Meč dana tenis: Danil Medvedev – Karlos Alkaraz: Karlitos brani trofej a Rus ga silno želi, ko će u finale?

U prvom polufinalu najpoznatijeg teniskog turnira na svetu sastaju se Rus Danil Medvedev i Španac Karlos Alkaraz. U drugom polufinalu megdan će podeliti Novak Đoković i jedino pravo iznenađenje Italijan Lorenco Muzeti. Početak prvog meča zakazan je za 14.30.

Danil Medvedev: Trava nije prirodna sredina za visokog Rusa ali se on sve bolje snalazi

Prošle godine je Danil Medvede igrao u polufinalu Vimbldona i to mu je najbolji rezultat na ovom turniru u karijeri. Sada je ponovio taj uspeh a i rival u polufinalu mu je isti kao i pre 12 meseci, Španac Karlos Alkaraz. Činilo se prošle godine da ćemo Medvedeva gledati i u finalu, mladi Španac nije važio za tenisera koji igra dobro na travi i pored činjenice da je dve sedmice ranije trijumfovao u Kvinsu. Međutim prave borbe nije ni bilo Alakaraz je slavio sa 3:0 u setovima i u svakom je rezultat bio 6:3.

To kao da je ureklo ruskog tenisera u nastavku sezone. Igrao je u tri finala do kraja 2023. i sva tri izgubio. Na US openu je bolji bio Novak Đoković, u Pekingu Janik Siner a u Beču je ponovo Italijan bio koban po njega. Prokletstvo Sinera prati ga i u 2024. godini, opet je Medevedev stigao do finala grend slema, ovog puta u Melburnu, ali je i tu izgubio od Janika Sinera.

Osim na dva mastersa u Americi, Medvedev nije imao značajnije rezultate posle Australijen opena sve do ovog Vimbldona. U Indijen Velsu je opet igrao finale, pobedio ga je Alkaraz a u Majamiju je stao u polufinu gde je još jednom nepremostiva prepreka bio Siner. Zato je pobeda nad Italijanom, koji je sada i teniser Broj 1 na ATP listi, u četvrtfinalu ovog Vimbldona za Medevdeva mnogo značila. Uz sve je do trijumfa stigao u pet setova.

Zanimljivo je da je Medvedev izgubio pet poslednjih finala u kojima je bio jedan od aktera a još interesantnije je da su to uglavnom bili oni najveći turniri, grend slemovi i mastersi. To nikako nije dobro pred eventualno prvo finale na Vimbldonu, bez obzira ko bi mu bio potencijalni rival, debitant Muzeti ili ”stara kajla” Đoković. Ostao je Rus samo na jednom osvojenom grend slemu do sada, onom US openu iz 2021. godine kada je sprečio Novaka da osvojo ”kalendarski slem”, šest meseci posle toga postao je i svetski Broj 1.

U prvom kolu Rus je eliminisao Amerikanca srpskog porekla Aleksandra Kovačevića. Sledeći rival bio mu je Francuz Miler a onda i iskusni Nemac Štruf. Od obojice je gubio po jedan set. Očekivala se velika borba u osmini finala sa Bugarinom Grigorom Dimitrovom ali mu je bugarski teniser predao kod rezultata 5:3 u prvom setu zbog povrede. Možda je i to što se nije previše umorio pomoglo Medvedevu da se izbori sa Sinerom u četvrtfinalu i slavi posle pet setova.

Karlos Alkazar: Titula prošle godine bila je senzacija, sada bi bila nešto sasvim normalno

Odavno je Karlitos postao sadašnjost u svetu tenisa i pored samo 21 godine života. MOžda se u jednom delu svoje karijere malo preforsirao i to platio povredama zbog kojih je prošuštao neke važne turnire pa tako ovaj Vimbldon čeka kao treći teniser sveta i kako god se on okončao neće napredovati.

Razlog leži u činjenici da brani 2000 poena osvojenih prošle godine a već nije odbranio 5” sa Kvinsa. Možda je neko nakon poraza od Drejpera u drugom meču na turniru u londonskom predgrađu pomislio da su prošlogodišnji rezultati na travi bili izuzetak ali je Alkaraz igrama na Vimbldonu pokazao da na njega uvek treba računati i kada su turniri na travi u pitanju, pa i ovaj najveći, što za Nadala nije bio slučaj tokom bogate karijere.

Karlos Alkaraz je ove godine osvojio samo dve titule ali obe su vrlo vredne. Po prvi put je podigao trofej na Rolan Garosu i sada mu nedostaje samo Australijen open da kompletira grend slemoce, a ako to uradi u dogledno vreme biće najmalđi teniser kome je to pošlo za rukom. Pored Parizza slavio je ranije i u Indijen Velsu i to je sve za sada. Mada, rezultati nisu bili toliko loši. U Melburnu je stigao do četvrtfinala, malo je podbacio na šljaci u Južnoj Americi ali je onda slavio u američkoj pustinji. Pre Rolan Garosa igrao je samo Majami i Madrid i na oba turnira stao je u četvrtfinalu.

Upoređujući ranije sezone primetno je da je Španac odigrao mnogo manje turnira u prvom delu godine. Malo povrede a malo i spoznaja da mora da štedi telo ako želi da traje koliko, recimo, Novak Đoković, pa više i nema potrebe da nastupa na takmičenjima manjeg ranga i u obzir dolaze grend slemovi i mastersi, uz poneki turnir iz Serije 500. Da bi se vratio na poziciju Broj 1, a to mu svakako jeste cilj, moraće da igra dobro na svim podlogama i to je ono što upravo čini. Janik Siner je veliki rival, sigurni smo da ćemo u narednim godinama pratiti bitku ove dvojice tenisera a ko zna, možda im se priključi još neko, pa opet imao ”veliku trojku” ili ”veliku četvorku” svetskog tenisa.

Ovde u Londonu je u prvom kolu pobedio nepoznatog Estonca Lajala, kasnije je sa 3:0 pobedio i Australijanca Vukića a pravi izazov bio je u trećem kolu kada je u pet setova slavio protiv Frensisa Tijafoa i to pošto je gubio sa 2:1 u setovima. Alkarazu je set uzeo i Igo Imber u četvrtom kolu kao i Tomi Pol u četvrtfinalu. Tonam kazuje da je ranjiv ali i dalje vrlo uporan i motivisan.

Naš predlog:

Po kladionicama je favorit Španac. Za pobedu Alkaraza kvota u kladionici King je samo 1.29 dok se trijumf Rusa procenjuje koeficijentom 3.70.

Smatramo da je Medvedev potcenjen ovakvim procenama i ne verujemo da je dobra opcija igrati na trijumf Španca sa ovakvom kvotom. Zato je naš prvi predlog ukupno gemova više od 39,5 jer smo ubeđeni da će se igrati barem četiri seta. Za igru UG+ (granica 39,5) kvota je 1.89 u kladionici King.

Za ljubitelje jačih kvota evo predloga. Pokušajte s igrom dva ili više taj-brejkova u meču, a kvota za tu igru je 4,20 u kladionici King. Nešto nam govori da bi moglo da se desi i iznenađenje i da Medvedev slavi na ovom meču, recimo sa 3:2 u setovima. Kvota u kladionici King na ovaj tačan rezultat je čak 9.10, pa vredi pokušati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.