MEČ DANA: Portugal – Francuska: Repriza finala iz 2016. već u četvrtfinalu!

Portugal i Francuska će od 21 čas odigrati drugo četvrtfinale Evropskog prvenstva, a selekcija koja se plasira u polufinale igraće sa pobjednikom meča Španija – Njemačka. Portugalci su nakon dosta drame i sreće eliminisali hrabre Slovence, dok je Francuska trijumfovala protiv blijede Belgije. Meč će biti odigran na Volkspark stadionu u Hamburgu, a pravdu će dijeliti Enlgez Majkl Oliver.

Portugal: Slovenci su ih ozbiljno namučili!

Očekivalo se da golman bude junak u duelu između Portugala i Slovenije, ali vjerovalo se da će to biti Jan Oblak. On je, uistinu, blistao na golu Slovenije, međutim, cijela Portugalija slavila je Dioga Kostu, koji je skinuo tri penala, spasao kožu Kristijanu Ronaldu i poslao Navigatore u četvrtfinale Evropskog prvenstva.
Slovenci su poput Spartanaca „izginuli“ na terenu tokom 120 minuta igre, imao je Benjamin Šeško šansu utakmice pet minuta prije penala da napravi najveću senzaciju na turniru, ali je Diogo Kosta iz trave iznikao i nogom odbranio taj zicer. A, onda je potukao sam Kekovu „vojsku“ odbranivši joj sva tri penala u seriji.
Čudesno se sve prevrnulo naglavačke, pa opet unazad, kao na kakvom hali-galiju za 16 minuta produžetaka. Najprije je u poslednjem minutu prvog Jan Oblak odbranio penal nikada iritantnijem Kristijanu Ronaldu, da bi potom odgovorio čuvar mreže Portugalije Kosta zaustavivši nogom Šeškovu najbolju šansu – iz igre – na utakmici. I kada se vjerovalo da Slovenci imaju jačeg aduta u šutevima sa 11 metara, ispostavilo se da je Diogo Kosta odbranio sva tri udarca Kekovim momcima, dok Oblak nije uspio da ukroti nijedan šut Navigatorima.
Očekivano, Portugalija ide dalje i namjeriće se na Francusku u četvrtfinalu. Čvrsti kao kamen, kompaktni kao dugo uvježbavana vojna jedinica, Slovenci su udavili Portugalce, koje je umalo dokusurio Kristijano Ronaldo, ne samo promašenim penalom, nego pretjeranim egom, jer je sve, baš sve moralo da bude u njegovom znaku. Svaka lopta je morala da ide preko njega, svaki napad na njega, svaki slobodan udarac bio je njegov, na kraju i penal.
Zaslijepljenost veličinom i pretjerana glad da baš on bude junak utakmice nije dozvolila Kristijanu da možda neki od tih udaraca prepusti saigračima. A, selektor Martinez, koji nije smio da ga zamjeni, da mu Ronaldo ponovo ne bi ispred nosa bijesno šutirao flašice, kao i ostali skupi i slavni portugalski igrači, izgledali su kao pomoćno osoblje nekada najboljeg fudbalera svijeta. Koji to više nije, a ne može da se pomiri sa tim.
U osmini finala je na ramenima Portugalaca bio golman Kosta. Ali, s ovakvom čudnom igrom, sa ovako još čudnijim izmjenama selektora Martineza, Navigatori teško da će moći daleko. Mada, ni Francuska nije briljirala do sada.

Francuska: Vrijeme da pokažu šta zaista znaju!

Izabranici Didijea Dešana su u presudnom trenutku osmine finala nagrađeni za veću želju tokom utakmice, ali je ispravnije reći da su Belgijanci kažnjeni za kukavičku igru na gol manje, iako su po kvalitetu morali da urade više. Mada su u Dizeldorfu imali svojevrsnu priliku da pokažu kako su još uvijek u vrhu najboljih evropskoh selekcija. Ovako, može se reći da je turnir u Nemačkoj ozvaničio kraj zlatne generacije tamošnjeg fudbala.
Francuzi su prošli među osam najboljih u Njemačkoj, ali neće biti lišeni kritika svoje javnosti. Tečnost u igri gotovo da ne postoji, a prvi gol iz igre na turniru bio je autogl. Najzaslužniji za njegovo postizanje bio je rezervista Randal Kolo Muani, koji je dobio brzu loptu od Antoana Grizmana, potom je uslijedilo nešto između šuta i centaršuta, ali je lopta pogodila u koljeno nesrećnog Vertongena i prevarila nemoćnog Koena Kastelsa.
Prvo poluvreme je bilo jedno od lošijih na čitavom prvenstvu, ali su u drugom izabranici Didijea Dešana dodali gas i krenuli da pletu mrežu oko protivničkog šesnaesrca. Ipak, i kod Francuza je nedostajao taj završni udarac. U nekoliko navrata su pokušavali Čuameni i Embape sa distance, a dva puta je glavom pored gola gađao neubjeljivi Markus Tiram.
Ipak, Trikolori su zadržali odlučnost u svojoj igri, Kolo Muani im je pomogao da dobiju još jednog igrača u polju pred protivničkim šesnaestercom, što se možda ispostavilo ključnim u odlučujućem napadu na meču. Teo Ernandez je u svom stilu sa lijevog boka povukao loptu u sredinu, uslijedio je dobar pas i odlična reakcija Grizmana, nakon čega je sreća pogledala Francusku.
Može se reći da je sve ovo što smo dosad vidjeli od Francuske bio plod uglavnom individualnih kvaliteta ovog tima. Da bi mogli da urade nešto više po pitanju konačnog plasmana moraće da naprave iskorak u organizaciji napada i samoj završnici akcija. Ako se to ne dogodi, moglo bi da bude sasvim realno da Dešanov tim već u četvrtfinalu okonča turnir u Njemačkoj.

Naš prijedlog:

Francuska kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u King kladionici plaća se kvotom 2.50. Trijumf Portugala plaća se kvotom 3.40, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.10.

Iako su i jedni i drugi na mnogo teži način od očekivanog stigli do četvrtfinala, mišljenja smo da će na ovom meču prštati na sve strane. Kvota na igru GG u King kladionici čini se veoma primamljivo – 2.05 – pa vam je bez dvoumljenja preporučujemo. Takođe mišljenja smo da će na meču biti viđeno makar 10 kornera, što se za ovakav meč čini veoma realnim, a kvota na igru KOV+ (granica 9.5) plaća se kvotom 1.87. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa neriješenim ishodom kao koji se u King kladionici plaća kvotom 3.40.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.