TIP DANA: Atalanta – Fiorentina: Da li se Boginja oporavila od katastrofe na Đuzepe Meaci?

U nedelju nas očekuje nekoliko spektakularnih mečeva širom Evrope, a jedan od njih se sasvim sigurno igra u Bergamu, gde će fudbaleri Atalante ugostiti Fiorentinu.
Atalanta ima dosta problema u poslednje vreme, i pored sjajne partije u prvom kolu, dok Fiorentina na startu šampionata igra ispod svih očekivanja. Ono što je dobro je što i jedni i drugi žele trijumf na ovom duelu, pa je sigurno da nas očekuje jedan veoma interesantan meč.
Početak ovog susreta između Atalante i Fiorentine je zakazan za 15 časova.

Atalanta: Što pre zaboraviti Inter!

Šta reći o prošloj sezoni Atalante, koja je bez ikakve sumnje do sada bila i najuspešnija za ovu ekipu, koja je stigla do svog prvog evropskog trofeja – Liga Evrope, i to nakon velikog trijumfa u finalnom meču protiv Leverkuzena, kada je bilo 3:0, što je zanimljivo bio i prvi poraz nemačkog predstavnika u sezoni.
Imala je lepu priliku Boginja da dođe do još jednog trofeja, ali je u finalu Kupa ekipa Juventusa bila bolja i zasluženo stigla do trofeja.
I u Seriji A su puleni Đanpjera Gasperinija igrali na veoma visokom nivou, pa je tako ovaj tim stigao do plasmana u Ligu šampiona, mada bi se to svakako dogodilo, pošto je poznato da osvajač Liga Evrope ima direktno mesto u najkvalitetnijem evropskom kluspkom takmičenju.
Iz godine u godinu tim iz Bergama prodaje svoje najbolje fudbalere na leto, pronalazi dobre zamene, a rezultati ne izostaju. Ovog puta su Atalantu napustili Kopmejners, Ture, Okoli, Mirančuk, Kambijagi, Zapata i Hatebur, a na njihovim prodajama i pozajmicama je klub iz Bergama prihodovao oko 120 miliona evra. Čini se ipak i da Atalanta nikad više nije trošila nego što je to bio slučaj u ovom prelaznom roku. Od Milana je nakon sjajne sezone otkupljen De Katelar za 22 miliona evra, isto toliko je plaćen i Retegi koji je stigao iz Đenove, a treba pomenuti i da je klub iz Bergama tokom leta angažovao još i Samardžića, Godfrija, Kvadrada, Kosonua, Zaniola, Sulemanu, ali i Belanovu, koji je plaćen Torinu 20 miliona evra.
Sjajno je Atalanta započela sezonu, pošto su u prvom kolu puleni Đanpjera Gasperinija slavili na veoma teškom gostovanju kod Lećea, a taj duel je završen rezultatom 0:4.
Nažalost, bilo je to sve što smo do sada videli od ovog kluba, pošto je nakon toga popularna Boginja upisala dva poraza, od kojih je jedan bio baš neprijatan.
Prvo je aktuelni osvajač Liga Evrope poražen na gostovanju kod Torina, iako su gosti prvi stigli do vođstva na tom susretu, preko Retegija, koji se sjajno uklopio u svom novom klubu, ali su Bikovi preokrenuli i slavili sa 2:1, iako je Pašalić u poslednjim trenucima meča propustio da realizuje jedanaesterac.
U prošlom kolu je Atalanta doživela pravu katastrofu na gostovanju kod Intera, a taj duel je završen rezultatom 4:0, i zaista nećemo preterati ako kažemo da je ta pobeda Neroazura mogla da bude i ubedljivija.
Za kraj, poslednji međusobni meč su ova dva tima odigrala u poslednjem kolu prošle sezone kada je Fiorentina slavila sa 2:3, ali je tada već sve bilo rešeno i što se tiče jednih i drugih, pošto je Atalanta izborila plasman u Ligu šampiona, a Viola osmo mesto i plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija.

Fiorentina: Može li Viola do prvog trijumfa u sezoni?

Nažalost, Fiorentina je drugu godinu zaredom doživela poraz u finalu Lige konferencija. Ovog puta je za Violu bila kobna ekipa Olimpijakosa, iako je italijanski predstavnik pre tog meča bio favorit.
U lepoj prilici je tim iz Firence bio i da dođe do finala italijanskog Kupa, ali je tamo ova ekipa u polufinalu eliminisana od Atalante, sa kojom će i danas odmeriti snage u okviru četvrtog kola elitnog ranga italijanskog fudbala.
Ako se još jednom osvrnemo na prošlu sezonu, Ljubičasti su na kraju završili na osmom mestu na tabeli, a sve to je ovom timu donelo kvalifikacije za plasman u Ligu konferencije.
Malo ko je mogao da pretpostavi da će italijanski predstavnik imati toliko problema u plej-ofu za ulazak u treće po kvalitetu evropsko klupsko takmičenje, i bukvalno je Viola jedva uspela da eliminiše Puškaš Akademiju. Prvi duel na Artemio Frankiju je završen rezultatom 3:3, a drugi u Mađarskoj rezultatom 1:1, uz konstataciju da je domaća ekipa stigla do izjednačenja nakon pogotka u sedmom minutu sudijske nadoknade. U produžecima nije bilo pogodaka, a Fiorentina je do nove prilike da se bori za dobar plasman u Ligi konferencije stigla nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.
Tokom leta je Vinčenco Italijano napustio klub i prešao u Bolonju, a na njegovo mesto je stigao Rafaele Paladino, međutim, kako sada stvari stoje vrlo je moguće da se talentovani italijanski stručnjak neće dugo zadržati na klupi Fiorentine. Naime, Ljubičasti imaju dosta problema na startu Serije A, a na tri odigrana kola Viola još uvek ne zna za trijumf, što je svakako poražavajući podatak, pogotovu što je raspored ovom timu i te kako išao na ruku.
U prvom kolu je Fiorentina remizirala u gostima kod Parme kada je bilo 1:1, da bi nakon toga Ljubičasti na svom stadionu samo remizirali protiv Venecije, u meču koji je završen bez pogodaka, a po mnogim mišljenjima je upravo Venecija trenutno najslabija ekipa u Seriji A.
Ni u prošlom kolu se Paladinovi puleni nisu proslavili pošto su na svom stadionu remizirali protiv Monce kada je bilo 2:2, uz konstataciju da je Fiorentina do tog boda stigla nakon pogotka Gosensa u šestom minutu sudijske nadoknade.
Uprava kluba na čelu sa vlasnikom Komisom za sada ima poverenja u aktuelnog trenera, ali je veliko pitanje da li će to biti slučaj i posle ovog meča, pogotovu što Atalanta ide na sva tri boda.

Naš predlog

Sigurno je da Atalanta želi da se iskupi svojim navijačima za pravu katastrofu u prošlom kolu, ali to neće biti nimalo lak zadatak pošto u goste dolazi Fiorentina, koja timu iz Bergama ne leži previše u poslednje vreme. Ipak, mišljenja smo da je Đanpjero Gasperini posložio kockice u reprezentativnoj pauzi i da će Boginja doći do svog drugog trijumfa u sezoni, pa vam savetujemo da se oprobate sa jedinicom, za koju je kladionica Mozzartbet pripremila kvotu 1.90.

Generalno, mečevi između ove dve ekipe nam skoro uvek donose baš dosta pogodaka, a kako sada stvari stoje i te kako realno je da ih bude i večeras, pa vam savetujemo da se fokusirate na igru 3+ koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 1.70.

Za kraj, Atalanta mora od prvog minuta da krene po sva tri boda, mada to može otvoriti dosta prostora za kontru Fiorentine, kojoj je to ranijih sezona bilo možda i najopasnije oružje, ali se tim Viole kao što smo već napomenuli dobrano promenio u odnosu na prošlu sezonu, i vrlo lako se može dogoditi da domaćin na ovom meču postigne dva ili više pogotka, pa savetujemo igru D2+ uz kvotu 1.85.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.