TIP DANA: Lil – Fenerbahče: Meč sezone već na početku za Doge i Fener!

U utorak nas širom Evrope očekuje nekoliko veoma dobrih mečeva, pošto su na programu kvalifikacije za Ligu šampiona, a ovog puta smo za vas pripremili verovatno i najzanimljiviji duel u kom će fudbaleri Lila na svom stadionu ugostiti Fenerbahče.
Francuski predstavnik kvalifikacije započinje od ovog kola, dok je Fenerbahče koji od ovog leta predvodi legendarni Žoze Murinjo krenuo od drugog kola, gde je ova ekipa eliminisala švajcarski Lugano.
Početak ovog susreta između Lila i Fenerbahčea je zakazan za 20 časova i 30 minuta.

Lil: Francuski predstavnici po tradiciji igraju katastrofalno u kvalifikacijama za LŠ!

Pre svega, moramo reći da francuski predstavnici u poslednjih nekoliko godina u kvalifikacijama za najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje imaju ogromnih problema, i retko kada se desi da neki tim iz Lige 1, na kraju i dođe do plasmana u Ligu šampiona, a da to ne ostvari direktnim putem, preko Lige 1.
Prošle sezone su kvalifikacije bile kobne za Marsej, a nekoliko puta ranije pre toga za Monako, pa ostaje da se vidi da li će popularne Doge osvetlati obraz i dođi do plasmana u novi format Lige šampiona.
Ako se osvrnemo na prošlu sezonu, ona je bila dosta dobra, a na kraju je Lil stigao do četvrtog mesta na tabeli, koje od prošle sezone i donosi plasman u kvalifikacije za elitno klupsko takmičenje.
Na kraju je ovaj tim imao samo dva boda manjka u odnosu na trećeplasirani Brest, koji je stigao do senzacionalnog direktnog plasmana u Ligu šampiona.
Imali su fudbaleri Lila sve u svojim rukama uoči poslednjeg kola, pošto im je za treće mesto bila potrebna pobeda na domaćem terenu protiv Nice, ali je taj duel završen rezultatom 2:2, uz podatak da su gosti za Azurne obale do izjednačenja stigli u drugom minutu sudijske nadoknade, što je iskoristio Brest i pobedom na gostovanju kod Tuluza došao do nestvarnog plasmana u elitno takmičenje.
U međuvremenu je klub napusio Paulo Fonseka, koji je ponovo otišao u Seriju A, ovog puta u slavni Milan, a na njegovo mesto postavljen je Bruno Ženesio pred kojim je veoma težak zadatak, a to je da Lil ponovo dovede do jedne od prve četiri pozicije.
Ako se osvrnemo na igrački kadar, tokom leta je klub ostao bez svog najperspektivnijeg fubalera, pošto je Leni Joro u transferu vrednom 62 miliona evra pojačao Mančester junajted, a veoma zanimljivo je da se odmah i povredio i po prvim procenama će odsustvovati čak tri meseca sa terena. Tako je nastavljen trend sjajnih prodaja ovog kluba, a i dalje rekord drži pomalo zaboravljeni Nikolas Pepe, koji je 2019. godine u transferu teškom 80 miliona evra prešao u Arsenal.
U međuvremenu je Lil pojačao Tomas Menije, a ne smemo zaboraviti ni na dolazak sjajnog Sahrauija iza koga je sjajna sezona u Herenvena. Zanimljivo je da je Lil u ovom prelaznom roku angažovao i Etana Embapea, inače mlađeg brata od Kilijana Embapea.
Za kraj, moramo pomenuti 2021. godinu, u kojoj je Lil mimo svih očekivanja ostavio PSŽ iza sebe i došao do naslova prvaka Francuske, a tada je ovaj tim i poslednji put igrao u Ligi šampiona, i uspeo da dođe do plasmana u osminu finala, gde je francuski predstavnik očekivano eliminisan od Čelsija.

Fenerbahče: Murinjo ima previše iskustva za ovakve mečeve!

Fenerbahče i Galatasaraj su čitavim tokom prošlog izdanja turskog šampionata vodili veliku bitku, koja je na kraju pripala Galatasaraju, koji je sezonu završio na prvom mestu na tabeli uz tri boda viška u odnosu na svog najljućeg rivala.
Pre svega, utisak je da su prošle sezone i jedan i drugi klub imali veoma dobre ekipe, a to će kako sada stvari stoje biti slučaj i ove sezone, i nema nikakve sumnje da ćemo ponovo gledati veliku borbu u turskom fudbalu, naravno u dvoje, pošto su ova dva tima miljama daleko iznad konkurencije.
Rešen je Fener da dođe do prvog naslova prvaka Turske, još od 2014. godine, i zaista poražavajuće zvuči podatak da klub koji je do sada čak devetnaest puta osvajao šampionsku titulu, punih deset godina ne može da dođe do naslova prvaka Turske. Shodno tome, klub je angažovao legendarnog Žozea Murinja, koji se nije previše dvoumio oko novog posla, nakon što je dobio otkaz u Romi, usled jako lošeg starta sezone.
Ono što je verovatno i najbolje je da je tim iz Istanbula zadržao praktično ceo tim iz prošle sezone, a nedavno je u klub stigao i Jusuf En Nesiri koji predstavlja najskuplje pojačanje u istoriji turskog fudbala.
Za njegovu slobodu je Fenerbahče platio Sevilji 19.500.000 evra, a reprezentativac Maroka će u svom novom klubu zarađivati oko 4 miliona evra godišnje. On bi zajedno sa Džekom, koji za sada ostaje u Istanbulu trebalo da predstavlja glavnu napadačku opciju, ali ne smemo zaboraviti da u Feneru ima još nekoliko zaista vrhunskih fudbalera poput Freda, Tadića, Kenta, Krunića i Undera.
U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona turski predstavnik je uz dosta muke bio bolji od švajcarskog Lugana koji je na kraju savladan ukupnim rezultatom 6:4. Prvi duel u Švajcarskoj je završen pobedom Fenera od 3:4, da bi u revanšu ova ekipa slavila sa 2:1 i tako zakazala sebi duel protiv nimalo naivnog Lila, i svakako da se radi o derbi meču trećeg kola kvalifikacija za elitno klupsko takmičenje.
Do sada su Fenerbahče i Lil dva puta odmerili snage, i to u šesnaestini finala Liga Evrope, kada je francuski predstavnik bio bolji i došao do plasmana u osminu finala. U prvom meču je Lil slavio pred svojim navijačima sa 2:1, da bi u drugom u Istanbulu bilo 1:1.
Inače, pobednik ovog dvomeča će u plej-ofu za plasman u Ligu šampiona odmeriti snage protiv boljeg iz duela Rojal Uniona i Slavije iz Praga, pa se može konstatovati da su oba tima generalno dobro prošla na žrebu, ali u plej-ofu ima mesta za samo jednu ekipu.

Naš predlog

Pre svega, smatramo da nam ovaj duel neće doneti dosta pogodaka, pa je topla preporuka da se fokusirate na igru 0-2 gola za koju je kladionica Mozzartbet odredila koeficijent 1.80.

Fudbaleri Lila će sasvim sigurno dati sve od sebe da iskoriste prednost domaćeg terena, ali sa druge strane ih po svemu sudeći očekuje defanzivno orjentisani Fenerbahče, koji će ići na to da ne izgubi ovaj prvi duel trećeg kola kvalifikacija za elitno klupsko takmičenje, pa vam predlažemo da okušate sreću sa duplom šansom X2, a sve to uz kvotu 1.70 u kladionici Mozzartbet.

Pominjali smo već da francuski predstavnici u poslednjih desetak godina igraju katastrofalno u kvalifikacijama za Ligu šampiona, i zaista se retko desi da tim koji kroz prvenstvo izbori plasman u kvalifikacije na kraju i dođe do grupne faze. Bilo kako bilo, ni Fener nije blistao u dvomeču protiv Lugana, pa je možda i najrealnije da se ovaj prvi susret između francuskog i turskog predstavnika završi bez pobednika, zbog čega vam savetujemo da vaš fokus usmerite na X koji kladionica Mozzartbet plaća sa fantastičnom kvotom 3.40.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.