MEČ DANA: Francuska – Španija: Fudbalsko zlato se vraća u Evropu nakon 32 godine!

Stigli smo do finala fudbalskog turnira na Olimpijskim igrama, a tamo će se sastati reprezentacija Francuske i Španije. Domaća selekcija je u polufinalu primili tek prvi pogodak na turniru, dok su Španci samo jednom uspijeli da sačuvaju svoju mrežu. Poslednja selekcija iz Evrope koja je osvojila zlato na Olimpijadi je bila upravo Španija i to prije 32 godine. Francuzi na olimpijsko zlato čekaju punih 40 godina. Utakmica je na programu od 18 časova na Parku Prinčeva u Parizu.

Francuska: Lakazet dostojno predvodi ovu ekipu!

Umalo se u polufinalu desila senzacija na fudbalskom turniru Olimpijskih igara. Egipat je mogao da sruši domaćina Francusku i ostavi je bez finala, ali napadač Kristal Palasa, Žan Filip Mateta je odigrao meč života i sa dva gola zaustavio Faraone, a odveo svoju selekciju u finale posle produžetaka.
Na kraju evropsko-afričkog dvomeča, i pored drame, u finalu ćemo imati dva evropska tima, što nagovještava da nas očekuje spektakularan meča.
Koliko je Egipat priprijetio Francuzima dovoljno govori podatak da su Galski pijetlovi tek na ovom meču primili prvi gol na čitavom turniru. Posle zatvorenog prvog poluvremena, Egipat je došao do šokantne prednosti u 62. minutu kada je Mahmud Saber u potpunoj gužvi najbolje reagovao i zakucao loptu u mrežu Francuza.
Malo ko na stadionu u Lionu mogao je da povjeruje šta se dešava posebno jer Francuska do tada nije pokazala slabosti. Redom su Trikolori pobjeđivali SAD (3:0), Gvineju (1:0), Novi Zeland (3:0) i Argentinu (1:0). U polufinalu su se domaćini, ipak, mučili da pronađu put do gola, što je borbeni Egipat umalo iskoristio da dođe senzacije.
Strijepnja je trajala 21. minut, tačnije sve do 83. kada je gorepomenuti napadač Kristal Palasa postigao gol. Sijevnula je sjajna kontra, Mihael Olise je u punom trku pronašao Matetu koji je bio precizan na opšte oduševljenje Francuza.
Bio je to gol koji je donio dodatnih pola sata u kojima Francuska potvrdila kvalitet, ali tek nakon što je rival ostao sa igračem manje. Već u drugom minutu produžetaka drugi žuti karton dobio je Fenerbahčeov Omar Fajed. Umorni Egipćani su ostali bez gasa, tražili su način da dođu do penala, ali Mateta je ponovo bio precizan. Ovoga puta u devetom minutu prvog produžetka.
Posle toga je bilo jasno da Francuska ide ka finalu, a potvrda je stigla u vidu trećeg gola preko Bajern Minhenovog Olisea za ovjeru pobjede vrijedne medalje. Ostaje još da vidimo kog sjaja.

Španija: Hoće li objediniti evropski i olimpijski tron?

Evropsku krunu su namjestili i već tada smo svi pričali o tome kako se na Pirinejima stvara generacija kadra da vlada godinama. A sada smo još čvršći u tom stavu, jer Španija napada i olimpijsku titulu. U vrlo neprijateljskom ambijentu na Velodromu koji je bar na veče izgledao kao da je u Rabatu ili Kazablanci, a ne u Marselju, preokret i pobjeda nad Marokom od 2:1 za plasman u finale igara.
Apsolutni junak meča bio je Barselonin Fermin Lopez, uz Aleksa Baenu jedini koji je igrao i u Njemačkoj i u Parizu. Ali je na olimpijskom turniru pokazao da ne nosi slučajno zvanje evropskog šampiona.
Fermin je bio taj koji je preuzeo odgovornost nakon što je nesmotren start Pabla Barsija dozvolio Marokancima da sa penala stignu do vođstva u 37. minutu. Siguran egzekutor najstrože kazne bio je Al Ainov Sufijan Rahimi, sa šest golova najbolji strijelac takmičenja.
Rahimijeva nesreća je što je odmah iza njega baš Fermin Lopez. Sada sa četiri pogotka, pošto je veliku grešku Genkovog Zakarije El Uadija kaznio pogotkom za izjednačenje u 65. minutu.
I tu se nije zaustavio. Nije ni pogodio, ali je asistencija u 85. minutu imala jednak značaj. Seviljin Huanlu Sančez je bio strijelac i čovjek koji je Marokancima još jednom podvukao činjenicu da suv talenat jednostavno nije dovoljan za najviše domete, a afrička selekcija taktički još nije disciplinovana koliko rivali iz Evrope.
Šta tek reći za Špance? I treba li uopšte da podsjećamo da su Evropu pokorili sa timom u kome su prve zvijezde bili 17-godišnji Lamin Jamal i 22-godišnji Niko Vilijams, a da su tu i Pedri (21), Feran Tores (24), pa taj Fermin Lopez (21), a evo na pragu reprezentacije i neki drugi supertalentovani momci. I da ne zaboravimo, baš prije deset dana osvojili su i U19 tiutulu prvaka Evrope savladavši u finalu Francusku sa 2:0.
Sprema li nam se to apsolutna dominacija Crvene furije?

Naš prijedlog:

Francuska kao blagi favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u King kladionici iznosi 2.40. Trijumf Španije plaća se kvotom 3.10, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 3.15.

Mišljenja smo da će i jedni i drugi oprezno ući u meč i da ćemo gledati jedan veoma ujednačen meč. Naš prvi prijedlog je igra PIK X za koju je u King kladionici ponuđena kvota 1.70. Takođe mišljenja smo da nećemo gledati pretjerano efikasan meč, pa vam shodno tome predlažemo i igru 0-2 po kvoti 1.68. Francuzima dajemo blagu prednost u ovoj utakmici i za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa igrom 1&0-3 po kvoti 3.05 takođe u King kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.