DERBI DANA: Španija – Gruzija: Gruzija je već ostvarila najveću pobedu u istoriji, ali ona ide u istoriju ako padnu Španci!

U nedelju su na programu dva duela osmine finala Evropskog šampionata u Nemačkoj, a ovoga puta smo za vas analizirali duel između selekcija Španije i Gruzije, koji će biti odigran u Kelnu.
Kako sada stvari stoje, Španija je selekcija koja je do sada ubedljivo najviše pokazala od svih reprezentacija na ovom turniru, dok je Gruzija slobodno možemo reći najprijatnije iznenađenje turnira, pošto je malo ko očekivao da bi debitant na prvenstvima Evrope mogao da dođe do plasmana u doigravanje.
Početak susreta između ove dve selekcije je zakazan za 21h.

Španija: Furija blista na ovom turniru!

Pamtimo svi sigurno dobro period od 2008. do 2012. godine, kada je Španija došla do trofeja na Mundijalu, ali i do dva naslova prvaka Evrope, a od tada ova reprezentacija osim prošlog Evropskog prvenstva nije imala značajniju ulogu.
Na prošlom EURU je Furija stigla do plasmana u polufinale, ali su tamo puleni Luisa Enrikea eliminisani od Italije, i to nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca.
Nakon tog turnira je došlo do promene na selektorskoj klupi, pa je novi selektor Španaca postao Luis de la Fuente, što je svakako bilo veliko iznenađenje, ali kako vreme prolazi čini se da je to bila najbolja moguča odluka španskog Saveza.
Bez većih problema je Furija stigla do plasmana na Evropsko prvenstvo, i to sa prvog mesta u grupi, iako sve nije baš najbolje počelo, pošto je u ranoj fazi kvalifikacija Španija poražena i nadigrana u gostima kod Škotske, kada je bilo 2:0. Ipak, do kraja kvalifikacija nije bilo većih problema, pa je nekadašnji svetski i evropski šampion sa velikim ambicijama doputovao u Nemačku.
Na spisku nije bilo previše iznenađenja, a i ovog puta se najviše očekuje od Rodrija i Morate, mada su se u dosadašnjem toku šampionata svi igrači koji su dobili priliku iskazali.
U prvom kolu je Furija odigrala jedan od svojih najboljih mečeva u poslednjih desetak godina na kom je bez većih problema savladana selekcija Hrvatske sa 3:0. U drugom kolu je usledio novi derbi protiv Italije, gde su Španci bili bolji i slavili sa 1:0, a da nije bilo raspoloženog Donarume na golu Italije taj trijumf Furije bi bio daleko ubedljiviji.
Već nakon dva odigrana kola su Španci obezbedili prvo mesto u grupi i plasman u osminu finala, pa je to bila prilika da selektor de la Fuente u poslednjem kolu protiv Albanije izvede izmenjen sastav. Na tom duelu je nekadašnji svetski i evropski šampion slavio sa minimalnim rezultatom, uz pogodak Dani Olma.
Deluje da je Furija dobila možda i najlakšeg rivala u osmini finala, iako nakon sjajnih partija u grupnih fazi ne smemo ni malo potceniti ovu selekciju.

Gruzija: Mogu li Hviča i drugari do novog čuda?

Gruzija od osamostaljenja od Sovjetskog Saveza nije imala značajnije rezultate, međutim, sve do ove godine, kada je ova selekcija stigla do istorijskog plasmana na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.
U kvalifikacionoj grupi je ova reprezentacija zauzela tek četvrto mesto u grupi, a plasman u baraž Hviča Kvarackelija i drugari su izborili zbog dobrih partija u prošlom izdanju Lige nacija.
U polufinalu baraža su izabranici Vilija Sanjola bili bolji od nimalo naivnog Luksemburga, a taj duel je završen rezultatom 2:0. Najzad, u velikom finalu je Gruzija barem na papiru imala veoma težak zadatak, pošto je na putu do EURA morala da eliminiše nekadašnjeg šampiona Evrope – selekciju Grčke.
Bio je to jedan ne previše interesantan susret, a na kraju su pobednika odlučili penali, u kojima su se bolje snašli fudbaleri Gruzije i stigli do istorijskog prvog plasmana na Evropsko prvenstvo.
Pre svega, najveća opasnost preti naravno od Kvarackelije, koje je preprošle sezone bio možda i najzaslužniji čovek za osvajanje Skudeta ekipe Napolija, a ne smemo zaboraviti ni Mikautatdzea, ali i golmana Mamardašvilija, za koga se pre početka Evropskog prvenstva otimalo pola Evrope.
Naravno, Vili Sanjol je na klupi Gruzije od 2021. godine, i dosta dobro poznaje sve ove fudbalere, pa kada se podvuče crta, i uzmemo u obzir da se radi o jednoj izuzetno kvalitetnoj generacija, ne čudi što su Gruzini stigli do svog prvog plasmana na završni turnir.
U prvom kolu je ova selekcija poražena od Turske, iako je debitant na velikim turnirima ostavio dosta dobar utisak na tom duelu. U drugom kolu je usledio meč protiv Češke, koji je završen rezultatom 1:1.
Gruzini su i pored ogromnog broja prilika koje Česi nisu uspeli da iskoriste stigli do prednosti u poslednjim trenucima prvog dela igre golom Mikautadzea sa bele tačke. U nastavku meča je Češka i dalje nastavila da stvara šanse, a jednu je u gol pretvorio Patrik Šik. Ipak, od tada nije bilo previše prilika, uz napomenu da su je Gruzija imala zicer u poslednjem napadu, ali je na kraju ostalo nerešeno.
U poslednjem kolu je usledio duel protiv Portugala koji je već obezbedio plasman u nokaut fazu, pa je Roberto Martinez izveo izmenjen sastav, što su Gruzini znali da iskoriste i preko Kvarackelije i Mikautadzea dođu do najveće pobede u istoriji, a samim tim i najvećeg uspeha pošto je taj trijumf doneo plasman u osminu finala EURA.

Naš predlog

Sigurno je da selekciju Gruzije nakon ovih sjajnih partija nikako ne smemo potceniti, međutim, zaista je utisak da bi bilo previše kada bi ova selekcija nakon plasmana u nokaut fazu uspela tu i da eliminiše tim koji je za sada najviše pokazao, pa vam zato toplo preporučujemo da odigrate jedinicu uz kvotu 1.23 u Primobetu.

Furija igra veoma dobro na ovom turniru, a to smo možda i najbolje videli u premijernom meču protiv Hrvata, kada je ova selekcija slavila sa 3:0. Smatramo da će Gruzijci primiti makar dva pogotka na ovom duelu, pa savetujemo igru D2+ uz kvotu 1.36, a da Furija postigne tri ili više golova, u kladionici Primobet dobićete sjajnu kvotu 2.09.

Za kraj, nakon blistavih partija u grupnoj fazi, smatramo da je najmanje što Gruzija može da uradi na ovom meču osmine finala, to je da postigne makar jedan pogodak, pa zato vam i predlažemo da fokus usmerite ka igri GG uz sjajnu kvotu 2.33 u Primobetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.