Tip dana: Dinamo Kijev – Partizan: Crno-beli prave prvi korak ka Ligi šampiona ali pobeda overava Evropu

Još ove sezone Srbija ima dva predstavnika u Ligi šampiona. Doduše oba u kvalifikacijama, ali i to će biti mislena imenica u narednim godinama zahvaljujući katastrofalnim rezultatima u prethodnoj. Uglavnom, Partizan se vratio u Ligu šampiona posle sedam godina i pred njim je težak, gotovo nemoguć, zadatak da se probije do grupne faze. Ipak, uspeh bi bio i plasman u grupe nekog slabijeg takmičenja, makar i Lige konferencija, a to je već realnija misija. Prvi rival crno-belima biće kijevski Dinamo, evropski velikan koji je trenutno dalkeo od najsjajnijih dana ali je i takav favorit protiv vicešampiona Srbije. Prvi meč igra se na neutralnom terenu u poljskom Lublinu u utorak od 20 časova.

Dinamo Kijev: Reprezentacija je podbacila, mogu li klubovi da razvesele ukrajinski narod?

Prošlog leta Dinamo nije uspeo da se domogne grupne faze nekog od evropskih kupova i to se ukrajinskom velikanu prvi put dogodilo posle punih 17 godina. Jesu eliminisali prvog rivala u kvalifikacijama, bio je to grčki Aris, i to na jedvite jade, ali su onda položili oružje pred Bešiktašem i Liga Evrope ostala je san. Zato je sada uspeh u Evropi prioritet posebno nakon jo jedne izgubljene prvenstvene trke od Šahtjora, najvećeg rivala u prethodnim decenijama.

Za razliku od Šahtjora i dalje se Dinamo uglavnom oslanja na domaće igrače. Tako je bilo i pre rata koji je u potpunosti devastrirao ovu zemlju a sada je još izraženije. Za sada su trojica, barem ih je toliko biilo u poslednjoj proveri ovog kluba protiv nemačkog Union Berlina. Od ranije su u klubu Nigerijac Benito i Senegalac Dijala, obojica napadači, dok je ovog leta stigao Kolumbijac Brajan Sebaljost, inače defanzivac. Najpoznatija imena u timu su svakako iskusni Andrej Jermolenko, nekada zvezda Vest Hema i Borusije iz Dortmunda, koji se u Kijev vratio iz Emirata prošlog leta, kao i kapiten tima Vitalij Bujalski. Inače na nedavno završenom EURU čak šestorica fudbalera ovog tima bili su deo ekipe koja se nije proslavila i kao i srpska, vratila se nakon grupne faze. Radi se o golmanu Bušćanu te fudbalerima Jarmolenku, Šarmolenku, Vanatu, Timčuku i Blažku. Nisu bili baš nosioci igre ali bi na njima Dinamo mogao da dosta zaradi do kraja prelaznog roka. Recimo još da je trener Dinama nekadašnji golman Oleksandar Šovkovski, ranije i pomoćnik Andreju Ševčenku u reprezentaciji Ukrajine.

U toku pripremnog perioda Kijevljani su boravili u Nemačkoj i igrali utakmice sa dosta jakim rivalima. Prvo su remizirali sa drugoligašima Paderbornom i Šalkeom, a onda su odigrali najbolji meč tokom leta kada su sa 4:0 pobedili danskog vicešampiona Brondbi. Igrali su zatim i sa južnoafričkim Mamelodijem, koga su savladali minimalnim rezultatom, da bi jedini poraz upisali u generalnoj proveri protiv nemačkog bundesligaša i prošlogodišnjeg učesnika Lige šampiona Union Berlina. Meč je završen rezultatom 3:2 za Berlince a strelci za Ukrijanice bili su Vanat i Dijalo. Najnovija vest kaže da u timu Dinama, barem u prvom meču u Poljskoj, neće biti standardnog veziste Vladimira Šepeljeva.

Dinamo je četiri puta igrao protiv Partizana i sva četiri meča do sada dobio. Prvi put su se sastali daleke 1976. godine u Kupu evropskih šampiona, a onda 2017. godine našli su se u istoj grupi Lige Evrope. U Beogradu je Partizan vodio sa 2:0 posle prvih 45 minuta ali je ukrajinski tim preokrenuo u nastavku, dok je meč u Kijevu lako rešio u svoju korist. Za utehu Partizanu i jedni i drugi su tada prošli u nokaut fazu ovog takmičenja. Što se Dinamovih rezultata u Evropi tiče oni su dva puta osvajali nekadašnji Kup pobednika kupova (1975. i 1986) i jedan Superkup Evrope 1975. godine. Poslednji trofej osvojili su pre tri godine kada su stigli do duple krune u Ukrajini. Šampioni SSSR-a bili su 13 puta a Ukrajine u 16 navrata.

Partizan: Pred Stanojevićem je gotovo nemoguća misija, ali on baš takve i voli

Još pre žreba, u kome je Partizan mogao da dobije ili Fenerbahče ili Diamo Kijev, gotovo svi su otpisali srpskog vicešampiona. Na utisak je najviše uticao vrlo slab završetak prošle sezone za crno-bele ali i situacija koja u klubu iz Humske ulice vlada već dugo. Poslednja titula osvojena je pre sedam godina, predug period da bi bilo ko, kome su crno-bele boje u srcu, bio makar malo zadovoljan. Već tri godine nema ni kupa, pa je ovo drugom mesto, nakon četvrtog iz pretprošle sezone, realno i uspeh. Uspevao je Partizan da dugo bude na vrhu tabele a onda je došao Napredak, slavio golom Majdevca u Humskoj, i sve se raspalo. Sezona je nekako privedena kraju, odbranjeno je drugo mesto ispred TSC-a, mada šire gledano možda je Topolčanima i bolje, igraće sigurno u grupnoj fazi Lige konferencija, a crno-beli tek treba da se izbore za evropsku jesen.

Najlakše bi bilo da to urade eliminacijom Dinama, imali bi zagarantovano mesto u Ligi Evrope ai još dva rivala do grupa Lige šampiona. Ako su mogli da biraju između Fenera sa Murinjom i Dinama koji nije što je bio i ne igra na svom terenu, svakako da je ovo bolja varijanta, a koliko bolja videćemo u utorak oko 22 časa. Nema ni Partizan prednost domaćeg terena. Zbog kazne posle meča sa Nordsjelandom, mkoja nam nije najjasnija, ugostiće Ukrajince bez publike kroz osam dana, a uprava crno-belih ne dozvoljava ni da na tribinama budu deca, kao što je bio slučaj u nekim ranijim slučajevima. Čini nam se da su razlozi poznati, to je pre svega skandiranje koje ”boli” čelnike, ali i eventulana opasnost od veličanja nekih učesnika u ukrajinskom ratu, što bi UEFA žestoko sankcionisala i verovatno Partizanu zatvorila vrata Evrope za duže vreme. Neće Partizan imati navijače ni u Poljskom, na prvom meču, ali je to dogovor sa Ukrjincima koji neće dovoditi svoje navjijače u Beograd na revanš, iako su imali pravo na to.

Veliko je pitanje koliko može Partizan u ovom momentu. Ako samo sudimo po meču sa Napretkom u prvom kolu, vrlo malo. Taj meč je dobijem u sudijskoj nadokandi i zahvaljujući genijalnosti Mateusa Saldanje, Brazilca koga ćemo imati priliku i privilegiju, da gledamo u dresu Partizana samo do kraja ovih evropskih kvalifikacija. Još uvek nisu stigla adekvatna pojačanja za ozbiljan fudbal, a verobvatno je najveći benefit povratak trenera Aleksandra Stanojevića, stručnja koji je u svom poslednjem mandatu u Humskoj izgubio titulu za samo bod. Stigao je zadnji vezni Arijaga iz MLS-a. Mladi fudbaler iz Hondurasa se ustalio u prvom timu, kao i iskusni štoper Mujakić. Ostali, povratnik Jovanović, Zubairu, Đurđević i Lazarević, to još uvek nisu.

Pošto u Evropi nema pravila oko bonusa, što je srpski ”pametan” izum, Stanojević je na put poveo samo dvojicu ”bonusa”, Stjepanovića i Trifunovića, koji su igrali i protiv Kruševljana. U Beogradu su ostali Ovusu, Kanute, Kovačević, Jevremović i Janković, a svi ostali su u avionu za Poljsku. Kakav će sastav istrčati ostaje da vidimo jer Stanojević, po sopstvenom priznanju, ima problema sa stranicima koji ne mogu da izdrže njegov ”dril” na treniznima. To se najbolje vidi po Gajasu Zahidu koji je neprepoznatljiv još od pripremnih mečeva. Natho takođe nema ”pluća” za više od pola sata i kreacija je najveći problem za ovaj Partizan, posebno u utakmicama sa ozbljnim rivalima, kakav je Dinamo u svakom slučaju.

Naš predlog:

Kladionice veće šanse u prvom meču daju Ukrajincima. Pobeda Dinama procenjuje se kvotom 1.65 u kladionici Mozzartbet a Partizana čak 5.60. Za remi je koeficijent 3.70.

Naš predlog je kombinacija duple šanse na domaćina uz bar dva gola na meču. Za 1x,2+ kvota je 1.43 u kladionici Mozzartbet.

Za one koji vole jače kvote predlog je igra na golove, a za GG3+ koeficijent je 2.30 u Mozzartbet-a nekako nam se čini i da bi mogla da dođe i igra 2GG. Za gol-gol u drugom poluvremenu kvota je 3.45 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.