MEČ DANA: Jagjelonija – Bode Glimt: Ko će na megdan Zvezdi u plejofu?

Prvak Poljske ekipa Jagjelonije će u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona dočekati prvaka Norveške ekipu Bodo Glimta. Ovaj par je posebno zanimljiv zbog činjenice da će pobjednik ovog dvomeča biti protivnik Crvenoj zvezdi u plejofu za ulazak u elitno takmičenje. Utakmica je na programu od 20 časova i 45 minuta.

Jagjelonija: Prva titula je stigla!

Tim iz sjeveroistoka zemlje je do sada najbolje godine u Ekstraklasi proživio u periodu od 2016. do 2018. godine. Tada je u dva navrata završila na drugom mjestu. Posebno bolna bila je sezona 2016/2017, kada je Jaga u poslednjem kolu kod kuće propustila da pobjedi Leh i tao iskoristi kiks Legije, pa je ostala na dva boda od osvajanja šampionata.
Posle sedam godina Jagjelonija je stigla do krune i igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona ovog ljeta.
Neće biti lako da se odbrani titula. Mladi stručnjak Adrijan Simjenijek ima samo 32 godine. Nije plaćeno ni evro za obeštećenje za novajlije. Pojačavanja su Portugalac Žoao Mutinjo, golman Maks Strijek, Mamine Dinabi Fadiga, Miki Vilar i Filip Volski. Bojan Nastić je napustio tim, a za lijevog beka Bartolomea Vdovika je inkasirano 1.500.000 od portugalske Brage.
Tim koji predvodi talentovani stručnjak, koji je u smiraj prošle sezone preuzeo kormilo ekipe – i postao najmlađi trener u istoriji Ekstraklase sa 31 godinom – kao privremeno riješenje posle odlaska Maćeja Stolarčika, uspio je da sačuva Jagu u ligi. Time je “kupio” povjerenje čelnika kluba, i potom je ekspresno transformisao ekipu koja je lani finiširala na 14. mjestu sa četiri boda više od zone ispadanja, do pretendenta za titulu prvaka.
Jagjelonija postoji od 1920. godine i osim nacionalnog Kupa 2010. i Superkupa iste godine, žuto-crveni nisu osvojili nijednu titulu do prethodne sezone.
U prethodnom kolu kvalifikacija su eliminisali Panevežis, ništa nije Jaga prepuštala slučaju, zgromila je Penevežis u Litvaniji – 0:4 u prvoj utakmici.
Za za stradanje Penevežisa zaslužan je – najbolji Španac u Poljskoj. Hesus Imas je još prije osam godina napustio domovinu, gdje nije pravio razliku, i pronašao je savršenu sredinu. Ekstraklasa mu je legla samo tako. Otkako je došao u poljski šampionat, dao je čak 84 gola! Većinu u dresu Jagjelonije.
Visla iz Krakova namirisala je njegov potencijala, no zbog loše finansijske situacije i tavorenja u drugom rangu odrekla ga se za siću. U transferu vrijednom 100.000 evra stigao je u Jagjeloniju, a upravo on je maltretirao Penevežis. Spakovao je het-trik Hesus Imas za poluvrijeme, a ubjedljiv trijumf dodatno podebljao Kristofer Hansen.

Bode Glimt: Imaju slabiji tim u odnosu na prethodne sezone!

Bode Glimt je dva puta igrao u nokaut fazi Lige konferencije, jednom čak stigao i do četvrtfinala. Iskusio je i kako je to biti u Ligi Evrope, ali ne i – Ligi šampiona. Kada je u Norveškoj stavio prvu krunu na glavu, narednog ljeta ga je Legija počistila. Idući put ga je u plej-ofu zagrebački Dinamo na Maksimiru eliminisao posle produžetaka i zalupio mu vrata društva najboljih. Krenuo je u novi pohod na grupe, i to furiozno.
Svakog ljeta šampion iz arktičkog kruga rasproda ponajbolje igrače, dobrano popuni kasu i mudro investira. Odlasci se nekad osijete više, nekada manje, ali Kjetil Knutsen gotovo uvijek uspije da napravi konkurentan tim i u lijepom svijetlu se prikaže na evropskoj sceni. Učinio je to i u prethodnoj rundi, jer ono što je Bode Glimt prikazao protiv letonskog RFS-a bila je tiki-taka na skandinavski način.
Praktično da dileme pred revanš i nije bilo, utakmica u Rigi je bila formalnost za Norvežane. Jer, ne samo da su bili dominantni u polju, da su vrtjeli protivnika oko malog prsta i da su ofanzivci čuvare rušili kao kegle, nego je RFS bio bespomoćan. I bezopasan.
Čestito nije ni priprijetio, najbolje se to oslikava u podatku da u okvir gola niti jednom nije šutnuo?! Sve skupa na prvom meču četiri puta…
Letonci nisu imali šta da traže na sjeveru Starog kontinenta, na terenu smještenom nedaleko od fjordova. Loptu bezmalo da nisu ni vidjeli, vezni red Bode Glimta ju je zaključao, sakrio kao kakav mađioničar i onda bi se odjenom ukazala u nogama napadača.
Nekada je Viktor Bonifejs terorisao protivničke odbrane u žutom dresu, izluđivali su direktne čuvare Amal Pelegrino i Filip Sinkernagel, a sve to pomalo danas čini – Ulrik Saltnes. Dobro će ga upamtiti srpski igrači Stefan Panić i Darko Lemajić, jer protiv RFS-a je pravio čuda. Upisao je gol i čak tri asistencije!
Prošlog ljeta je Bode Glimt odrao kožu Marselju, uzeo mu je 8.000.000 evra za Farisa Mumbanju, a nova mušterija je – Ren. Klupski rekord je pao, klupski rekord je dupliran! Zaslužan je – Albert Grenbek.
Niko u Skandinaviji poslednjih godina nije tako dobro poslovao kao Bode Glimt, malo ko uz klub sa kranjeg sjevera i danski Kopenhagen zna da upakuje i proda proizvod ‘zapadnjacima’. Albert Grenbek otišao je u Ren za čak 15.000.000 evra!
Bode je nakon 18 odigranih mečeva u novoj sezoni na prvoj poziciji na tabeli sa 7 bodova viška u odnosu na drugoplasirani Bran, pa su sve prilike da će i ove sezone lako do odbrane trona.

Naš prijedlog:

Gosti kao blagi favoriti ulaze u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf iznosi 2.25 u SuperBet kladionici. Trijumf domaćina plaća se kvotom 3.15, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.45.

Obje ekipe igraju veoma ofanzivan i atraktivan fudbal i mišljenja smo da će ova utakmica obilovati golovima. Naš prijedlog je da pokušate sa igrom GG po kvoti 1.59 u SuperBet kladionici, a igra 3+ se po kvoti 1.69 takođe čini veoma primamljivo. Iako su gosti blagi favoriti, treba ozbiljno shvatiti Jagjeloniju i jednostavno smo mišljenja da neće tako lako pokleknuti pred svojim navijačima. Naš prijedlog je shodno tome i igra 1X&GG po kvoti 2.55 takođe u SuperBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.