DERBI DANA: Sporting – Porto: Lavovi spremaju osvetu za poraz u finalu Kupa!

U subotu nas širom Evrope očekuje pregršt veoma zanimljivih mečeva, a bez ikakve sumnje se derbi dana igra na stadionu Municipal u prelepom portugalskom gradu Aveiru, gde će Sporting i Porto odmeriti snage u okviru finala portugalskog Superkupa.
Kao što je dobro poznato, tim iz Lisabona je prošle sezone stigao do naslova prvaka ove zemlje, dok je Porto osvojio Kup, i to upravo nakon trijumfa u velikom finalu nad Sportingom, pa će ove dve ekipe ukrstiti koplja večeras i sva je prilika da nas očekuje pravi spektakl.
Početak susreta između ova dva portugalska velikana je zakazan za 21:15h
.

Sporting: Sjajna sezona iza Lavova!

Sporting je prošle sezone igrao zaista sjajno, a sve to je na kraju rezultiralo i osvajanjem nove šampionske titule. Na kraju je klub iz prestonice Portugala imao ogromnih deset bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Benfiku, pa su puleni Rubena Amorima dosta lakše nego što su svi mogli da pretpostave stigli do novog naslova prvaka. Bila je to ujedno i jubilarna dvadeseta šampionska titula za popularne Lavove, koji su pored toga čak sedamnaest puta osvajali i portugalski Kup, uz konstataciju da se to poslednji put dogodilo 2019. godine, kada je u velikom finalu savladana ekipa Porta, sa kojom će Sporting upravo večeras i odmeriti snage u okviru finala Superkupa.
Inače, veoma zanimljivo je da je Sporting, pod vođstvom Rubena Amorima koji radi fenomenalan posao na klupi ovog tima 2021. godine stigao do prve šampionske titule posle devetnaest godina posta, a samo tri godine kasnije je ovaj sjajni stručnjak za koga se ovog leta otimala čitava Evropa, došao do novog naslova prvaka sa klubom u koji je došao 2020. godine iz Brage, i od tada su Lavovi pored ta dva naslova prvaka, dva puta stigli do trofeja i u portugalskom Liga Kupu.
Ostaje sigurno žal zbog izgubljenog finala Kupa od Porta, koji je do trofeja stigao nakon pobede od 2:1, uz konstaciju da je pobedonosni pogodak delo sada već bivšeg igrača Taremija, koji je pogodio u drugom produžetku sa bele tačke, nakon što je regularni tok susreta završen rezultatom 1:1.
Veliko je pitanje da li će uprava Sportinga iz Lisabona do kraja prelaznog roka moći da zadrži Đekereša, iza kog je spektakularna sezona, a za koga se ozbiljno interesuje Arsenal. Od pojačanja, moramo izdvojiti dolazak sjajnog golmana Kovačevića, koji je vrlo lako ovog leta mogao da završi i u Benfici, inače najljućem rivalu Sportinga. Svakako, Ruben Amorim je sačuvao okosnicu šampionskog tima iz prošle sezone, a jedan od primarnih ciljeva će ovog puta biti plasman u nokaut fazu Lige šampiona, koja se od ove sezone igra po novom formatu.
Ako se osvrnemo na pripremni period, klub iz prestonice Portugala je odigrao samo tri meča i ostvariodva trijumfa uz jedan remi. Puleni Rubena Amorima su remizirali protiv neugodnog Sen Žiloa, dok je ova ekipa slavila u mečevima protiv nimalo naivnih ekipa Sevilje i Atletik Bilbaa. Upravo meč sa timom iz Baskije je bio i generalna proba pred početak sezone, a na njemu su popularni Lavovi slavili sa više nego ubedljivih 3:0, što je svakako sjajna uvertira za ovaj duel protiv Porta.

Porto: Konseisao napustio klub, vreme je za novo poglavlje!

Porto je posle Benfike najtrofejniji portugalski klub, a do sada je ova ekipa čak 30 puta osvajala pehar namenjen šampionu Portugala, uz napomenu da se to poslednji put desilo pre dve godine.
Na sve to treba dodati i dvadeset jubilarnih trofeja u Kupu, a veoma zanimljivo je da su popularni Zmajevi u drugom po važnosti takmičenju u portugalskom fudbala tri puta zaredom dolazili do trofeja.
U velikom finalu prošlog izdanja Kupa, Porto je slavio protiv Sportinga sa 2:1, i tim trofejom je tim sa Dragaa i spasao sezonu, pošto je na kraju ovaj tim završio tek na trećem mestu na tabeli portugalske Primeire, što je svakako jako loš rezultat.
Na kraju je Porto imao četiri boda viška u odnosu na četvrtoplasiranu Bragu, ali ne treba zaboraviti da su upravo ova dva tima u poslednjem kolu odmerili snage, uz napomenu da je tim sa Kamenoloma pre tog meča bio na samo minus jedan, ali je na kraju ipak Porto slavio i izbegao selidbu u Ligu konferencije, što bi bio veoma težak udarac za klub koji je do sada dva puta dolazio do naslova prvaka Evrope.
Naravno, moramo dodati i dva trofeja u Kupu UEFA (današnja Liga Evrope), dva naslova svetskog prvaka, ali i jedan Superkup Evrope.
Nakon veoma loše sezone, Seržo Konseisao je možda i očekivano podneo ostavku, a njega je nasledio njegov doskorašnji pomoćnik Vitor Bruno, pred kojim će biti veoma težak zadatak. Primarni cilj će sasvim sigurno biti naslov prvaka Portugala, ali i što bolji rezultat u Ligi Evrope, koja se poput Lige šampiona od ove sezone igra po nešto drugačijem principu.
Osim odlaska Taremija i Pepea, značajnijih odlazaka praktično da nije bilo, uz podsećanje da je uprava Zmajeva otkupila Franciska Konseisaa iz Ajaksa, u transferu vrednom 10 miliona evra, i deluje da je to sjajan posao, pošto je ovaj odlični portugalski fudbaler ostavio dosta dobar utisak na nedavno završenom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, gde je čak uspeo da postigne i jedan pogodak.
Za kraj, utisak je da će novom treneru biti potrebno i određeno vreme da prenese svoje zamisli igračima, a moramo pomenuti da je tim sa Dragaa bio sjajan u pripremnom periodu, pošto je nekadašnji šampion Portugala odigrao osam susreta i ostvario isto toliko trijumfa, iako uz Šturm i donekle Al Nasr nije bilo ozbiljnijih ekipa.

Naš predlog

Ako bacimo pogled na nekoliko poslednjih međusobnih mečeva između Sportinga i Porta, uglavnom nam ti dueli donose dosta pogodaka, a i skoro uvek ih ima na obe strane.
Iako je ovog puta ulog trofej u Superkupu, smatramo da će bez većih problema i jedni i drugi postići makar po jedan pogodak, pa vam savetujemo da se oprobate sa igrom GG za koju je kladionica Mozzartbet pripremila koeficijent 1.68.


Svakako da će i jedan i drugi tim dati sve od sebe da dođe do novog trofeja, a prednost ovog puta ipak dajemo Sportingu, najviše zbog činjenice da je Porto promenio trenera posle sedmogodišnje ‘vladavine’ Konseisaa, koji je ovom klubu doneo čak jedanaest trofeja, pa je hrabra preporuka jedinica koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 2.30.

Za kraj, generalno smo mišljenja da nas ove noći u Aveiru očekuje jedan veoma efikasan duel, pa je možda i najbolja prognoza za ovo finale portugalskog Superkupa igra 3+, a sve to uz kvotu 1.85 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.