TIP DANA: Egnatija – Borac: Posle banjalučkog trilera Borac čeka drama u Albaniji!

U sredu je na programu preostalih šest mečeva kvalifikacija za Ligu šampiona, a ovog puta smo za vas pripremili duel u Elbasanu, gde će šampion Albanije, ekipa Egnatije ugostiti Borac iz Banja Luke.
Prvi susret je ekipa Borca dobila rezultatom 1:0, a revanš meč je zakazan za 21h, i pobednik ovog duela će pored plasmana u naredno kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, obezbediti i plasman u grupnu fazu Lige konferencija, pa je sigurno da je ulog ogroman.

Egnatija: Debitant u evropskim takmičenjima se nije obrukao u prvom meču!

Egnatija je osnovana 1934. godine, a zanimljivo je da ovaj klub u poslednje dve godine beleži i svoje najbolje rezultate od osnivanja.
Pre svega, ovaj klub je do svog prvog trofeja stigao 2023. godine, kada je osvojen Kup Albanije, što je bio povod za veliko slavlje svih navijača ovog tima.
Međutim, malo ko je mogao da pretpostavi da će sledeća godina biti još uspešnija, pošto ovaj klub, ne samo da je odbranio trofej u nacionalnom Kupu, već je po prvi put u svojoj istoriji uspeo da dođe i do naslova prvaka Albanije.
Na kraju je ova simpatična ekipa zauzela prvo mesto na tabeli uz isti broj bodova kao i drugoplasirani Partizani, a kao što je nekima verovatno poznato, albansko prvenstvo se igra po plej-of modelu, pošto na kraju regularnog dela šampionata, četiri najbolje prvoplasirane ekipe na tabeli izbore plasman u doigravanje.
U polufinalu je Egnatija bila bolja od Vlažnije, da bi u velikom finalu plej-ofa, ovaj tim uspeo da savlada favorizovani Partizani, rezultatom 0:1, a jedini pogodak delo je Ibrahimoglua u 35. minutu susreta, uz podsećanje da je taj duel odigran na neutralnom terenu.
Sve ovo je albanskom predstavniku donelo premijerno učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a podsećanja radi, ovaj tim je prošle sezone predstavljao Albaniju u kvalifikacijama za treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje – Ligu konferencije, gde je ovaj tim eliminisan od jermenskog Ararata.
Bio je to jedan fenomenalan dvomeč, što najbolje govori i krajnji rezultat 5:5, uz podatak da je Ararat na kraju prošao posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.
Ovog puta kao što smo već napomenuli Egnatija nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a u prvom kolu je ova ekipa poražena na gostovanju kod Borca iz Banja Luke, a taj duel je završen rezultatom 1:0, uz podatak da je domaća ekipa postigla pogodak u šestom minutu sudijske nadoknade.

Borac: Može li Borac da sačuva prednost iz prvog duela?

Borac iz Banja Luke je osnovan 1926. godine, što znači da ovaj klub za dve godine proslavlja stogodišnjicu od osnivanja.
Do sada je Borac tri puta dolazio do naslova prvaka Bosne i Hercegovine, a utisak je ipak da je najveći dosadašnji uspeh ovaj klub ostvario još davne 1988. godine, kada je tim iz Banja Luke stigao do trofeja u jugoslovenskom Kupu, nakon velikog trijumfa nad favorizovanom ekipom Crvene zvezde, kada je bilo 1:0, uz napomenu da su za Zvezdu tada nastupali fudbaleri poput Dragana Stojkovića, Roberta Prosinečkog, Bore Cvetkovića, Stevana Stojanovića i drugih.
U poslednje vreme Borac beleži sjajne rezultate u nacionalnom šampionatu, a nakon drugog mesta iz prošle sezone, ova ekipa je ove stigla do novog naslova prvaka.
Na kraju je klub iz Banja Luke zauzeo prvo mesto na tabeli uz samo dva boda viška u odnosu na drugoplasirani Zrinjski, ali je pitanje naslova prvaka rešeno dva kola pre kraja, pa je tako Borac dozvolio sebi i taj luksuz, da u poslednjem kolu doživi poraz od Željezničara.
Od prvog do poslednjeg kola su puleni Vinka Marinovića znali šta žele i slobodno možemo konstatovati da je ova ekipa na kraju potpuno zasluženo stigla do trećeg naslova prvaka Bosne i Hercegovine u svojoj istoriji. U međuvremenu je došlo do smene na klupi ovog tima, pa je novi trener kluba postao Mladen Žižović, pred kojim je izuzetno težak zadatak. Međutim, već sada bi ovaj čovek mogao da uđe u istoriju Borca iz Banja Luke, pošto će predstavnik Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ukolliko eliminiše albansku Egnatiju, što se ruku na srce i očekuje, doći ne samo do plasmana u naredno kolo kvalifikacija za elitno takmičenje, već će ovaj klub izboriti i plasman u grupnu fazu Lige konferencija, što je svakako istorijski uspeh.
Podsećamo vas, prvi duel između Borca i Egnatije je završen pobedom domaće ekipe od 1:0, a čovek odluke bio je rezervista Hrelja koji je postigao pogodak u šestom minutu sudijske nadoknade, što je bio povod za veliko slavlje na tribinama. Ne možemo naravno a da ne pomenemo i to da je Borac iz Banja Luke igrao dosta dobro u pripremnom periodu, protiv nimalo naivnih rivala, a za očekivati je da se trener Žižović ovog puta odluči za nešto zatvoreniji pristup, pošto je ulog ogroman.

Naš predlog

Utisak je pre svega da će se gosti opredeliti za nešto defanzivniji pristup, a sve zbog toga da bi sačuvali svoju mrežu, a samim tim i došli do plasmana u narednu fazu kvalifikacija za najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje, pa vam zato savetujemo da se fokusirate na duplu šansu X2 koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 1.40.

Naravno, ne treba ovde očekivati previše pogodaka, baš zbog tog pristupa koji će gosti sasvim sigurno imati, pa vam toplo preporučujemo da se oprobate sa igrom 0-2 gola za koju je kladionica Mozzartbet pripremila koeficijent 1.72.

Za kraj, nije isključeno da na kraju ovaj duel bude završen bez pobednika, zbog čega vam hrabro savetujemo da se opredelite za X, a sve to uz fantastičnu kvotu 3.05 u Mozzartu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.