TIP DANA: Galatasaraj – Bešiktaš: Ima li Bešiktaš rešenje za moćnu Galatu?

Posle duže vremena nam subota konačno donosi pregršt veoma interesantnih mečeva, a jedan od najzanimljivijih nam dolazi iz Turske, gde je na programu finale Superkupa u kom će snage odmeriti Galatasaraj i Bešiktaš.
Početak ovog susreta između dva turska velikana je zakazan za 19 časova i 45 minuta.

Galatasaraj: Može li Galata do novog trofeja?

Galatasaraj je do sada čak 24 puta dolazio do naslova prvaka Turske, naravno, uz konstataciju da se to poslednji put desilo prošle sezone. Na to je turski velikan u svoje vitrine dodao i čak osamnaest trofeja u Kupu, ali i sedamnaest u Superkupu, a upravo večeras Galata može da bude bogatija za još jedan trofej, i to onaj koji je namenjen pobedniku Superkupa, pošto će ovaj tim odmeriti snage protiv Bešiktaša, koji je prošle sezone došao do trofeja u turskom Kupu.
Od evropskih dostignuća moramo pomenuti osvajanje UEFA Kupa 2000. godine, i to nakon trijumfa nad favorizovanim Arsenalom, a iste godine je turski predstavnik stigao i do Superkupa Evrope.
Prošla sezona je bila dobra, pošto je tim iz Istanbula stigao do naslova prvaka Turske, i to nakon velike borbe sa Fenerom, a na kraju je Galatasaraj imao tri boda viška u odnosu na svog najljućeg rivala.
Utisak je da su oba tima imala veoma moćan roster, a ono što je veoma zanimljivo je da je drugoplasirani Fenerbahče imao čak 32 boda viška u odnosu na trećeplasiranu ekipu na tabeli, što dalje implicira da su Galata i Fener vodili bitku u dvoje, od samog starta šampionata.
Ipak, malo ko je očekivao da turski predstavnik neće uspeti u poslednjem kolu grupne faze Lige šampiona, preko Kopenhagena da dođe do plasmana u nokaut fazu Lige šampiona, i svakako da je to mrlja na inače veoma uspešnu sezonu tima iz Istanbula.
Sačuvana je čitava okosnica iz prošle sezone, a na sve to Galatasaraj je iz svog najljućeg rivala doveo Bačuaija, koji bi u napadu trebalo da pravi društvo Ikardiju, pa je utisak da je nekadašnji osvajač UEFA Kupa u tom delu tima veoma jak.
U pripremnom periodu je četa legendarnog Okana Buruka odigrala nekoliko veoma loših susreta, a generalni utisak sigurno nije dobar pošto je turska ekipa na pet odigranih mečeva ostvarila samo dva trijumfa i to protiv Trencina i Lećea, dok je Galata poražena od Laska, Dizeldorfa, ali i Parme, što i jeste bila generalna proba pred početak prvenstva.
Naravno, ne smemo zaboraviti da turskog predstavnika očekuju i kvalifikacije za Ligu šampiona, gde je po mnogim mišljenima ovaj tim glavni favorit, i sve osim plasmana u grupnu fazu najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja, koje se od ove sezone igra po drugačijem sistemu, bilo bi ravno katastrofi.

Bešiktaš: Orlovi se ne boje Galate!

Bešiktaš je posle Galatasaraja i Fenerbahčea treći najtrofejniji tim u Turskoj, a do sada je ovaj klub šesnaest puta dolazio do naslova prvaka ove zemlje, uz napomenu da se to poslednji put desilo pre četiri godine, kada je ovaj tim završio na prvom mestu na tabeli uz isti broj bodova kao i drugoplasirani Galatasaraj, ali je na kraju odlučila bolja gol razlika, preciznije samo jedan pogodak.
Bilo je jedno od najdramatičnijih izdanja u istoriji turskog šampionata, a pored šesnaest trofeja u prvenstvu, Bešiktaš je do sada jedanaest puta osvajao i turski Kup, uz napomenu da se to poslednji put desilo prošle sezone.
Od samog starta drugog po važnosti fudbalskog takmičenja u Turskoj je ekipa Bešiktaša gurala dosta dobro, a na kraju je ovaj tim u velikom finalu bio bolji od Trabzona. Bio je to jedan spektakularan duel na kom smo videli čak pet pogodaka, a na kraju je Bešiktaš slavio sa 3:2, i to nakon pogotka Al Musratija u četvrtom minutu sudijske nadoknade, što je bio povod za veliko slavlje na tribinama svih navijača bivšeg šampiona Turske.
Kada se osvrnemo na prošlo izdanje elitnog ranga turskog fudbala, Bešiktaš je na kraju završio na šestom mestu na tabeli uz isti broj bodova kao i petoplasirana Kašimpaša, i stiče se utisak da je aktuelni osvajač turskog Kupa mogao i morao dosta više u šampionatu. Ipak, trofej u Kupu je ovom timu doneo i direktan plasman u Ligu Evrope, što sasvim sigurno i jeste bio primarni cilj za prošlu sezonu, a kako stvari stoje biće i ovog puta.
U međuvremenu je novi trener postao Đovani Van Bronhorst, koji je bio bez posle pune dve godine, od kako je dobio otkaz u Renžersu, pa je sigurno da će i bivši holandski fudbaler imati velike motiv da se dokaže na velikoj sceni.
U pripremnom periodu je Bešiktaš odigrao nekoliko veoma dobrih mečeva, uz konstataciju da je nekadašni šampion Turske igrao uglavnom protiv na papiru slabijih rivala. Savladane su ekipe Grazera, Genčerbirligija i Sakaraje, nerešeno je bilo protiv Umranija i Bandirme, dok je jedini poraz u pripremnom periodu Bešiktaš doživeo od Šahtjora, koji je slavio sa minimalnim rezultatom.

Naš predlog

Radi se o dva veoma kvalitetna tima, ali je ipak utisak da u ovom trenutku Galatasaraj opravdano slovi za najkvalitetniju ekipu u Turskoj i sva je prilika da će turski velikan nakon osvajanja prvenstva doći do novog trofeja, pa vam savetujemo da se fokusirate na jedinicu za koju je kladionica Mozzartbet pripremila koeficijent 2.20.

Iako je ulog trofej u Superkupu, vrlo lako se može dogoditi da nam ovaj meč između Galatasaraja i Bešiktaša donese baš dosta pogodaka, a pre svega mislimo da će ih ovog puta biti na obe strane, zbog čega vam toplo preporučujemo da se oprobate sa igrom GG koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 1.60.

Za kraj, iz potpuno istog razloga vam preporučujemo da okušate sreću i sa igrom 4+, a sve to uz fantastičnu kvotu 2.75 u Mozzartu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.