DERBI DANA: Portugal – Hrvatska: Mogu li Vatreni da poprave utisak nakon katastrofe na Euru?

Portugal će u okviru 1. kola grupne faze Lige nacija dočekati selekciju Hrvatske na stadionu Da Luž u Lisabonu. Ove dvije reprezentacije će se takmičiti u grupi A u konkurenciji sa Poljskom i Škotskom. Biće ovo prva zvanična takmičarska utakmica i za jedne i za druge nakon eliminacije na Euru, a meč je na programu od 20 časova i 45 minuta.

Portugal: Ovaj tim ima budućnost!

Na traumatičan način završili su Portugalci učešće na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj – poslednjem za dvojicu velikana Kristijana Ronalda i Pepea. Francuska je prošla u polufinale zahvaljujući boljem izvođenju penala, a nakon što je Teo Ernandez u petoj seriji matirao Dioga Kostu uslijedile su emotivne scene na stadionu u Hamburgu. Žoao Feliks je plakao zbog pogođene stative, a tandem veterana jer je morao da se suoči sa realnošću – bilo je ovo poslednje Evropsko prvenstvo za 41-godišnjeg štopera i dvije godine mlađeg golgetera.
Iako u poznim fudbalskim godinama, Pepe je odigrao sjajan turnir. Posebno zapanjujuće bilo je kada je u finišu duela sa Francuskom uspio trkački da parira 14 godina mlađem Usmanu Dembeleu i oduzme mu loptu.
Selektor portugalske selekcije je dodao da nema šta da zamjeri svojim igračima uprkos eliminaciji.
Za razliku od Pepea, Kristijano Ronaldo je odigrao svoj najslabiji turnir otakad igra za A reprezentaciju Portugalije. Pošto se golovi u penal-serijama ne računaju, prvi put je završio neko veliko takmičenje (Svjetsko ili Evropsko prvenstvo) bez da se upisao u strijelce. Rekorder po broju učešća na kontinentalnim smotrama (ovo mu je bilo šesto Evropsko prvenstvo) takođe je i najbolji strijelac u istoriji takmičenaj sa 14 pogodaka, ali u Njemačkoj se vidjelo da je daleko od svog nekadašnjeg nivoa. Ipak se fudbal u Saudijskoj Arabiji dosta razlikuje od evropskog.
Nije, međutim, isključeno da ćemo Ronalda gledati u portugalskom dresu i na Mundijalu 2026, ali s mnogo manje bitnom ulogom nego dosad. Nekadašnji as Real Madrida nije se još obraćao medijima, dok je Pepe rekao da nije trenutak da se priča o njemu i daljim planovima.
Međutim ovaj tim će imati od čega da živi i sa kim da igra, pošto je ovo jedna od najmlađih selekcija i talenat se prosto nazire na svakoj poziciji.

Hrvatska: Žele da poprave utisak sa Eura!

Najavio je Zdravko Dalić kako bi već protiv Portugala mogli gledati neku novu Hrvatsku u taktičkom smislu. Nije to nova vizija Hrvatske već sušta potreba obzirom na kadar koji se povrijedio, zbog problema sa desnim bekom ali i krilnim pozicijama.
Nakon razočaravajućeg završetka Eura 2024. od reprezentativnog dresa oprostili su se odlikovani starosjedioci Marcelo Brozović i Domagoj Vida, a potom su sa reprezentativnog popisa kao jabuke počeli otpadati povrijeđeni igrači. Nakon Josipa Juranovića, povrijedio se Josip Stanišić te Zlatko Dalić za septembarske susrete ne može računati ni na jednog klasičnog desnog bega. Povrijedio se potom i Martin Erlić, a poslednji petak i Duje Ćaleta-Car. Poslednji, doduše, još nije otpao za reprezentativno okupljanje, ali, s obzirom na peh koji prati Vatrene ne bismo se iznenadili kada bi u ponedjeljak i on otpao s reprezentativnog popisa. U tom slučaju, Dalić bi ostao na samo tri štopera, Jošku Gavrdiolu, Josipu Šutalu i Marinu Pongračiću.
No, najveći hendikep za Vatrene biće izostanak Lovre Majera, koji je sa dva pogotka Bajernu fenomenalno otvorio sezonu da bi se u subotu, u trenutku dok je njegov Volsfburg igrao odlično i vodio 2-0 na gostovanju kod Holštajn Kila, povrijedio zglob te je morao napustiti teren. Iako se ne zna točna težina povrede, odnosno koliko će dugo Majer biti van terena, gotovo sigurno ga nećemo gledati u duelima sa Portigalom i Poljskom.
Iako je ovo takmičenje zamišljeno kao priprema za ono što slijedi – kvalifikacije za SP 2026. i da možda Liga nacija nema rezultatski imperativ, jasno je da Hrvatska mora završiti na prva dva mjesta u grupi zbog statusa nosioca u kvalifikacijama za SP.

Naš prijedlog:

Portugal kao veliki favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf u King kladionici iznosi 1.57. Za trijumf Hrvatske ponuđena je kvota 6.75, dok je za neriješen ishod ponuđena kvota 4.10.

Vjerujemo da će Hrvatska oslabljena povredama veoma čvrsto ući u ovaj meč, sa namjernom da sačuva gol u prvih 45 minuta. Ovakav odnos snaga sugeriše nam da predložimo jednicu po kvoti 1.57 u King kladionici, domaćin je jednostavno u boljem momentumu. Ipak mišljenja smo ovo neće biti pretjerano efikasan meč i shodno tome predlažemo igru 2-3 gola po kvoti 1.91. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa kombinacijom 1-1&2-3 po kvoti 3.50 takođe u King kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.