DERBI DANA: Lans – Panatinaikos: Zeleni na popravnom u Francuskoj?

Utisak je da odavno nije bila ovako kvalitetna ponuda kao što je to slučaj večeras, pošto su na programu prvi mečevi plej-ofa za ulazak u Ligu Evrope, ali i Ligu konferencija, a u moru interesantnih mečeva, deluje da se derbi dana igra u Francuskoj, gde će nekadašnji šampion ove zemlje – ekipa Lansa ugostiti grčki Panatinaikos, koji će nakon drame protiv Ajaksa u Amsterdamu i nesrećnog poraza nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca, i to nakon čak četrnaest izvedenih udaraca sa bele tačke, pokušati da izbori plasman u treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje.
Naravno, odmah treba reći da to neće biti nimalo lak zadatak, pošto Lans godinama unazad igra na veoma visokom nivou na svom stadionu, gde ovaj tim zaista retko gubi.
Početak ovog meča između francuskog i grčkog predstavnika je zakazan za 21h.

Lans: Ova ekipa baš retko gubi na svom terenu!

U svojoj 118 godina dugoj istoriji, ekipa Lansa je samo jednom došla do trofeja u francuskoj Ligi 1, i to davne 1998. godine.
Od ostalih dostignuća vredi napomenuti svakako i polufinale Kupa UEFA (sadašnja Liga Evrope) 2000. godine, ali i četiri trofeja namenjena pobedniku francuske druge lige, a poslednji put je to bio slučaj 2009. godine. Preprošla sezona je bila fantastična pošto je Lans na kraju završio na drugom mestu na tabeli i stigao do vicešampionske titule u Francuskoj, a sve to je ovom klubu donelo plasman u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje. Nažalost, grupa nije bila nimalo naivna, pošto su njoj bili Arsenal, Sevilja i PSV, a na kraju je francuski predstavnik morao da se zadovolji sa trećim mestom na tabeli i nastavkom takmičenja u Ligi Evrope, gde je ovaj tim ekspresno eliminisan od Frajburga.
Što se tiče prošlog izdanja Lige 1, na kraju je Lans završio na sedmom mestu na tabeli što je ovom timu donelo plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija, što će svakako zadovljiti sve navijače nekadašnjeg šampiona Francuske, pošto je primarni cilj bio izlazak u Evropu.
Nažalost, deluje da Lans nije imao sreće pri žrebu, pošto je ova ekipa za protivnika u plej-ofu dobila grčki Panatinaikos, koji je tesno eliminisan od Ajaksa, nakon jedne nestvarne penal serije.
U međuvremenu je započelo francusko prvenstvo, a u prvom kolu je Lans ostvario veoma važan trijumf na nimalo prijatnom gostovanju kod Anžea, kada je bilo 0:1. Čovek odluke bio je Said koji je pogodio sredinom prvog dela igre.
Inače, iza Lansa su jedne fenomenalne pripreme, u kojima je ova ekipa uspela da savlada timove poput Lestera i Utrehta, ali i da remizira sa Leverkuzenom, iza kog je fenomenalna sezona.
Što se igračkog kadra tiče, klub je tokom letnjeg prelaznog roka nažalost napustio Vahi koji je u transferu teškom 25 miliona evra pojačao Marsej, koji ove sezone ima najviše moguće ambicije. Pored njega klub su napustili i Buksa, Guilavogui, Le Kardinal i Poreba. Od pojačanja treba istsaći Nzolu, Čaveza, Kofija, Ojedirana i Malangu Sara koji je stigao iz Čelsija u besplatnom transferu, a utisak je da bi senegalac mogao da bude veliko pojačanje za ekipu Lansa.

Panatinaikos: Loše partije na početku sezone, ali pobeda u Lansu menja sve!

Panata je u prošlosti imala dosta uspeha u evropskim takmičenjima, o čemu smo već dosta puta pisali, međutim, ova ekipa duži niz godina ne uspeva da uradi ništa značajnije u Evropi.
Poslednji trzaj desio se 2002. godine, kada je grčki predstavnik stigao do četvrtfinala Lige šampiona, a godinu dana kasnije je ovaj tim uradio isto, ali u Ligi Evrope.
Inače, iako je Panatinaikos do sada čak dvadeset puta dolazio do naslova prvaka Grčke, pomalo poražavajuće zvuči podatak da je tim iz Atine do poslednje šampionske titule stigao još 2010. godine, kada su Zeleni zauzeli prvo mesto na tabeli uz šest bodova viška u odnosu na drugoplasirani Olimpijakos.
Bila je to jedna sjajna generacija Panatinaikosa koju je predvodio Đibril Sise, inače i najbolji strelac tog izdanja grčke lige, a ne smemo zaboraviti ni fudbalere poput Karagunisa, Kacuranisa, ali i Sotirisa Ninisa, koji je u tom momentu bio najveći talenat grčkog fudbala, ali nažalost, Ninis osim tih blistavih partija u Panati, praktično da ništa nije pokazao nakon toga, gde god da je igrao.
Inače, prošlu sezonu je jedan od najtrofejnijih grčkih klubova završio na četvrtom mestu na tabeli, iako su fudbaleri Panatinaikosa imali lepu priliku da na kraju dođu do pozicije broj tri, ali je u direktnom duelu za treće mesto u poslednjem kolu ovaj tim samo remizirao sa svojim gradskim rivalom Olimpijakosom, uz konstataciju da su Zeleni u jednom trenutku imali i dva gola prednosti.
Ipak, moramo pomenuti da je nekadašnji šampion Grčke uspeo da osvoji Kup, pa je zbog toga sezona morala da bude proglašena uspešnom, iako se čini da je tim iz Atine mogao dosta više u grčkom šampionatu.
U kvalifikacijama za Ligu Evrope je grčki predstavnik eliminisan od Ajaksa, i to nakon jedne neverovatne penal serije, pošto su i jedni i drugi izveli čak 14 penala, a na kraju je holandska ekipa imala više sreće i došla do plasmana u plej-of za ulazak u Ligu Evrope, gde će odmeriti snage protiv Jagjelonije.
Za plasman u treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, što je svakako primarni cilj za ovaj deo sezone, Panatinaikos će morati da eliminiše nimalo naivnu ekipu Lansa, koja igra sjajno u poslednjih par sezona, ali se nekako čini ipak da grčka ekipa ima više iskustva u evropskim mečevima.
Za kraj, Panatinaikos je u međuvremenu dobio veliko pojačanje, pošto je u transferu vrednom šest miliona evra iz Mančester junajteda stigao Peljistri, ali on po svemu sudeći neće konkurisati za ovaj prvi meč.

Naš predlog

Još jednom, moramo pomenuti da Lans igra izvanredno na domaćem terenu i upravo to je i glavni razlog zašto vam ovde savetujemo da vaš fokus usmerite na jedinicu, makar na ovom prvom meču između francuskog i grčkog predstavnika.
Pobeda domaćina u kladionici Mozzartbet se plaća sa veoma dobrom kvotom 1.70, a stiče se utisak da će nekadašnji šampion Francuske gotovo sigurno od prvog minuta krenuti ofanzivno ka golu Panatinaikosa, koji ima dosta problema na startu sezone, zbog čega vam hrabro preporučujemo da se opredelite za prelaz 1-1, za koji je kladionica Mozzartbet odredila koeficijent 2.70.


Generalno, možda i najrealnija prognoza na ovom duelu je da će domaći tim postići dva ili više pogotka na svom stadionu, a igru D2+, kladionica Mozzartbet ceni sa kvotom 1.88.

Za kraj, deluje da najmanje što grčki predstavnik može da uradi na ovom prvom meču u Francuskoj je da postigne makar jedan pogodak, uz konstataciju da smo u velikoj meri ubeđeni da će Lans postići dva, možda čak i više, pa je idealno da vaš fokus usmerite ka igri GG koju kladionica Mozzartbet plaća sa sjajnom kvotom 1.98.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.