MEČ DANA: Meksiko – Ekvador: Direktan okršaj za plasman u osminu finala!

Meksiko i Ekvador će u okviru 3. kola Kopa Amerike grupe B, odigrati meč koji će odlučiti koja selekcija će osigurati plasman u osminu finala takmičenja. I jedni i drugi imaju 3 boda nakon dva odigrana meča, a bolja gol razlika za sada prednost daje Ekvadoru koji bi i remijem osigurao plasman u nokaut fazu. Meksiko sa druge strane mora ići na sve ili ništa, pošto su neočekivanim porazom od Venecuele sebi zakomplikovali situaciju. Utakmica je na programu u noći između nedelje i ponedeljka, a biće odigrana na Stejt Farm stadionu u Glendejlu.

Meksiko: Mogu li veterani da još jednom poguraju svoj tim u nokaut fazu?

Pratilo je Sombrerose veliko prokletstvo osmine finala Svjetskog prvenstva. Sedam puta zaredom Meksiko je prolazio grupnu fazu na Mundijalu i sedam puta zaredom bivao eliminisan u prvoj nokaut rundi (od 1994. do 2018). Nadali su se da će jednom konačno doći red na četvrtfinale, ali su umjesto toga dobili prvi neprolazak grupe posle četiri decenije. Uprkos činjenici da su prošle godine osojili novi trofej na KONKAKAF Gold kupu, ostaje utisak da je kvalitet igračkog kadra meksičke reprezentacije već nekoliko godina u padu, a to se prevashodno tumači činjenicom da je platežna moć tamošnjih klubova izuzetno dobra, pa se sve manje onih najboljih igrača iz meksičke lige odlučuje na odlazak u Evropu i dalje usavršavanje (čini se nešto slično poput situacije u ruskoj ligi).
Uslijed želje za podmlađivanjem selekcije, na ovogodišnjoj Kopa Americi neće biti dugogodišnjih članova startne postave Giljerma Očoe, Ektora Erere, Raula Himenesa, Henrija Martina, pa čak ni Irvinga Lozana. Dvije najveće zvijezde tima bez ikakve dileme su defanzivni vezista Vest Hema Edson Alvares i napadač Fejenorda Santijago Himenes. Vrijedi izdvojiti i Johana Vaskesa iz Đenove, Luisa Čavesa iz moskovskog Dinama, Orbelina Pinedu iz atinskog AEK-a, kao i nekolicinu igrače iz domaće lige poput Urijela Antune i Aleksisa Vege. Selektor Meksika je 46-godišnji Hajme Lozano, inače bivši reprezentativac u periodu od 2000. do 2007. godine.
Sombrerosi su takmičenje započeli trijumfalno, malo šta je iplo po planu Meksikanaca od prvog minuta utakmice u Hjustonu, ali se Herardo Arteaga pobrinuo da Sombrerosima pripadne cio plijen i da takmičenje otvore pobjedom.
Uspio je fudbaler Montereja da loptu odloženu od strane klupskog saigrača Luisa Roma iz prve pošalje u dalji ugao i da tako donese Sombrerosima tri boda.
Međutim već u drugoj utakmici su se javili problemi, pošto su nakon više od 40 godina poraženi od Venecuele. Ključni trenutak meča desio se u 57. minuti, kada je veteran Salomon Rondon iskoristio jedanaesterac. Prethodno je Aramburu fauliran u šesnaestercu Meksika.
Imali su Meksikanci svoje prilike, dosuđen je i njima jedanesterac pred kraj susreta, ali Romo je odbranio šut Pinede… Ostalo je 1:0.
U ovoj utakmici moraju ići na pobjedu pošto Ekvador ima bolju gol razliku nakon dvije utakmice, a u poslednjem susretu ove dvije selekcije nije bilo pobjednika (0:0).

Ekvador: Bod garantuje prolazak dalje!

Sve do početka 21. vijeka Ekvadorci su bili među najmanje uspiješnim južnoameričkim selekcijama, a onda je uslijedio veliki uspon počevši od prvog plasmana na Svjetsko prvenstvo 2002. Četiri godine kasnije ostvaren je i istorijski plasman u nokaut fazu Mundijala u Njemačkoj, a tim je u sastavu imao nekolicinu veoma kvalitetnih igrača poput Antonija Valensije, Edisona Mendesa, Agustina Delgada, Ulisesa De La Kruza i nekadašnjeg igrača Crvene zvezde Segunda Kastilja.
Ustanovili su u prethodnih dvadesetak godina Trikolori nepisano pravilo da učestvuju na svakom drugom Svjetskom prvenstvu, a u Kataru su odlično počeli i porazili domaćina, a zatim odigrali neriješeno protiv Holandije u meču u kom su nadigrali tim Luja Van Gala. Bod je bio potreban Ekvadorcima za prolaz u poslednjem kolu protiv Senegala, ali ni toliko nisu uspijeli da osvoje, pošto je Kalidu Kulbali dao gol za pobjedu Lavova terange na dvadesetak minuta pred kraj.
Ostala je velika žal zbpg ispadanja u grupnoj fazi, a na mjesto selektora je umjesto Argentinca Gustava Alfara stigao Feliks Sančes Bas. Španac je sa Katarom osvojio Azijski kup 2019, ali je onda izgubio sve tri utakmice na Mundijalu, a u ekvadorskom savezu procijenili su da je Katalonac idealan za stvori igru “do noge” za kakvu čini se aktuelna generacija igrača ima kvalitet. Čelsijev Mojzes Kaisedo projektovan je da bude predvodnik državnog tima u sledećih deset godina, a veliki kvalitet u zadnjoj liniji daju Pjero Inkapije iz Bajer Leverkuzena i Vilijan Paćo iz Ajntraht Frankfurta. Velike nade polažu u Ekvadoru na 17-godišnjeg Kendrija Paeza, člana tamošnjeg Independijentea iz Del Valjea kog je Čelsi već kaparisao za sumu od oko 20.000.000 evra. Prva opcija na poziciji centarfora je i dalje iskusni kapiten Ener Valensija. Najveća želja Ekvadoraca na ovogodišnjoj Kopa Americi biće plasman u polufinale, gdje nisu bili još od 1993. godine.
U prvom kolu su posle preokreta poraženi od Venecuele rezultatom 2:1, pošto su već u prvom poluvremenu zaradili crveni karton. Međutim već u drugom kolu su upisali prvi trijumf i to protiv Jamajke rezultatom 3:1.
Vođstvo Ekvadorcima donio je Pjero Inkapje već u 13. minutu, da bi Alan Minda u poslednjim trenucima susreta postavio konačni rezultat.

Naš prijedlog:

Ekvador kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 2.70 u King kladionici. Trijumf Meksika se plaća kvotom 2.90, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.00.

Za očekivati je da i jedna i druga ekipa uđu veoma oprezno u ovaj meč, pa je najbolje da se pokuša sa igrom PIK X po kvoti 1.60 u King kladionici. Izvjesno je da će se Ekvador veći dio meča braniti, pa prema tome veće šanse dajemo Meksiku. Kvota 1.73 na igru 1X&0-3 se čini veoma primamljivo. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa neriješenim ishodom, koji se u King kladionici plaća kvotom 3.00.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.