea.
Takođe je Panama nedavno ostvarila dvije pobjede protiv navodnih autsajdera. U ovoj kalendarskoj godini bile su samo dva trijumaf protiv Gvajane i Monserata. Ovo je u suprotnosti sa tri poraza od Meksika, Jamajke i nedavno od Paragvaja. Riječ je o tri tima koji učestvuju na Kopa Americi.
U prvom kolu nisu imali šanse protiv jednog od glavnih favorita Urugvaja, pa će u ovom meču morati osvojiti bodove.

SAD: Jaki su!

Jesu tehnički obučeni, imaju i talenat, ali je sve to previše “komjuterski”, kao neka vrsta fudbala iz fabrike. Gledajući imena stiče se utisak da Amerikanci vjerovatno nikada ranije nisu imali ovako jak tim, ali je po mišljenju velikog broja stručnjaka limitiran trenerskim (ne)znanjem selektora Grega Berhaltera. Kristijan Pulišić, Veston Mekeni, Đovani Rejna, Folarin Balogun, Timoti Vea, Malik Tilman, Junus Musa čine američku ofanzivnu liniju vjerovatno četvrtom najjačom na turniru (Posle Brazila, Argentine i Urugvaja), ali je tromost zadnje linije veliki problem. Imaju nekoliko dobrih igrača Jenkiji i u odbrani poput Kamerona Karter Vikersa iz Seltika, Antonija Robinsona iz Fulama i Krisa Ričardsa iz Kristal Palasa, ali je to i dalje tanko za visoke ambicije.
Amerikanci su prošle godine doživjeli hladan tuš porazom od Paname u polufinalu Gold kupa, a prethodno su u Kataru uspijeli da prođu grupu, ali onda rutinski izgubili od Holandije u osmini finala. Nisu takvi rezultati dovoljno dobri za generaciju od koje se očekuje da na domaćem terenu 2026. napadne minimum četvrtfinale Svjetskog prvenstva, uz nade i u nešto više. Ako na ovogodišnjoj Kopa Americi ponovo podbace to bi vjerovatno značilo otkaz Gregu Berhalteru, što tamošnjim ljubiteljima sokera čini se uopšte ne bi teško palo. Da je vođena boljim trenerom s klupe, možda bi Amerika mogla da izvuče dosta više, a potencijalni neuspijeh ovog ljeta bi koliko god to čudno zvučalo možda mogao da bude koristan na duže staze.
Zahuktava se Kopa Amerika. Favoriti zasad po planu. Argentini i Brazilu, koji su najbliži kruni, mogao bi da priprijeti domaćin ovog takmičenja, SAD. Ameri godinama imaju mladu generaciju koja stasava sa Pulišićem, Balogunom, Veom, Mekenijem, Rejnom… Na premijeri, SAD su lako slavile protiv Bolivije sa 2:0 na prepunom AT&T stadionu u Dalasu, na kome igra NFL tim Kaubojsi.
Jenkiji su igrali po notama asa Milana Kristijana Pulišića. Zablistao je u Borusiji iz Dortmunda, nije se snašao u Čelsiju, a „oživio“ je karijeru u Milanu u koji je stigao prošlog ljeta. Njegov gol i asistencija bili su dovoljni za laku pobjedu nad selekcijom iz Južne Amerike, koja je jedna od slabijih na ovom kontinentu, vjerovatno i najslabija.

Naš prijedlog:

SAD kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf je 1.40 u MozzartBet kladionici. Trijumf Paname plaća se kvotom 9.00, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 4.80.

Igrači Paname su već dugo na okupu, međutim ne vjerujemo da će uspijeti proći ovu zahtjevnu grupu. Naš prvi prijedlog je igra X2&0-3 po kvoti 1.55 u MozzartBet kladionici. Sjedinjene Američke Države bi mogle mnogo toga napraviti na ovom takmičenju, a druga pobjeda na turniru bi im obezbijedila plasman u narednu fazu. Kvota na igru 2 iznosi 1.40, a za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom 2&0-2 po kvoti 3.65 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.