TIP DANA: Sporting – Rio Ave: Aktuelni šampion Portugala započinje odbranu trona!

U petak je naravno nešto slabija ponuda za klađenje nego što je to bio slučaj u prethodnih nekoliko dana, a inače, ovaj dan nam donosi i početak portugalske Primeire. Prvi duel se igra u prestonici ove zemlje, prelepom Lisabonu, gde će snage odmeriti aktuelni šampion Sporting i Rio Ave.
Početak susreta između ova dva tima je zakazan za 21:15h.

Sporting: Lavovi kreću po novu titulu!

Prošla sezona je bila fantastična za fudbalere Sportinga, koji su potpuno zasluženo stigli do novog naslova prvaka Portugala.
Od prvog do poslednjeg kola su puleni Rubena Amorima znali šta žele, a na kraju su popularni Lavovi imali čak deset bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Benfiku, što je vrlo verovatno i podatak koji najbolje odslikava partije Sportinga iz prošle sezone. Bila je to druga titula šampiona Portugala za tim iz Lisabona u poslednje tri godine, a svakako da je najzaslužniji čovek za to Ruben Amorim, koji se pre nekoliko meseci pominjao naslednik Jirgena Klopa u Liverpulu, ali je ipak jedan od najboljih trenera današnjice odlučio da ostane u Sportingu.
Naslov prvaka u Primeiri je ovom timu doneo i direktan plasman u Ligi šampiona, koja se kao što je to dobro poznato od ove sezone igra po izmenjenom principu, a primarni cilj će sasvim sigurno biti plasman u doigravanje. Ako se podsetimo još jednom na prošlu sezonu, predstavnik Portugala je igrao u Ligi Evrope, gde je ovaj tim u osmini finala eliminisan od Atalante, koja je zanimljivo na kraju i stigla do trofeja u drugom po kvalitetu evropskom klupskom takmičenju.
Nažalost, u finalu Kupa su Lavovi poraženi od Porta sa 2:1, a lepa prilika za osvetu bilo je skorašnje finale Superkupa, ali je i tu Porto slavio, i to nakon produžetaka. Bio je to jedan spektakularan meč na kom smo videli čak sedam pogodaka, a na kraju su Zmajevi slavili sa 3:4. Malo ko je to mogao da pretpostavi nakon 24. minuta igre kada je na semaforu stajalo 3:0 za Sporting. Ipak, prvo je tim sa Dragaa uspeo da izjednači na 3:3, a onda preko Haimea i da preokrene u potpunosti rezultat.
Ako se osvrnemo na igrači kadar aktuelnog šampiona Portugala, do kraja sezona će biti pakleno težak zadatak zadržati Đekereša, za koga se praktično otima pola Evrope. Ono što je sigurno pozitivno je da je sačuvana okosnica iz prošle sezone, a od novih fudbalera treba izdvojiti Debasta, koji je u transferu vrednom 15 miliona evra stigao iz Anderlehta, i trebalo bi da predstavlja veliko pojačanje u zadnjoj liniji tima, mada je utisak da se ovaj fudbaler nije proslavio na meču protiv Porta. Pored toga, u klub je stigao i golman Vladan Kovačević, za čiju slobodu je poljskom Rakovu plaćeno oko 5 miliona evra.

Rio Ave: Primarni cilj će ipak biti opstanak!

Rio Ave je osnovan 1939. godine, a do sada ovaj klub nikada u svojoj 85 godina dugoj istoriji nije osvojio portugalski šampionat.
Ipak, moramo pomenuti da je Rio Ave do sada dva puta dolazio finala u portugalskom Kupu, ali je nažalost ova simpatična ekipa oba puta gubila te mečeve za trofej. Prvi put je to bio slučaj davne 1984. godine kada je Rio Ave u velikom finalu poražen od Porta sa 4:1, da bi 30 godina kasnije Rio Ave poražen u finalu i od Benfike, a taj duel je završen rezultatom 1:0. Zanimljivo je da je iste godine ovaj tim stigao i do finala Liga Kupa, gde je usledio novi poraz od slavne Benfike.
Što se tiče evropskih dostignuća, vredno pomena je učešće u grupnoj fazi Liga Evrope i to 2015. godine, kada je portugalski predstavnik u konkurenciji Dinamo Kijeva, Steaue i Olborga zauzeo poslednje mesto na tabeli. Najbliži novom plasmanu u drugo po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, Rio Ave je bio 2021. godine, kada je portugalski predstavnik jedva eliminisan od slavnog Milana, i to nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca.
Deluje da je prošle sezone nekadašnji finalista portugalskog Kupa mogao i bolje da završi, pošto je na kraju ovaj tim zauzeo jedanaesto mesto na tabeli uz samo pet bodova viška u odnosu na ekipu koja je na kraju morala da se preseli u drugi po kvalitetu rang portugalskog fudbala.
Ko zna šta bi bilo da Rio Ave nije finiš sezone odigrao na veoma visokom nivou, kada je ova ekipa na dvanaest poslednjih mečeva izbegla poraz, što je podatak koji se i te kako mora pohvaliti.
Ako govorimo o ciljevima za novu sezonu, ipak će onaj primarni biti opstanak u društvu najboljih, uz konstataciju da će Rio Ave sigurno iskoristiti priliku za Evropu, ako se ona ukaže.
Trener ove ekipe je od 2021. godine Luis Freire, koji je pre toga radio u Nasionalu i Eštorilu, a treba reći da se radi o veoma perspektivnom treneru koji u novembru puni 39 godina.
Što se igračkog kadra tiče, kapiten Vitor Gomeš je ujedno i najbolji fudbaler ekipe, a pored njega treba dodati i Klejtona, koji je nakon dve odlične sezone u Kasa Piji ovog leta prešao u Rio Ave.
Inače, poslednji trijumf nad Sportingom, fudbaleri Rio Avea ostvarili su 2019. godine u Kupu, a taj duel je završen rezultatom 2:1.

Naš predlog

Sporting je kako sada stvari stoje ponovo glavni kandidat za naslov prvaka Portugala. Sezona nije počela na najbolji mogući način pošto je ovaj tim poražen u finalu Superkupa od Porta, pa je sigurno da će popularni Lavovi dati sve od sebe da se iskupe svojim navijačima, koji će sasvim sigurno dobrano popuniti tribine, pa vam predlažemo da se oprobate sa prelazom 1-1 koji kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 1.47.

Po tradiciji, na mečevima između ova dva kluba uglavnom ima dosta pogodaka. Primera radi, poslednji međusobni susret između ove dve ekipe je završen rezultatom 3:3, a kako sada stvari stoje poprilično realno je da i ovog puta posmatramo susret sa dosta golova, pa vam predlažemo da vaš fokus usmerite ka igri 4+ uz kvotu 1.97.

Za kraj, primetno je da odbrana Sportinga nije na nivou, makar to nije bio slučaj na onom duelu protiv Porta, a kako je kao što smo već to pomenuli Rio Ave na poslednjem međusobnom susretu protiv popularnih Lavova postigao čak tri gola, vrlo je moguće da gosti ovog puta dođu do makar jednog, pa vam savetujemo da se opredelite za igru G1+ uz sjajnu kvotu 1.95 u kladionici Mozzartbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.