DERBI DANA: Sporting – Porto: Prošli duel je bio spektakularan, neka tako bude i sada!

Kao što smo već napomenuli u našoj rubrici Tip dana, subota nam donosi pregršt veoma interesantnih mečeva širom Evrope, a utisak je ipak da se derbi dana igra u Lisabonu, gde će snage odmeriti fudbaleri Sportinga i Porta.
Nedavno su ova dva tima u okviru portugalskog Superkupa odigrala jedan spektakularan meč, na kom je Sporting vodio sa 3:0, a na kraju su popularni Zmajevi došli do velikog preokreta, pobedili sa 3:4 i osvojili prvi trofej u sezoni.
Sva je prilika da nas i ovog puta očekuje veoma zanimljiv susret, koji je zakazan za 21 čas i 30 minuta.

Sporting: Lavovi blistaju na startu Primeire!

Pre svega, treba reći da je Sporting prošle sezone igrao na veoma visokom nivou, što je na kraju naravno rezultiralo osvajanjem nove šampionske titule. Ako se osvrnemo na prošlo izdanje Primeire, doći ćemo do zaključka da je tim iz prestonice Portugala na kraju imao ogromnih deset bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Benfiku, pa su puleni Rubena Amorima dosta lakše nego što su svi mogli da pretpostave stigli do novog naslova prvaka. Bila je to ujedno i jubilarna dvadeseta šampionska titula za popularne Lavove, a ostaje žal za izgubljenim finalom Kupa, od Porta, sa kojim će ova ekipa između ostalog večeras na svom terenu i odmeriti snage u okviru četvrtog kola novog izdanja portugalske Primeire.
Sigurno je da je ubedljivo najzaslužniji čovek za veliki preporod Sportinga trener Ruben Amorim, koji je prvo 2021. godine ovom klubu doneo naslov Portugala posle čak devetnaest godina posta, a potom i prošle sezone doneo veliku radost svim navijačima ovog tima. U jednom trenutku se Amorim ozbiljno pominjao i kao naslednik Jirgena Klopa na klupi Liverpula, ali se to na kraju ipak nije dogodilo.
Ako uzmemo u obzir da popularni Lavovi nisu previše promenili sastav tima u odnosu na prošlu sezonu, što znači da je sačuvana šampionska okosnica, deluje da je tim iz Lisabona glavni favorit za novi naslov prvaka, iako će veliku konkurenciju imati u svom gradskom rivalu Benfici, ali i Portu.
Pred početak Primeire odigran je Superkup Portugala, u kom je Porto došao do trofeja, pošto je savladao Sporting sa 4:3, i pored toga što je Sporting u jednom trenutku imao i tri gola prednosti.
Što se tiče starta novog izdanja portugalskog šampionata, aktuelni šampion ove zemlje igra fenomenalno.
Naime, na tri odigrana susreta Sporting je ostvario isto toliko trijumfa i trenutno se nalazi na prvom mestu na tabeli sa maksimalnim brojem bodova, koliko imaju i Porto i Famalikao.
U prvom kolu su puleni Rubena Amorima slavili na svom stadionu protiv Rio Avea kada je bilo 3:1, da bi nakon toga klub iz prestonice Portugala ostvario dva veoma ubedljiva trijumfa. Prva žrtva je bila ekipa Nasionala, koja je na strani savladana sa više nego ubedljivih 1:6. Najzad, u prošlom kolu je Sporting odigrao novi sjajan meč na strani i ovog puta bio bolji od Farensea, a taj meč je završen pobedom gostiju od 0:5, uz tri gola sjajnog Đekereša i dva Edvardsa.
Moćno zvuči podatak da je Sporting na tri odigrana susreta postigao čak četrnaest pogodaka, a ako uzmemo u obzir da se na sva tri meča ova ekipa i ispromašivala, dolazimo do zaključka da Lavovi sasvim sigurno u ovom trenutku igraju najlepši fudbal u Portugalu i sigurno je da su favorit na svom terenu protiv Porta, kome žele i da se osvete zbog pomenutog poraza u Superkupu, ali i Kupu.
Za kraj, Đekereš igra na vrhunskom nivou i na startu ove sezone, a do sada je ovaj sjajni fudbaler postigao čak šest pogodaka, i nalazi se naravno na prvom mestu na listi strelaca portugalske Primeire.

Porto: Početak sezone iz snova!

Fudbaleri Porta se nisu proslavili prošle sezone, i to pošto je ova ekipa na kraju zauzela tek treće mesto na tabeli. Na kraju je Porto imao četiri boda viška u odnosu na četvrtoplasiranu Bragu, ali moramo pomenuti i to da su upravo ova dva tima u poslednjem kolu odigrala međusoban meč, uz podatak da je tim sa Kamenoloma pre tog meča bio na samo minus jedan, ali je na kraju ipak Porto ostvario veoma važan trijumf i izbegao selidbu u Ligu konferencije, što bi bio veoma težak udarac za klub koji je do sada dva puta dolazio do naslova prvaka Evrope.
Sezona je donekle spašena trofejom u portugalskom Kupu, pošto su Zmajevili u velikom finalu bili boji od Sportinga, a taj duel je završen rezultatom 2:1.
Nakon veoma loše sezone, Seržo Konseisao je možda i očekivano podneo ostavku, a njega je nasledio njegov doskorašnji pomoćnik Vitor Bruno, pred kojim će biti veoma težak zadatak.
Nisu to bile i jedine promena na Dragau, pošto je klub nakon nekoliko veoma uspešnih sezona napustio Taremi, koji je prešao u Inter, a pored njega Porto su napustili i Pepe, Evanilson, Konseisao, Karmo i Toni Martinez, uz podatak da je ova ekipa ukupno inkasirala 58 miliona evra. Naravno, u međuvremenu je ovaj tim doveo i nekoliko veoma zanimljivih fudbalera, međutim, na prvi pogled se čini da je Porto barem na papiru dosta slabiji nego u nekoliko proteklih sezona.
Ako već uzmemo u obzir da je nekadašnji šampion Evrope dobrano promenio ekipu, start sezone sasvim sigurno obećava, pre svega, što je ova ekipa u uvertiri početka prvenstva savladala Sporting u finalu Superkupa, sa 4:3, iako je tim iz prestonice Portugala u jednom trenutku vodio i sa 3:0, pa je pored pobede i trofeja, ekipa koju predvodi Vitor Bruno pokazala da poseduje i pobednički karakter.
Što se tiče portugalske Primeire, i tu za sada stvari i te kako teku po planu, pošto je ova ekipa na tri odigrana susreta ostvarila isto toliko trijumfa i trenutno se nalazi na deobi prvog mesta. Sve je krenulo od meča protiv Žil Visentea na domaćem terenu kada je bilo 3:0, nakon čega je nekadašnji šampion Portugala bio bolji i od Santa Klare u gostima, i to rezultatom 0:2.
U prošlom kolu je Porto slavio na svom stadionu protiv Rio Avea, a taj duel je završen rezultatom 2:0. Ono što je veoma interesantno je da Zmajevi na tri odigrana meča u Primeiri nisu primili niti jedan pogodak, a upravo odbrana vlastitog gola je i bila najveći problem prošle sezone, što je pokazatelj da novi trener Vitor Bruno za sada radi veoma dobar posao u svom novom klubu.
Za kraj pomenimo da se u timu Porta do sada najviše istakao sjajni Galeno, koji je postigao dva gola u dosadašnjem toku šampionata, a prati ga Haime sa dva postignuta pogotka.

Naš predlog

Impozantno deluje podatak da su fudbaleri Sportinga u dosadašnjem toku šampionata postigli čak četrnaest pogodaka, što nam daje neverovatan prosek od skoro pet po meču. Sa druge strane i Porto je za sada maksimalan, uz konstataciju da Zmajevi na tri odigrana susreta još uvek nisu primili niti jedan pogodak, ali teško će to biti slučaj i na gostovanju kod Sportinga koji melje sve pred sobom na startu šampionata, a na sve to će ova ekipa dati sve od sebe da se revanšira za bolan poraz u Superkupu, pa vam pre svega toplo preporučujemo da odigrate jedinicu za koju je kladionica Mozzartbet pripremila koeficijent 1.95.

Neće sigurno ni golova manjkati, pošto će oba tima dati sve od sebe da dođu do sva tri boda, a ako se osvrnemo na nekoliko prethodnih međusobnih mečeva između ove dve ekipe doći ćemo do zaključka da je na poslednja tri palo čak četrnaest pogodaka, pa je goleada zagarantovana i ovog puta zbog čega vam preporučujemo da se oprobate sa igrom 4+ koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 2.70.

Retko kada se desi na međusobnim susretima između Sportinga i Porta da jedan od timova ne postigne pogodaka, pa je možda i idealna prognoza za ovaj susret u prestonici Portugala igra GG koju kladionica Mozzartbet ceni sa kvotom 1.65.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.