TIP DANA: Fenerbahče – Lil: Murinjo na žeravici već na početku!

U utorak su na programu svi revanš mečevi trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a ovog puta smo za vas pripremili susret između Fenerbahčea i Lila.
Prvi duel između francuskog i turskog predstavnika je završen pobedom Lila od 2:1, uz konstataciju da su popularne Doge do trijumfa stigli nakon pogotoka u prvom minutu sudijske nadoknade.
Sva je prilika da nas očekuje jedan veoma uzbudljiv revanš, a početak meča u Istanbulu pred punim tribinama je zakazan za 19 časova.

Fenerbahče: Može li Fener da izbori plej-of Lige šampiona?

Pre svega, poražavajuće zvuči podatak da Fenerbahče punih deset godina nije uspeo da dođe do naslova prvaka Turske, što će naravno biti primarni cilj za ovu sezonu.
Najviše zbog toga je uprava ovog kluba i dovela legendarnog Žozea Murinja, ali veliko je pitanje koliko je ovaj stručnjak garancija za vrhunske rezultate, pogotovu što se pomenuti u poslednje vreme nije proslavio u klubovima gde je radio, o čemu najbolje svedoči i ne tako davni otkaz u Romi.
Ako se osvrnemo na prošlu sezonu, videćemo da je Fener vodio veliku borbu za naslov prvaka Turske sa svojim najljućim rivalom, a generalni je utisak da su i jedni i drugi imali možda i nikad bolju ekipu.
Na kraju je Galata izašla kao pobednik, uz samo tri boda viška, a oba turska velikana su daleko iza sebe ostavila konkurenciju i sigurno je da će se ovi timovi i ovog puta voditi glavnu reč kada je u pitanju borba za šampionsku titulu.
Proteklog vikenda je startovala turska Superliga, a Fenerbahče je na svom stadionu dosta teže nego što se očekivalo savladao ekipu Adane, i to sa minimalnim rezultatom. Ponovo je strelac bio Edin Džeko koji u poslednje vreme igra na vrhunskom nivou, i sigurno je da se od njega najviše i očekuje u revanšu protiv Lila.
U kvalifikacijama za Ligu šampiona zbog nešto slabijeg koeficijenta turski predstavnik je startovao od drugog kola gde je ova ekipa ne tako lako eliminisala švajcarski Lugano. Prvi duel u Švajcarskoj je završen rezultatom 3:4, a u revanšu je Lugano prvi stigao do prednosti, da bi do kraja puleni Žozea Murinja došli do potpunog preokreta i plasmana u treće kolo kvalifikacija za najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje. Slobodno možemo reći da klub iz Istanbula nije imao previše sreće pri žrebu, pošto je za protivnika dobio francuski Lil, a velika prednost je što se revanš igra u Istanbulu, gde Fener zaista retko gubi. Prvi meč su Doge rešile u svoju korist rezultatom 2:1, i to potpuno zasluženo, iako je francuski predstavnik do trijumfa stigao nakon gola u prvom minutu sudijske nadoknade. Pre toga je u 80. minutu susreta poravnao na 1:1, ali je radost gostujućih navijača trajala samo jedanaest minuta.
Naravno, više ne važi pravilo gola u gostima, pa će po svemu sudeći turski predstavnik, ukoliko želi da dođe do plasmana u plej-of za ulazak u Ligu šampiona morati da slavi sa dva gola razlike, što naravno neće biti nimalo lak zadatak.

Lil: Doge ruše prokletstvo francuskih klubova u kvalifikacijama?

Opšti je utisak da je ekipa Lila prošle sezone ‘prokockala’ Ligu šampiona, pošto su popularne Doge uoči poslednjeg kola imale apsolutno sve u svojim rukama. Naime, ovoj ekipi je za treće mesto i direktan plasman u Ligu šampiona bila potrebna pobeda na domaćem terenu protiv Nice. Nažalost, nekadašnji šampion Francuske je odigramo samo 2:2 protiv tima sa Azurne obale, a na sve to su gosti do remija stigli nakon pogotka u drugom minutu sudijske nadoknade. Da stvari budu još gore po Lil, sve to je iskoristio Brest koji je bez većih problema slavio na gostovanju kod Tuluza i na kraju je ova ekipa stigla do senzacionalnog plasmana u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje, što je svakako nešto što je malo ko mogao da pretpostavi pred početak šampionata.
Doge će nažalost morati u kvalifikacije, a valja pomenuti da se u poslednje vreme francuski klubovi nimalo nisu proslavili u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Pamtimo svi prošlosezonsku eliminaciju Marseja od Panatinaikosa, i to još u trećem kolu, a pre toga Monako nekoliko puta isto nije uspevao da se izbori za Ligu šampiona, preko kvalifikacija.
Ipak, u prvom meču trećeg kola francuski predstavnik je odigrao jedan veoma dobar meč i na svom stadionu slavio protiv verovatno i favorizovanog Fenerbahčea, a taj duel je završen rezultatom 2:1.
Ono što je veoma važno je da su fudbaleri Lila pokazali karakter, i nakon što je gostujuća ekipa izjednačila desetak minuta pred istek regularnog toka, domaćin je preko Žegrova u prvom minutu sudijske nadoknade stigao do veoma važnog trijumfa.
Inače, podsećamo vas da je nakon završetka sezone, a sve zbog toga što je Lil u poslednjem kolu propustio da obezbedi direktan plasman u Ligu šampiona, ostavku podneo Paulo Fonseka, koji je u međuvremenu postao trener slavnog Milana.
Na klupu Lila je seo brazilski stručnjak Bruno Ženesio, a pred njim neće biti nimalo lak zadatak pošto će ponovo primarni cilj biti plasman na jednu od prve tri pozicije.
Tokom letnjeg prelaznog roka je Lil prodao Joroa u Mančester Junajted, u transferu vrednom oko 50 miliona evra, međutim, sada već bivši fudbaler Doga se povredio i predstoji mu tromesečna pauza.
Od pojačanja vredi istaći Menijea, koji bi mogao da oživi karijeru u Lilu, uz napomenu da se i dalje u klubu najviše očekuje od sjajnog Džonatana Dejvida.

Naš predlog

Veoma težak duel za prognoziranje, ali takav je između ostalog bio i prvi meč koji je pre nedelju dana odigran u Francuskoj. Žoze Murinjo je stigao u Istanbul kako bi Feneru posle dosta vremena doneo naslov prvaka Turske, ali je sigurno da je primarni cilj makar u ovom delu sezone plasman u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje, što će po našem mišljenju turski predstavnik i ostvariti, iako nije briljirao u dosadašnjem toku kvalifikacija. Pre svega, savetujemo vam da odigrate jedinicu za koju je kladionica Mozzartbet odredila koeficijent 1.95.

Čak, u velikoj meri smo ubeđeni da će puleni Žozea Murinja od prvog minuta susreta krenuti ofanzivno ka golu Lila, koji prethodnih godina ima dosta problema na gostovanjima, pa vam zato hrabro savetujemo da vaš fokus usmerite ka prelazu 1-1 koji kladionica Mozzartbet plaća sa fantastičnom kvotom 3.05.

Za kraj, možda je i najrealnije da će aktuelni vicešampion Turske u ovom revanšu postići dva ili više pogotka, pa otuda i prognoza D2+, za koju je Mozzarbet pripremio kvotu 1.92.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.