TIP DANA: Crvena zvezda – Benfika: Zvezda Orlovima lomi krila na Marakani!

U četvrtak je na programu poslednjih šest mečeva prve runde ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona, a u centru pažnje za sve ljubitelje sporta u Srbiji će bez ikakve sumnje biti duel koji će biti odigran na stadionu “Rajko Mitić”, gde će Crvena zvezda ugostiti Benfiku.
Crveno-beli su do plasmana u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje stigli preko Bodea, dok su Orlovi kao drugoplasirani tim u prošlom izdanju Primeire izborili direktan plasman u Ligu šampiona.
Početak susreta između srpskog i portugalskog predstavnika je zakazan za 18 časova i 45 minuta
.

Crvena zvezda: Mogu li crveno-beli do velikog trijumfa?

Ništa novo u Srbiji, pošto je Crvena zvezda stigla do nove šampionske titule i to na jedan više nego ubedljiv način, iako se nije tako činilo pre zimske pauze.
Partizan je naime imao bod prednost pred odmor, ali su se onda desile određene promene na Marakani, a ona glavna je bila na klupi gde je Baraka Bahara, koji se nije snašao u Beogradu, zamenio Vladan Milojević koji je već sa crveno-belima osvojio dve šampionske titule, ali i dva puta došao do plasmana u Ligu šampiona, ali i jednom u Ligi Evrope.
Odmah na startu prolećnog dela šampionata su bili vidljivi pomaci u igri najtrofejnijeg srpskog kluba, koji je u sva tri večita derbija nadigrao Partizan i na kraju potpuno zasluženo stigao do duple krune, pošto je Zvezda osvojila i Kup nakon trijumfa nad Vojvodinom.
Tokom leta su se desile brojne promene u igračkom kadru, a pre svih klub su napustili Hvang, Bukari, Stamenić, Kraso, na čijim transferima je Zvezda zaradila preko 20 miliona evra, ali je posle duže vremena ozbiljno investirano u nove fudbalere. Bilo je naravno i nekoliko promašaja, poput Pume i Stojića, koji su veoma zanimljivo u istom prelaznom roku i stigli i otišli iz Zvezde, a posebno upečatljiv je bio poslednji dan prelaznog roka kada je uprava crveno-belih uspela da dovede tri vrhunska fudbalera u vidu Salasa, Krunića i povratnika Nemanje Radonjića koji će pokušati da oživi karijeru u Beogradu.
U plej-ofu za ulazak u elitno takmičenje Zvezda je dobila jednog od na papiru težih protivnika, norveški Bode, a nakon poraza u Norveškoj kada je bilo 2:1, najtrofejniji srpski klub je na svom stadionu odigrao jedan zaista sjajan meč, slavio sa 2:0. Nisu puleni Vladana Milojevića norveškom predstavniku dozvolili praktično nijednu ozbiljnu priliku, i na kraju je nekadašnji šampion Evrope potpuno zasluženo došao do plasmana u elitno klupsko takmičenje, što je uz šampionsku titulu svakako bio i primarni cilj za ovu sezonu. Ostaje žal što srpski šampion u svojim redovima nije uspeo da zadrži Hvanga, koji je bez ikakve sumnje jedan od najboljih stranih fudbalera koji je igrao na ovim prostorima, ali se isto tako u klubu dosta očekuje od Krunića, ali i Elšnika, koji na početku svog mandata u Zvezdi igra na veoma visokom nivou.
Što se tiče novog izdanja elitnog ranga srpskog fudbala, ostaje žal zbog neplaniranog kiksa na domaćem terenu protiv Mladosti iz Lučana, kada je bilo 2:2, ali i pored toga se izabranici Vladana Milojevića nalaze na prvom mestu na tabeli, uz tri boda viška u odnosu na upravo ovu ekipu, ali i uz osam bodova viška od svog najljućeg rivala Partizana, koji ruku na srce ima i meč manje.
U prošlom kolu je Crvena zvezda bez većih problema slavila na svom stadionu protiv Napretka iz Kruševca, a taj meč je završen rezultatom 2:0, uz konstataciju da je ta pobeda Zvezde mogla da bude i dosta ubedljivija.
Što se tiče izostanaka, posle duže vremena crveno-beli nemaju nikakvih problema oko sastava tima i očekuje se da najboljih jedanaest započne ovaj premijerni duel u novom izdanju Lige šampiona, uz podatak da će tribine biti ispunjene do poslednjeg mesta.

Benfika: Loš start sezone, cenu loših rezultata platio trener!

Benfika je najtrofejniji portugalski klub, a do sada je ovaj tim čak 38 puta dolazio do naslova prvaka Portugala, uz konstataciju da se to poslednji put dogodilo pre godinu dana. Pored toga ne smemo zaboraviti ni čak 26 trofeja u portugalskom Kupu, međutim, najveći uspesi Orlova datiraju iz 1960. godine, ali i godinu dana kasnije, kada je ovaj klub dva puta zaredom stigao do naslova prvaka Evrope. Ono što je veoma zanimljivo je da je to bio i poslednji evropski trofej ovog tima, a mnogi kažu da je to zbog prokletstva Bela Gutmana, nekadašnjeg trenera ove ekipe. Naime, ovaj čovek je dva puta zaredom sa portugalskim klubom osvajao Kup šampiona, a nakon osvajanja drugog naslova prvaka Evrope, Gutman je od čelnika Benfike tražio skromno povećanje plate, što nije dobio, Razočarani Mađar je tada rekao osvetničku rečenicu i ispostavilo se bacio veliku kletvu na ovu portugalsku ekipu, a ona glasi: “Od sada, pa za 100 narednih godina, nećete osvojiti niti jedan evropski trofej”. Naravno, malo ko je ove njegove reči shvatao ozbiljno, međutim, u narednim godinama je ovaj klub izgubio nekoliko finala evropskih takmičenja i već tada se činilo da je vrag odneo šalu. Nakon nekoliko sušnih godina, Benfika je igrala dva finala Liga Evrope, i to 2013. godine, ali i godinu dana kasnije, međutim, oba puta je portugalski predstavnik poražen, nakon čega ovaj tim više nije uspevao da dođe do završnica evropskih takmičenja. Uglavnom prokletstvo Gutmana i dalje traje, pa se postavlja veliko pitanje da li će to biti slučaj sve do 2062. godine, kada se navršava sto godina od te čuvene rečenice.
Inače, prošla sezone se Orlovi nisu proslavili u Primeiri, a na kraju je ova ekipa zauzela drugo mesto na tabeli uz čak deset bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Sporting, koji od kako je na klupu ovog tima pre četiri godine seo Ruben Amorim, dominira portugalskim fudbalom.
Ni nova sezona za Benfiku nije počela na najbolji mogući način, pošto je nekadašnji šampion Evrope u prva dva puta kiksnuo i to oba puta na strani, gde poslednjih godina tim iz Lisabona ima ogromnih problema. Prvi poraz u sezoni se desio odmah u prvom kolu i to na gostovanju kod Famalikaa, kada je bilo 2:0, nakon čega je ova ekipa vezala dva trijumfa, na svom stadionu protiv Kasa Pije, ali i protiv Estrelje. Nakon toga su Orlovi samo remizirali u gostima kod Moreirensea, kada je bilo 1:1, uz podatak da je Benfika postigla pogodak u poslednjim sekundama meča. Bila je to kap koja je prelila čašu, pa je cenu loših rezultata platio Rodžer Šmit, a na njegovo mesto je postavljen Bruno Laž.
Odmah u prvom meču fudbaleri Benfike su pokazali znake života, pošto je na domaćem terenu savladana ekipa Santa Klare sa 4:1, iako su gosti prvi stigli do prednosti, nakon čega je domaćin postigao čak četiri pogotka, a čini se da je mogao još koji.
U ovom trenutku se Orlovi nalaze na petom mestu na tabeli uz pet bodova manjka u odnosu na prvoplasirani Sporting, što je već ozbiljan zaostatak, a na sve to popularni Lavovi igraju fenomenalno na startu sezone i glavni su favorit za odbranu naslova prvaka Portugala.
Ako uzmemo u obzir da portugalski predstavnik igra jako loše na strani, sigurno je da pulene Bruna Laža očekuje dosta težak zadatak u Beogradu, a za ovaj duel pomenuti trener po svemu sudeći neće moći da računa na Renata Sančeza, što bi moglo da predstavlja veliki hendikep za klub iz prestonice Portugala.

Naš predlog

Dosta puta smo u našim analizima koji su vezane za Crvenu zvezdu pominjali da srpski predstavnik baš retko gubi na svom terenu u evropskim takmičenjima, a ako uzmemo u obzir sa kim se sve ove jeseni sastaje najtrofejniji srpski klub, deluje da je ovaj meč protiv Benfike, koja ima dosta problema na startu sezone možda i idealna prilika za bod, a možda i za sva tri.
Pre svega vam savetujemo da se oprobate sa duplom šansom 1X za koju je kladionica Mozzartbet odredila koeficijent 1.89.


Ne treba ovde zaista očekivati previše pogodaka, pošto je utisak da će se Vladan Milojević odlučiti za dupli blok, i šansu čekati iz kontranapada, što bi moglo da bude jedno od najjačih oružja ovog kluba u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona, pogotovu nakon angažovanja brzih krila poput Silasa i Radonjića.
Toplo vam preporučujemo da vaš fokus usmerite ka igri 0-2 gola, koju kladionica Mozzartbet plaća sa kvotom 2.08.

Za kraj, stadion “Rajko Mitić” će biti ispunjen do poslednjeg mesta, što će sasvim sigurno dati vetar u leđa domaćoj ekipi. Na sve to, Benfika se na startu ove sezone ima ogromnih problema na gostujućim terenima, pa vam zbog svega toga hrabro preporučujemo da se oprobate sa jedinicom, a sve to uz fenomenalnu kvotu 4.05 u Mozzartu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.